Els radiòlegs de Son Espases alerten de les lesions que pot provocar fer esport sense una preparació correcta

Amb motiu del Dia Internacional de la Radiologia, els radiòlegs de l’Hospital Universitari Son Espas...

Son Espases instal·la pantalles a les sales d’espera d’Urgències que informen de la ubicació i del nivell de triatge dels pacients

A l’Hospital Universitari Son Espases s’han instal·lat pantalles informatives a les sales d’espera d...

Es presenta a Son Espases la primera UVI mòbil pediàtrica de les Illes Balears

L’Hospital Universitari Son Espases ha acollit la presentació de la primera UVI mòbil pediàtrica de ...

Cada any es detecten cinquanta casos de càncer d’ovari a les Illes Balears

Cada any es detecten 50 casos de càncer d’ovari a les Illes Balears, i en el conjunt de l’estat se’n...

Son Espases inaugura l’exposició «Som molt més que la talla» centrada en els trastorns de la conducta alimentària

L’Hospital Universitari Son Espases ha inaugurat una exposició d’onze còmics avui dia 10 d’octubre a...

HSE Twitter

Personal Comunicación

Dimarts, 08 Juliol 2014 14:42

L’Hospital Universitari Son Espases disposa de la tecnologia necessària per detectar la droga metilenedioxipirovalerona, coneguda com la “Droga Caníbal” Destacats

El Laboratori de Toxicologia Clínica del Servei d’Anàlisis Clíniques de l’Hospital Universitari Son Espases és pioner, a l’àmbit nacional, a disposar del mètode analític que permet la detecció en sang i orina de la droga metilenedioxipirovalerona (MDPV) en dues hores

Disposar de la capacitat de detecció d’aquesta substancia és molt important perquè l’MDPV no es pot detectar amb les analítiques de les drogues convencionals. Per als metges d’Urgències, resulta fonamental comptar amb la confirmació de la presència d’aquesta droga en un pacient per poder iniciar un tractament acurat.
L’MDPV és una droga sintètica derivada de la catinona, que es un alcaloide trobat a l’arbust Catha Edulis (Khat) natiu de l’Àfrica oriental. A la vegada, la catinona està relacionada amb les amfetamines i és el principal contribuent a l’efecte estimulant d’aquesta planta.

Només amb el consum de 5 mg d’aquesta droga, ja sigui per via oral o nasal, fumada o injectada, els efectes de la intoxicació poden tenir una durada de 6 a 8 hores i, en alguns casos, es poden perllongar fins a una setmana. Un altre perill a tenir en compte és que es tracta d’una substància amb un potencial alt d’addicció.
A l’àmbit del comportament, els efectes que produeix són: paranoia extrema, psicosi, reaccions violentes, tendències suïcides i un impuls incontrolable de mossegar. Les manifestacions clíniques són des de taquicàrdia, hipertensió, arítmies, hipertèrmia, sudoració, lesió muscular i convulsions; fins a hemorràgia cerebral, edema cerebral, col·lapse respiratori, infart de miocardi i mort.
El tractament és principalment de suport i se centra a contrarestar l’estat d’hiperestimulació que inclou la sedació amb benzodiazepines intravenoses, mesures de prevenció de les convulsions, estreta vigilància mèdica i sistemes de retenció per evitar que el pacient es provoqui un dany a ell mateix o a les persones que l’envolten.
 
Tècnica de detecció amb mostres d’orina o de sang
La detecció de la droga MDPV és possible gràcies a la tècnica de la cromatografia de gasos, acoblada a l’espectrometria de masses.
És una tècnica que requereix una alta qualificació del personal, ja que la preparació de les mostres per analitzar-les és manual i no es pot automatitzar.
Inicialment, es necessari eliminar les substàncies accessòries i introduir la mostra al cromatògraf.
La identificació de la substància es duu a terme per la comparació dels espectres de masses de les mostres del pacient amb les mostres pures de la substància.
Els professionals del Laboratori de l’Hospital Universitari Son Espases han aconseguit obtenir la confirmació de la presència de la substància amb una mostra d’orina o de sang  i tenir el resultat en dues hores.
Les analítiques que s’han fet a Son Espases s’han utilitzat per confirmar, amb una analítica d’orina, la presència de metilona, una altra variant de la droga, en el cas d’un pacient d’Eivissa i d’MDPV en un cas de Mallorca.
 

 


La Unitat de Toxicologia Clínica de l’Hospital Universitari Son Espases és un referent a l’àmbit nacional

 
A Espanya, només sis hospitals compten amb unitats de toxicologia clínica multidisciplinar. Un d’ells és l’Hospital Universitari Son Espases que, l’any 2013, va participar activament en el diagnòstic de més de 300 casos de pacients intoxicats per alcohol, fàrmacs i drogues. A més, els professionals que integren la Unitat de Toxicologia ja han presentat dues tesis doctorals i dues més estan en curs. També han participat activament en projectes d’investigació, a congressos nacionals i internacionals, així com a tasques de docència tant en l’àmbit local com en el nacional.

Llegir 1381 vegades