Cada any es detecten cinquanta casos de càncer d’ovari a les Illes Balears

Cada any es detecten 50 casos de càncer d’ovari a les Illes Balears, i en el conjunt de l’estat se’n...

Son Espases inaugura l’exposició «Som molt més que la talla» centrada en els trastorns de la conducta alimentària

L’Hospital Universitari Son Espases ha inaugurat una exposició d’onze còmics avui dia 10 d’octubre a...

Son Espases ha registrat enguany 42 donants d'òrgans

L’Hospital Universitari Son Espases ha registrat enguany 42 donants d’òrgans i es manté com un dels ...

Donació de jocs d'estratègia per als infants ingressats a Son Espases

L'Hospital Universitari Son Espases ha rebut la donació de jocs d’estratègia per als infants ingre...

Pneumologia de Son Espases organitza una classe de ioga amb pacients amb fibrosi pulmonar idiopàtica

La Unitat de Malalties Intersticials del Servei de Pneumologia de Son Espases ha organitzat avui mat...

HSE Twitter

Personal Comunicación

Divendres, 26 Febrer 2016 09:02

Devers 250 pacients amb politraumatismes greus ingressen cada any a la Unitat de Cures Intensives de Son Espases Destacats

260 professionals sanitaris assisteixen a la II Jornada d’Actualització
en el Pacient Politraumàtic, que té lloc avui a Son Espases

 

En els darrers cinc anys s’han registrat 60 casos de balconing

 

L’Hospital Universitari Son Espases atén cada any devers 250 pacients amb politraumatismes greus que acaben ingressats a la Unitat de Cures Intensives. Els traumatismes constitueixen la primera causa de mort en els menors de 40 anys i és la primera causa d’invalidesa i tetraplegia entre els joves. Cal tenir en compte que qualsevol persona és susceptible de ser un pacient politraumàtic.

 En aquest context, el Servei de Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu de Son Espases ha organitzat la II Jornada d’Actualització en el Pacient Politraumàtic amb l’objectiu de fomentar la formació continuada dels professionals sanitaris que atenen aquest tipus de pacients, des que són recollits i transportats fins que són assistits a l’Hospital. En definitiva, es tracta que els equips que atenen aquests pacients adquireixin els coneixements i les habilitats adequats per tal de reduir la mortalitat dels processos traumàtics i les seqüeles. Durant la Jornada es presentaran sis casos clínics reals i diferents professionals analitzaran i discutiran com s’hi va actuar i si es podia haver millorat l’actuació.

 Codi Trauma

El temps és fonamental per atendre els pacients politraumàtics, ja que és un factor clau per a la supervivència. L’objectiu és aconseguir un tractament definitiu en el lapse de temps més breu possible des de l’accident fins a l’atenció hospitalària. Per això són tan importants la coordinació i l’organització extrahospitalària i hospitalària.

 Els equips extrahospitalaris —principalment el 061— actuen immediatament per estabilitzar el pacient i poder traslladar-lo a un hospital en les millors condicions. Mentrestant, es contacta amb l’hospital per explicar la situació clínica del pacient i s’activa l’anomenat Codi Trauma, que mobilitza metges d’urgències, cirurgians, intensivistes, anestesistes, radiòlegs i personal d’infermeria per rebre el pacient. Una vegada al Servei d’Urgències, se’n fan una valoració inicial i les exploracions adients (radiografies, ecografia FAST, TC, etc.) per detectar i tractar les lesions que puguin comprometre la seva vida, i si és necessari s’hi intervé quirúrgicament. Durant els 365 dies de l’any, Son Espases compta amb especialistes formats específicament en el camp que requereixi el pacient traumatitzat, ja sigui el cap, el tòrax o l’abdomen.

 

Primer registre de balconing

El Servei de Cirurgia General ha posat en marxa un registre de casos de balconing a Mallorca. En els darrers cinc anys se n’han registrat seixanta casos. El perfil d’aquest tipus de pacient és un home de 15 a 30 anys, de procedència estrangera (el 50 % són britànics), amb un alt índex d’alcohol. Majoritàriament presenta traumatisme cranioencefàlic i medul·lar i està ingressat a la Unitat de Cures Intensives entre 30 i 40 dies, de mitjana. En aquest context, s’ha fet una aproximació del que s’entén per balconing, ja que no hi ha bibliografia científica que reculli aquest terme. L’objectiu és enviar els resultats a una revista científica i fer un estudi prospectiu d’aquest fenomen per analitzar les possibles mesures relatives a la prevenció de la salut.

Llegir 664 vegades