Més de 200 infermeres assisteixen a Son Espases a la I Jornada d’Infermeria de Pràctica Avançada

Més de 200 professionals de la infermeria de tots els hospitals públics de les Illes Balears han ass...

Un hospital per als ossos de peluix

Per tercer any consecutiu, l’Associació d’Estudiants de Ciències de la Salut de la UIB ha organitzat...

702 corredors participen a la Segona Cursa Son Espases

702 corredors han participat avui matí a la Segona Cursa Son Espases. Es tracta d’una iniciativa de ...

Les noves habitacions d'Oncologia Pediàtrica de Son Espases milloraran el confort dels infants ingressats

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i la consellera de Salut, Patrícia...

HSE Twitter

Personal Comunicación

Dijous, 26 Novembre 2015 12:39

La Unitat d’Hospitalització a Domicili de Son Espases ha atès més de quatre mil pacients en deu anys de funcionament Destacats

Està formada per tres metges, vuit infermeres i una administrativa

 

Els pacients, principalment crònics amb patologies respiratòries o infeccioses, són atesos a casa seva i hi reben els mateixos tractaments i les mateixes cures que els ingressats a l’Hospital

 

La Unitat d’Hospitalització a Domicili de l’Hospital Universitari Son Espases ha atès més de quatre mil pacients d’ençà que va entrar en funcionament, ara fa deu anys. Aquest recurs és una alternativa a l’ingrés hospitalari i s’entén com el conjunt de tractaments i cures sanitàries proporcionats a casa del pacient de complexitat, intensitat i durada comparables als que rebria en un hospital convencional. La Unitat està formada per tres metges, vuit infermeres i una administrativa i presta atenció sanitària durant les 24 hores dels 365 dies de l’any. Actualment els seus professionals poden arribar a atendre 26 pacients simultàniament.

 L’ingrés a la Unitat d’Hospitalització a Domicili s’inicia amb la petició del metge responsable del pacient, que és qui fa la sol·licitud i que pot procedir d’Hospitalització, d’Urgències, de l’Hospital de Dia, de Consultes Externes o fins i tot de l’atenció primària. El personal sanitari de la Unitat valora la inclusió o l’exclusió del pacient segons els criteris de selecció, que es basen principalment en si està estable i si accepta l’hospitalització a domicili. Les persones ateses solen ser pacients crònics amb patologies respiratòries que necessiten tractaments amb oxigen, aerosols i antibiòtics per la via parenteral o amb malalties infeccioses (intestinals, urinàries o postquirúrgiques). En canvi, els pacients psiquiàtrics i els inestables queden exclosos de l’atenció d’aquest recurs assistencial.

 L’ingrés a domicili afavoreix la comoditat del pacient, ja que aquest és al seu entorn, millora la relació entre els professionals sanitaris i el pacient, facilita la comunicació, integra la família en el procés de millora del pacient i evita desplaçaments del seu entorn a l’Hospital. A més, minimitza el risc de patir infeccions hospitalàries, es redueix l’allitament prolongat i implica que els pacients d’edat avançada no es desorientin tant. Des del punt de vista de la gestió de l’Hospital, millora l’aprofitament dels recursos del centre, ja que permet escurçar les estades i evitar-les i tot. Aquest fet permet alliberar llits, que altres pacients poden ocupar.

 Per assegurar l’èxit del sistema, és important una bona coordinació amb atenció primària, que el pacient disposi d’un entorn social i familiar adequat per seguir el tractament a casa seva; per exemple, és preferible que visqui amb algun acompanyant. La Unitat posa a disposició seva un telèfon permanent d’atenció perquè el pacient o els seus familiars puguin consultar-hi o comunicar-hi qualsevol eventualitat i així s’activi la resposta immediata dels professionals de la Unitat d’Hospitalització a Domicili o dels professionals del 061, que també col·laboren en l’atenció urgent dels pacients que ho requereixin.

 Segons el responsable de la Unitat i president de la Societat Espanyola d’Hospitalització a Domicili, Manuel del Río, aquest recurs “ha demostrat efectivitat en múltiples patologies i en la reducció dels costos si ho comparam amb l’ingrés hospitalari, ja que permet alliberar llits per destinar-los a cirurgia programada —i reduir així les llistes d’espera— o a rebaixar la pressió assistencial a Urgències.

Llegir 838 vegades