Comença l'activitat assistencial a la nova unitat de convalescència B de l'Hospital General

L’Hospital General ha posat en marxa avui la nova Unitat de Convalescència B que té una superfície d...

Son Espases habilita un espai per a consultes externes a l’antiga àrea quirúrgica de l’Hospital General

L’Hospital Universitari Son Espases ha iniciat les obres per habilitar un espai per a consultes exte...

Els radiòlegs de Son Espases alerten de les lesions que pot provocar fer esport sense una preparació correcta

Amb motiu del Dia Internacional de la Radiologia, els radiòlegs de l’Hospital Universitari Son Espas...

Son Espases instal·la pantalles a les sales d’espera d’Urgències que informen de la ubicació i del nivell de triatge dels pacients

A l’Hospital Universitari Son Espases s’han instal·lat pantalles informatives a les sales d’espera d...

Es presenta a Son Espases la primera UVI mòbil pediàtrica de les Illes Balears

L’Hospital Universitari Son Espases ha acollit la presentació de la primera UVI mòbil pediàtrica de ...

HSE Twitter

Personal Comunicación

Dimecres, 15 Novembre 2017 13:32

La principal eina de prevenció de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica és la lluita contra el tabaquisme Destacats

Amb motiu del Dia Mundial de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC), que es commemora avui, 15 de novembre, el Servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari Son Espases recorda que la principal eina de prevenció d’aquesta malaltia és la lluita contra el tabaquisme.

 L’MPOC és encara una gran desconeguda per a la població general, malgrat ser una de les causes principals d’ingressos hospitalaris, especialment en els mesos d’hivern, i una causa important de mort; de fet, l’Organització Mundial de la Salut estima que serà la quarta causa de mort l’any 2030. Es tracta d’una malaltia comuna que es caracteritza per la disminució progressiva de la capacitat pulmonar a causa de l’obstrucció dels bronquis i la destrucció dels pulmons, produïdes principalment pel nociu efecte del tabac. Es calcula que afecta el 10 % de la població de més de 40 anys, i el cost anual imputable és d’uns 7.700 milions d’euros, 6.500 dels quals són deguts a ingressos hospitalaris. A les Illes Balears, aquesta patologia representa aproximadament 2.000 ingressos hospitalaris cada any. Desafortunadament, més del 70 % de les persones que sofreixen la malaltia no n’estan diagnosticades.

 Generalment l’MPOC és una malaltia que es diagnostica tard, en la cinquena o la sisena dècada de la vida, quan apareixen els símptomes de sensació de falta d’aire en caminar, tos i producció de moc, o bé arran d’un quadre catarral que acaba afectant la respiració. L’espirometria —una prova que mesura el flux de l’aire inspirat i expirat— és essencial per fer el diagnòstic i el seguiment de la malaltia. Tot pacient fumador de més de 35 anys i amb els símptomes esmentats s’hauria de fer aquesta prova, que està disponible a tots els centres de salut de les Illes Balears.

 Pel que fa al tractament, és imprescindible deixar de fumar, fer exercici físic de manera moderada (i de vegades rehabilitació respiratòria) i rebre tractament específic per via inhalada amb fàrmacs broncodilatadors i antiinflamatoris i, en alguns casos, amb oxigen. En els casos més greus pot arribar a plantejar-se el trasplantament dels pulmons.

 Les autoritats sanitàries estan centrant els esforços en la prevenció de la malaltia, amb una actitud enèrgica en la lluita contra el tabaquisme. Malgrat això, atesa la forta càrrega sociosanitària i econòmica d’aquesta patologia, el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat va elaborar una estratègia d’abast estatal per delimitar els aspectes que s’haurien de complir obligatòriament a totes les comunitats autònomes en el camp de la detecció, la prevenció, el tractament, la formació i la recerca. Les Illes Balears ha estat pionera, juntament amb la Comunitat Valenciana, en l’elaboració d’un pla autonòmic específic per a aquesta malaltia. Aquí destaquen iniciatives com l’accés als mètodes diagnòstics a tots els centres d’atenció primària (l’espirometria, com hem dit), programes d’atenció dels pacients més vulnerables, programes de rehabilitació per a pacients seleccionats i grups de recerca en el camp de l’MPOC.

 El Servei de Pneumologia de l’Hospital Son Espases disposa d’un dels equips multidisciplinaris per al diagnòstic i el tractament de l’MPOC més reconeguts de tot l’estat. Disposa d’eines que permeten abordar millor els pacients d’MPOC, millorar l’atenció dels pacients ambulatoris més vulnerables (Unitat d’MPOC Fràgil) i aplicar tècniques complexes amb un monitoratge acurat durant els ingressos hospitalaris (ventilació mecànica no invasiva en una unitat de cures respiratòries intermèdies).

 Una de les grans àrees de recerca del Servei de Pneumologia es desenvolupa en l’àmbit de l’MPOC: els seus investigadors formen part de l’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) i del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Malalties Respiratòries (CIBERES) ocupant llocs destacats en els organigrames. A més, alguns dels seus treballs de recerca en matèria d’MPOC els duen a terme en col·laboració amb altres centres de l’estat i internacionals.

Llegir 552 vegades