Pilar Andreu és nomenada nova subdirectora d’Infermeria de l’Àrea de Docència, Recerca i Innovació

Pilar Andreu ha estat nomenada subdirectora d’Infermeria de l’Àrea de Docència, Recerca i Innovació ...

Son Espases incorporarà una estació robotitzada per fer fins a 2.400 proves PCR al dia

El Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari Son Espases incorporarà una estació robotitzad...

El Dr. Ginard i la Dra. Torrent, nous caps de servei i secció, respectivament

El director gerent de l’Hospital, Josep Pomar, acompanyat de la subdirectora mèdica de l’Àrea Quirúr...

S'aprova el projecte d'obres per reformar la Unitat d'Estada Llarga de l'Hospital Psiquiàtric

El Consell de Govern ha aprovat avui el projecte d’obres de reforma de la unitat d’estada llarga (ed...

43 residents de Medicina acaben la formació especialitzada a Son Espases

Quaranta-tres residents de Medicina han finalitzat la formació especialitzada a l’Hospital Universit...

HSE Twitter

Personal Comunicación

Divendres, 22 Agost 2014 09:40

SITUACIÓ ACTUAL DE LA UROLOGIA PEDIÀTRICA A BALEARS Destacats

Des de fa aproximadament tres anys, a través de diversos mitjans de comunicació i de xarxes socials, s'ha anat difonent el rumor infundat que, a la comunitat de les Illes Balears, no hi ha personal mèdic format per atendre la Urologia Pediàtrica. Més exactament, que "no hi uròlegs pediàtrics".

Davant d'aquestes afirmacions falses, que poden causar confusió i desconcert entre la població de les Balears, em veig obligada a fer les puntualitzacions següents:

 

La Urologia Pediàtrica no existeix com a especialitat a Espanya ni en cap altra part del món. La Urologia Pediàtrica és una subespecialitat o àrea d'especial capacitació a la qual, en el nostre medi (Espanya i Unió Europea), es pot accedir una vegada s'ha cursat una de dues especialitats reconegudes: la Cirurgia Pediàtrica o la Urologia General. Per comprovar aquest fet, només s’ha de fer una consulta a la Comissió Nacional de les Especialitats Mèdiques.

Tradicionalment, a Espanya i a la majoria de països europeus, molts dels uròlegs pediàtrics tenen com a formació especialitzada de base la Cirurgia Pediàtrica. Per posar alguns exemples de grans hospitals espanyols on això succeeix així, podria esmentar els hospitals La Paz, Doce de Octubre i Gregorio Marañón de Madrid; Vall d'Hebron i Sant Joan de Déu de Barcelona; l'Hospital de Cruces de Bilbao; l'Hospital Miguel Servet de Saragossa i molts més hospitals mitjans i petits.

Com a exemples d'hospitals on han estat els uròlegs els qui s'han fet càrrec de la Urologia Pediàtrica, podríem parlar de l'Hospital La Fe de València i de l'Hospital Virgen del Rocío de Sevilla.

A les Illes Balears, des que es va crear el Servei de Cirurgia Pediàtrica a l'Hospital Universitari Son Dureta, l’any 1977, els seus especialistes han estat els encarregats de tractar la patologia urològica pediàtrica i deriven a centres de la Península únicament les patologies que per la seva raresa i complexitat s’han de tractar a uns pocs centres del país.

En els darrers anys, no només s'ha mantingut aquesta situació, sinó que s'ha:

1. Oficialitzat la Unitat d'Urologia Pediàtrica. Se li ha donat entitat pròpia amb l'adjudicació de consultes, quiròfans i un gabinet d'exploracions funcionals diferenciats dels de la resta del Servei de Cirurgia Pediàtrica.

2. Nomenat una professional com a responsable de la Unitat.

3. Reforçat la Unitat amb la contractació d'una altra especialista en Cirurgia Pediàtrica dedicada a la Urologia Pediàtrica durant la major part de la seva jornada laboral.

4. Renovat la tecnologia disponible, però no només la dedicada a les exploracions funcionals urològiques i a les tècniques de rehabilitació funcional (l'anomenat bio-feedback).

La Dra. Hernández, responsable assistencial de la Unitat, és especialista en Cirurgia Pediàtrica, formada a Madrid a l'Hospital Gregorio Marañón. Una vegada acabada la seva formació reglada, es va especialitzar en Urologia Pediàtrica a diversos centres d'Anglaterra acreditats per impartir docència i, després de complir amb els molt exigents requisits previs de temps de formació, temps de dedicació i nombre de cirurgies urològiques que demana la Societat Europea d'Urologia Pediàtrica (ESPU), ha superat els exàmens preceptius per ser considerada uròloga pediàtrica per aquesta societat europea.

Des que, l'agost de 2013, es va oficialitzar aquesta Unitat, s'han realitzat 142 intervencions específiques d'Urologia Pediàtrica i 1.073 visites a la consulta d'Urologia Pediàtrica.

A més, gràcies a la renovació de la tecnologia, s'han fet 61 procediments urodinàmics i de rehabilitació urinària, tots en pacients pediàtrics.

 La Unitat d'Urologia Pediàtrica de Son Espases està reconeguda com a tal pel Grup Espanyol d'Urologia Pediàtrica (ww.grupodeurologiapediatrica.com), que s'enquadra en la Societat Espanyola d'Urologia i en la Societat Espanyola de Cirurgia Pediàtrica i, a més, participa en la formació dels residents MIR d'Urologia General d'adults (futurs uròlegs generals) segons el que s’exigeix en el programa de la seva especialitat, mitjançant una rotació de 3 mesos, amb una satisfacció total tant dels residents com del seu tutor.

 Per concloure, he de desmentir les afirmacions abocades en les xarxes socials i en alguns mitjans de comunicació, i afirmar, categòricament, que a la nostra Comunitat hi ha uròlegs pediàtrics que compleixen amb els estàndards actuals de formació, espanyols i europeus, i amb la legalitat vigent i que donen una assistència de qualitat als pacients amb aquest tipus de patologies.

Dra. Claudia Marhuenda Irastorza

Cap del Servei de Cirurgia Pediàtrica   

Llegir 1730 vegades