Pneumologia de Son Espases organitza una classe de ioga amb pacients amb fibrosi pulmonar idiopàtica

La Unitat de Malalties Intersticials del Servei de Pneumologia de Son Espases ha organitzat avui mat...

Son Espases i Atenció Primària de Mallorca comparteixen un sistema de notificació d'incidents per millorar la seguretat del pacient

L’Hospital Universitari Son Espases i Atenció Primària de Mallorca comparteixen un sistema de notifi...

Devers 110.000 persones pateixen migranya a les Illes Balears

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la migranya és la tercera malaltia més freqüent, i ...

Les usuàries de Maternitat qualifiquen amb un excel·lent l’atenció rebuda durant el seu part a Son Espases

Les usuàries de Maternitat de Son Espases qualifiquen amb un excel·lent —un 9,1— l’atenció rebuda du...

Son Espases inverteix més de mig milió d’euros en la reforma integral de l’Àrea de Radiologia de l’Hospital General

La Gerència de l’Hospital Universitari Son Espases–Sector Ponent ha iniciat les obres per a la refor...

HSE Twitter

Personal Comunicación

Dimecres, 02 Octubre 2013 20:03

El conseller de Salut, Martí Sansaloni, presenta una nova tècnica per tractar les arítmies a Son Espases Destacats

La crioablació és un procediment molt avançat que permet tractar, entre altres arítmies, la fibril·lació auricular
 

La Unitat d’Arítmies del Servei de Cardiologia de l’Hospital Universitari Son Espases aplica la crioablació, una nova tècnica molt avançada que permet tractar, entre altres arítmies, la fibril·lació auricular. El percentatge d’èxit amb el tractament de la fibril·lació paroxismal per mitjà de la crioablació és igual o fins i tot millor que el que s’obté amb el sistema tradicional de radiofreqüència, però és notablement més ràpid i minimitza els riscs, per la qual cosa es pot aplicar a més pacients.
 
La fibril·lació auricular és l’arítmia sostinguda més freqüent i es caracteritza per la descoordinació del ritme de contracció de l’aurícula, fet que pot provocar trombus i embòlies i desenvolupar complicacions cardiovasculars importants.
 
Avui dematí, el conseller de Salut, Martí Sansaloni, acompanyat pel cap del Servei de Cardiologia de Son Espases, Armando Bethencourt, i el cap del Servei de Cirurgia Cardíaca, Oriol Bonnín, ha pogut conèixer de primera mà tractaments innovadors, com ara la tècnica de crioablació. Durant la visita, l’han acompanyat el director general del Servei de Salut, Miquel Tomàs, i el gerent de l’Hospital, Víctor Ribot.
 
Tractament amb fred i de manera més ràpida i senzilla

En el procediment de crioablació, l’aplicació del fred s’aconsegueix gràcies a la introducció d’un baló ple d’òxid nitrós (compost químic utilitzat com a font de fred), a través de la vena femoral (a l’engonal) i per mitjà d’un catèter. Els electrofisiòlegs aconsegueixen fer arribar aquest dispositiu fins a la desembocadura de les venes pulmonars a l’aurícula esquerra. Una vegada que s’infla el baló, l’òxid nitrós fa que es congeli a una temperatura entre -40 ºC 
i -50 ºC. Per mitjà de l’oclusió de l’orifici de la vena, es genera una lesió en tot el perímetre intern de la vena pulmonar que aïlla o impedeix la propagació de l’impuls elèctric anòmal. Aquesta tècnica s’aplica sota sedació, sense necessitat d’anestèsia general. La mitjana de temps d’ingrés hospitalari és de tan sols 48 hores.
 
Amb el tractament convencional, s’aplica la radiofreqüència “punt a punt” en el perímetre de les venes pulmonars. Per aquest motiu és més fàcil que quedin espais a través dels quals poden continuar passant els impulsos elèctrics —res­ponsables de la contracció irregular— des de les venes fins a l’aurícula esquerra.
 
La crioablació de venes pulmonars està indicada per a pacients de menys de 65 anys sense cardiopaties i amb múltiples episodis de fibril·lació auricular, molt simptomàtics malgrat l’ús de fàrmacs antiarítmics.
 
Son Espases és l’únic hospital de les Illes Balears que fa servir aquesta tècnica, que ja s’ha aplicat amb èxit a quatre pacients. La previsió és que es duran a terme entre dos i tres procediments mensuals amb aquesta tècnica.
 
El Servei de Cirurgia Cardíaca presenta una de les llistes d’espera més baixa de tot l’estat 

L’Hospital Universitari Son Espases és un dels deu centres d’Espanya que fa més intervencions cardíaques i, a la vegada, el que presenta una de les llistes d’espera més baixes de tot l’estat. L’any 2012, l’equip de cirurgia cardíaca va intervenir 547 pacients; val a dir que ha assolit la xifra de 500 intervencions anuals per cinquè any consecutiu.
 
A més, la Societat Espanyola de Cardiologia Toràcica i Cardiovascular situa la taxa de mortalitat a Espanya després d’una operació del cor en el 4,15 %, mentre que la taxa del Servei de Cirurgia Cardíaca de l’Hospital Universitari Son Espases és de l’1,83 %. Aquestes xifres s’expliquen, entre altres motius, per la cura i l’atenció especials que l’Hospital de referència presta al postoperatori i al seguiment de tots els pacients que han estat intervenguts pels cirurgians cardíacs.

Llegir 1733 vegades