Cada any es detecten cinquanta casos de càncer d’ovari a les Illes Balears

Cada any es detecten 50 casos de càncer d’ovari a les Illes Balears, i en el conjunt de l’estat se’n...

Son Espases inaugura l’exposició «Som molt més que la talla» centrada en els trastorns de la conducta alimentària

L’Hospital Universitari Son Espases ha inaugurat una exposició d’onze còmics avui dia 10 d’octubre a...

Son Espases ha registrat enguany 42 donants d'òrgans

L’Hospital Universitari Son Espases ha registrat enguany 42 donants d’òrgans i es manté com un dels ...

Donació de jocs d'estratègia per als infants ingressats a Son Espases

L'Hospital Universitari Son Espases ha rebut la donació de jocs d’estratègia per als infants ingre...

Pneumologia de Son Espases organitza una classe de ioga amb pacients amb fibrosi pulmonar idiopàtica

La Unitat de Malalties Intersticials del Servei de Pneumologia de Son Espases ha organitzat avui mat...

HSE Twitter

Personal Comunicación

Dijous, 17 Juliol 2014 14:46

El Servei de Cirurgia Plàstica de l’Hospital Universitari Son Espases ha efectuat la primera intervenció de limfoedema a les Illes Balears Destacats

Es tracta d’una intervenció pionera que permet rehabilitar la circulació limfàtica del braç a les dones que han patit intervencions d’extirpació de pit per càncer de mama i que han implicat l’obstrucció dels vasos limfàtics

 A l'acte han assistit associacions relacionades amb el càncer de mama com AECC balears, Auba,Un lazo en movimiento  i càncer suport group 

El limfoedema es produeix quan la limfa no circula i s’estanca en el braç. Aquest fet origina un augment progressiu del perímetre de l’extremitat i n’incrementa el pes fins arribar a inutilitzar-lo. A més, pot provocar infeccions i, inclús, l’aparició de tumors malignes.
 
El conseller de Salut, Martí Sansaloni, ha assistit a la sessió explicativa de la intervenció. L’han acompanyat el gerent de l’Hospital Universitari Son Espases, Victor Ribot, i el cap del Servei de Cirurgia Plàstica i Reparadora, Jaume Estrada.
 
La intervenció per rehabilitar la circulació limfàtica en el braç consisteix en l’extracció de 3 o 4 ganglis de la zona inguinal de la pacient i la seva reimplantació a l’aixella. Mitjançant microcirurgia s’uneixen una vena i una artèria. Els ganglis reimplantants tenen basculació pròpia i permeten restablir la circulació limfàtica de manera que el líquid que s’ha acumulat en el braç de la pacient es reabsorbeix i es recupera l’ús normal de l’extremitat.
 
Aquesta tècnica és pionera a les Balears i es duu a terme en molts pocs hospitals del territori nacional, requereix uns bons coneixements de microcirurgia i una gran habilitat per unir venes i arteries de només un mil·límetre de diàmetre.
 
A l’Hospital Universitari Son Espases, l’equip liderat pel Dr. Jaume Estrada ha efectuat la primera intervenció que s’ha fet a les Illes Balears amb aquesta tècnica. A partir d’ara, és previst que aquest tipus d’intervenció se sumi als més de 50 penjolls vascularitzats que el Servei de Cirurgia Plàstica duu a terme cada any a l’hospital de referència.
 
Es calcula que un 20% dels casos de dones mastectomitzades per càncer de mama són susceptibles de patir un limfedema. Fins ara, el limfedema només es podia tractar de manera pal·liativa amb fisioteràpia, amb uns resultats poc satisfactoris. Amb la implantació de la nova tècnica quirúrgica s’estima que un braç afectat pot estar totalment recuperat en un període de temps que oscil·la entre un any i un any i mig. 

Llegir 1560 vegades