Els radiòlegs de Son Espases alerten de les lesions que pot provocar fer esport sense una preparació correcta

Amb motiu del Dia Internacional de la Radiologia, els radiòlegs de l’Hospital Universitari Son Espas...

Son Espases instal·la pantalles a les sales d’espera d’Urgències que informen de la ubicació i del nivell de triatge dels pacients

A l’Hospital Universitari Son Espases s’han instal·lat pantalles informatives a les sales d’espera d...

Es presenta a Son Espases la primera UVI mòbil pediàtrica de les Illes Balears

L’Hospital Universitari Son Espases ha acollit la presentació de la primera UVI mòbil pediàtrica de ...

Cada any es detecten cinquanta casos de càncer d’ovari a les Illes Balears

Cada any es detecten 50 casos de càncer d’ovari a les Illes Balears, i en el conjunt de l’estat se’n...

Son Espases inaugura l’exposició «Som molt més que la talla» centrada en els trastorns de la conducta alimentària

L’Hospital Universitari Son Espases ha inaugurat una exposició d’onze còmics avui dia 10 d’octubre a...

HSE Twitter

Personal Comunicación

Dimarts, 12 abril 2016 12:07

El Servei de Cardiologia de Son Espases implanta el primer marcapassos sense cables a les Illes Balears Destacats

A diferència del dispositiu tradicional, aquest està integrat en una càpsula que es col·loca directament dins el cor, cosa que evita les complicacions que els cables poden originar

 Es tracta d’un avenç cap a mecanismes més segurs,
senzills i capaços d’integrar-se en el cos humà

 

La Unitat d’Arítmies del Servei de Cardiologia de l’Hospital Universitari Son Espases ha implantat recentment el primer marcapassos sense cables a les Illes Balears. A diferència del sistema tradicional, el nou dispositiu no du cables ni una bateria implantada sota la pell, per la qual cosa no hi ha signes externs del marcapassos. Tot el sistema està integrat en una mena de càpsula que es col·loca directament dins el cor, concretament a la cavitat ventricular dreta. Aquest nou avenç suposa un canvi substancial en la manera d’estimular el cor, ja que es deixen d’utilitzar cables, cosa que elimina un element vulnerable a possibles complicacions i al desgast.

 Majoritàriament, els marcapassos sense cables estan adreçats a pacients grans o pacients que no tenen accés venós superior utilitzable, ja que es col·loquen per mitjà d’un cateterisme femoral que només requereix anestèsia local, i d’aquesta manera s’eviten les incomoditats d’una operació tradicional.

 Avui dematí, la consellera de Salut, Patricia Gómez, acompanyada per la directora gerent de Son Espases, María Dolores Acón; pel cap del Servei de Cardiologia, Armando Bethencourt, i per Carmen Expósito i Carlos Grande, cardiòlegs de la Unitat d’Arítmies, ha explicat com es col·loca el dispositiu i quins avantatges suposa per al pacient. El nou marcapassos —molt més petit que el convencional— es col·loca per mitjà d’una cànula que s’introdueix per l’engonal del pacient i a través de la qual s’accedeix fins al cor. Una vegada dins el ventricle dret, el cardiòleg col·loca el marcapassos allà on funcioni correctament amb voltatges baixos, la qual cosa permet estalviar bateria i augmentar la durada del dispositiu. Un cop fixat el marcapassos es retira la cànula, es tanca l’orifici de la pell i es dóna per acabada la intervenció. El cateterisme agilita molt tot el procediment i evita la ferida quirúrgica oberta, el risc d’infeccions i les cicatrius posteriors.

 L’avantatge principal d’aquest nou dispositiu és que no hi ha cap signe extern que el pacient porta un marcapassos. A més, a diferència del convencional, es preserva un accés vascular, sobretot si es tracta de pacients en els quals hi ha una sospita que poden necessitar-ne en el futur, com ara els que reben medicació crònica per la via intravenosa (quimioteràpia, diàlisi, etc.).

 Cal recordar que la Unitat d’Arítmies del Servei de Cardiologia de Son Espases va implantar més de tres centenars de dispositius d’estimulació cardíaca durant l’any 2015.

Llegir 675 vegades