Cada any es detecten cinquanta casos de càncer d’ovari a les Illes Balears

Cada any es detecten 50 casos de càncer d’ovari a les Illes Balears, i en el conjunt de l’estat se’n...

Son Espases inaugura l’exposició «Som molt més que la talla» centrada en els trastorns de la conducta alimentària

L’Hospital Universitari Son Espases ha inaugurat una exposició d’onze còmics avui dia 10 d’octubre a...

Son Espases ha registrat enguany 42 donants d'òrgans

L’Hospital Universitari Son Espases ha registrat enguany 42 donants d’òrgans i es manté com un dels ...

Donació de jocs d'estratègia per als infants ingressats a Son Espases

L'Hospital Universitari Son Espases ha rebut la donació de jocs d’estratègia per als infants ingre...

Pneumologia de Son Espases organitza una classe de ioga amb pacients amb fibrosi pulmonar idiopàtica

La Unitat de Malalties Intersticials del Servei de Pneumologia de Son Espases ha organitzat avui mat...

HSE Twitter

Personal Comunicación

Dijous, 28 Agost 2014 13:10

El Servei de Cardiologia de Son Espases ha efectuat per primera vegada una tècnica de cateterisme que permet als pacients amb arítmies cardíaques persistents abandonar la medicació anticoagulant

Aquest procediment possibilita que els pacients puguin abandonar la medicació anticoagulant per via oral, que comporta  controls mensuals de la coagulació de la sang

En una mateixa intervenció, l’Hospital Universitari Son Espases efectua la tècnica de “Tancament percutani d’apèndix auricular esquerre i la tècnica de crioablació” per corregir la fibril·lació auricular i la generació de coàguls al cor. Els pacients amb fibril·lació auricular tenen un major risc de formació de coàguls i, consegüentment, un risc 5 vegades més alt de patir accidents cerebrovasculars. La zona en què es produeixen coàguls amb més freqüència i especialment si hi ha fibril·lació auricular és a l’apèndix auricular esquerre del cor. Per a aquests casos, i per prevenir accidents cerebrovasculars, en els pacients que també pateixen fibril·lació auricular, s’ha demostrat que el tancament de l’apèndix auricular esquerre és una bona opció.

Habitualment, la realització del procediment de “Tancament percutani d’apèndix auricular esquerre combinat amb la crioablació” requerien dos procediments diferents, però l’equip de Cardiologia de l’Hospital Universitari Son Espases ha aconseguit fer els dos processos en una mateixa intervenció, amb la qual cosa s’estalvia temps i molèsties al pacient.  Aquest procediment pot permetre, a un elevat nombre de pacients, abandonar la medicació anticoagulant per via oral, que suposa la molèstia de fer-se controls mensuals de la coagulació de la sang.
 
Tècnica de tancament de l’apèndix auricular esquerre

El tancament de l’apèndix auricular es duu a terme sense cirurgia oberta; s’efectua mitjançant la introducció d’un catèter proveït d’una pròtesi metàl·lica desplegable que impedeix l’entrada de sang en aquesta cavitat del cor i, així, s’evita la generació de coàguls sanguinis i que aquests coàguls circulin pel sistema cardiovascular i que arribin fins al cervell. Aquesta tècnica és indicada per als pacients que necessiten prendre anticoagulants o que tenen problemes amb la coagulació de la sang.
 
Tècnica de crioablació

Prèviament a aquesta tècnica, però en el mateix procés, es practica la crioablació que és una tècnica avançada per al tractament d’arítmies cardíaques en la qual la font d’energia que s’aplica és el fred i no la calor, a diferència del procediment convencional efectuat amb radiofreqüència. En el procediment de crioablació, l’aplicació del fred s’aconsegueix gràcies a la introducció, des de la vena femoral (a l’engonal), mitjançant un catèter, d’un baló ple d’òxid nitrós (compost químic emprat com a font de fred). Els electrofisiòlegs aconsegueixen fer arribar aquest dispositiu fins a la desembocadura de les venes pulmonars a l’aurícula esquerra. Quan s’infla el baló, l’òxid nitrós fa que es congeli a una temperatura aproximada de -40ºC / -50ºC. Quan s’oclou l’orifici de la vena, es genera una lesió en tot el perímetre intern de la vena pulmonar, que aïlla i impedeix la propagació de l’impuls elèctric anòmal. Aquesta tècnica s’efectua amb sedació i sense anestèsia general. La mitjana d’estada hospitalària és de només 48 hores.
 
La intervenció es prolonga durant 3 o 4 hores, requereix ingrés hospitalari i permet, quan han transcorregut alguns mesos i s’ha comprovat la bona evolució de les dues tècniques, eliminar la medicació anticoagulant. L’equip de Cardiologia de Son Espases està preparat per aplicar aquestes tècniques de forma paral·lela en una mateixa intervenció i té previst fer-les de manera rutinària sempre que el cas ho requereixi.   

 

Llegir 761 vegades