Comença l'activitat assistencial a la nova unitat de convalescència B de l'Hospital General

L’Hospital General ha posat en marxa avui la nova Unitat de Convalescència B que té una superfície d...

Son Espases habilita un espai per a consultes externes a l’antiga àrea quirúrgica de l’Hospital General

L’Hospital Universitari Son Espases ha iniciat les obres per habilitar un espai per a consultes exte...

Els radiòlegs de Son Espases alerten de les lesions que pot provocar fer esport sense una preparació correcta

Amb motiu del Dia Internacional de la Radiologia, els radiòlegs de l’Hospital Universitari Son Espas...

Son Espases instal·la pantalles a les sales d’espera d’Urgències que informen de la ubicació i del nivell de triatge dels pacients

A l’Hospital Universitari Son Espases s’han instal·lat pantalles informatives a les sales d’espera d...

Es presenta a Son Espases la primera UVI mòbil pediàtrica de les Illes Balears

L’Hospital Universitari Son Espases ha acollit la presentació de la primera UVI mòbil pediàtrica de ...

HSE Twitter

Personal Comunicación

Dilluns, 30 Octubre 2017 09:39

Son Espases ha aplicat la trombectomia mecànica a 170 pacients amb ictus per extreure coàguls cerebrals Destacats

L’Hospital Universitari Son Espases ha aplicat la trombectomia mecànica a 170 pacients amb ictus isquèmic. Aquesta tècnica, implantada a l’Hospital el desembre de 2014, permet extreure un trombe als pacients que sofreixen un infart cerebral. Per mitjà d’una punció a l’engonal del pacient, s’introdueix un catèter en el qual s’injecta un contrast que permet detectar amb exactitud l’artèria obstruïda que provoca la falta de circulació al cervell. Durant el procés, el catèter perfora i aspira el trombe, amb la qual cosa es restableix la circulació normal de la sang. Aquesta tècnica de radiologia intervencionista permet recanalitzar la circulació de més del 90 % de les artèries tancades per un ictus. Aquest tractament, aplicat a temps, afavoreix la ràpida recuperació dels pacients i que puguin deixar l’hospital pel seu propi peu. Els pacients candidats a rebre aquest tractament endovascular han d’estar a l’hospital en les primeres sis hores després de l’inici dels símptomes, encara que el pronòstic neurològic és millor com més aviat arribi al centre per ser-hi tractat.

 

Més de cinc-cents pacients amb ictus atesos cada any 

El Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Son Espases atén cada any més de cinc-cents pacients. L’any 2016, tres quartes parts varen patir un ictus isquèmic (produït per l’obstrucció d’un vas sanguini) i en un de cada cinc casos es va aplicar un tractament específic per aconseguir l’obertura del vas obstruït. Tot i que afecta en una proporció més alta els homes que les dones, l’infart cerebral és la primera causa de mortalitat entre les dones i la tercera entre els homes. A les Illes Balears, cada any 2.100 persones pateixen un ictus. Són unes dades similars a la mitjana estatal, amb les quals s’estima que una de cada sis persones patirà un ictus durant la seva vida.

La pèrdua de força a la meitat del cos, la pèrdua de la visió o la dificultat per parlar i comprendre són els símptomes principals de l’ictus. Davant qualsevol d’aquests símptomes és important telefonar al 061, que està preparat per atendre convenientment aquests casos i traslladar el pacient a un centre hospitalari. Si s’avisa a temps d’aplicar-li un tractament fibrinolític, s’activa el “codi ictus”, que permet posar en alerta no només els professionals del 061 sinó també els d’urgències del centre hospitalari, el neuròleg de guàrdia i tots els professionals que participen en el procés de diagnòstic i tractament.

 Una vegada que el pacient ha arribat al servei d’urgències de l’hospital es posa en marxa un equip multidisciplinari liderat pel neuròleg de guàrdia, que valora ràpidament el pacient, fa el diagnòstic i planifica el tractament. En el cas d’un ictus isquèmic, pot consistir en tractaments com la fibrinòlisi o la trombectomia mecànica.

 

Què es pot fer per evitar un ictus?

 Tot i que l’ictus esdevé de sobte, en la majoria dels casos hi ha uns factors de risc: l’edat, el sexe i els antecedents familiars són factors que no es poden modificar, però n’hi ha d’altres que s’han de controlar i modificar per reduir el risc i prevenir l’ictus, com ara mantenir una dieta rica i saludable, baixa en sal i en greixos:

-          No fumar ni consumir drogues.

-          No beure en excés; com a màxim, una copa de vi cada dia.

-          Seguir una dieta sana i equilibrada: fruita, verdures, llegums, peix i oli d’oliva verge. Es recomanen cinc racions de fruita i verdura cada dia.

-          Fer exercici moderat: 30 minuts al dia. Caminar és saludable i econòmic.

-          Controlar l’excés de pes.

-          Disminuir l’estrès: dedicar unes quantes hores per setmana a fer activitats relaxants i satisfactòries.

-          Planificar amb el personal sanitari de l’atenció primària els controls de tensió arterial, de colesterol i de sucre a la sang.

-          Si es té algun factor de risc, seguir els consells del metge i no oblidar prendre la medicació. No s’ha d’oblidar prendre l’anticoagulant si l’han receptat per a una arrítmia; és vital.

 

Llegir 537 vegades