Comença l'activitat assistencial a la nova unitat de convalescència B de l'Hospital General

L’Hospital General ha posat en marxa avui la nova Unitat de Convalescència B que té una superfície d...

Son Espases habilita un espai per a consultes externes a l’antiga àrea quirúrgica de l’Hospital General

L’Hospital Universitari Son Espases ha iniciat les obres per habilitar un espai per a consultes exte...

Els radiòlegs de Son Espases alerten de les lesions que pot provocar fer esport sense una preparació correcta

Amb motiu del Dia Internacional de la Radiologia, els radiòlegs de l’Hospital Universitari Son Espas...

Son Espases instal·la pantalles a les sales d’espera d’Urgències que informen de la ubicació i del nivell de triatge dels pacients

A l’Hospital Universitari Son Espases s’han instal·lat pantalles informatives a les sales d’espera d...

Es presenta a Son Espases la primera UVI mòbil pediàtrica de les Illes Balears

L’Hospital Universitari Son Espases ha acollit la presentació de la primera UVI mòbil pediàtrica de ...

HSE Twitter

Personal Comunicación

Dimecres, 09 Novembre 2016 10:46

Radiologia de Son Espases és reconegut com el millor servei de tot l’estat per l’aposta per la seguretat dels pacients Destacats

La Societat Espanyola de Radiologia ha fet aquest reconeixement

 

El projecte guardonat, ”Seguretat en radiologia”, té dues línies de treball: el projecte
de gestió de les dosis de radiació als pacients i la Consulta de Radiologia

 

El Servei de Radiologia de l’Hospital Universitari Son Espases ha estat reconegut com el millor de tot l’estat per la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica (SERAM). Aquesta societat científica ha posat de rellevància l’aposta d’aquest Servei de Son Espases per la seguretat dels pacients.

 El projecte guardonat, ”Seguretat en radiologia”, té dues línies de treball: per una banda, la realització del projecte de gestió de les dosis de radiació als pacients, el qual, fent un estudi amb dispositius d’obtenció d’imatges, té l’objectiu d’administrar la quantitat més baixa de dosis de radiació que sigui factible gràcies a un programari que registra la dosi administrada a cada pacient en cada estudi i n’informa el radiòleg, cosa que ha permès monitorar i analitzar els resultats obtenguts i reduir significativament les dosis en els estudis més freqüents. Per una altra banda, la metodologia a la Consulta de Radiologia, que aposta per l’assistència i la cura integral dels pacients sotmesos a procediments de radiologia.

 L’evidència científica mostra que les radiacions utilitzades en estudis radiològics, podem augmentar de forma molt lleugera el risc de desenvolupar un càncer. Per tant, els estudis han de tenir una justificació clínica molt ben fonamentada i sempre s’ha d’administrar la menor dosi de radiació possible. El projecte de gestió de les dosis de radiació als pacients té com a objectiu final introduir en la pràctica mèdica diària la cultura de la dosi i conscienciar tots els professionals sobre la màxima d’administrar la quantitat més baixa de dosis que sigui factible. En la pràctica habitual, el Servei de Radiologia de Son Espases només fa els estudis ben indicats clínicament, quan és possible aplica tècniques sense radiació —com ara l’ecografia o la ressonància magnètica— i, si els estudis són necessaris, dóna la dosi apropiada a cada pacient i per a cada estudi, amb la tecnologia disponible i qualitat d’imatge diagnosticable. A més, el projecte destaca per la creació d’un comitè de dosis, que ha afavorit la recerca i la materialització de la reducció dels nivells de les dosis, i també perquè estableix uns nivells de referència per a pediatria útils per a altres serveis de radiologia.

 Pel seu costat, la Consulta de Radiologia permet millorar la informació personalitzada i facilita la detecció de factors de risc que requereixen la intervenció prèvia a l’exploració. La creació de la Consulta de Radiologia ha contribuït a garantir de manera notable la seguretat dels pacients, a optimitzar els resultats del Servei de Radiologia i a racionalitzar-ne el funcionament evitant cancel·lacions.

 La d’enguany és la segona edició dels Premis SERAM, entre els quals hi ha la categoria “Premi al servei de radiologia”. El guardó s’entrega el 8 de novembre a Madrid, coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de la Radiologia.

Llegir 804 vegades