Son Espases amplia l’oferta formativa especialitzada, de manera que podrà formar residents de rehabilitació

L’Hospital Universitari Son Espases ha ampliat la seva oferta de formació sanitària especialitzada, ...

Son Espases inverteix 1,7 milions d’euros en la renovació dels servidors del sistema d’informació d’històries clíniques

L’Hospital Universitari Son Espases ha invertit 1,7 milions d’euros per renovar els servidors del se...

Més de 200 infermeres assisteixen a Son Espases a la I Jornada d’Infermeria de Pràctica Avançada

Més de 200 professionals de la infermeria de tots els hospitals públics de les Illes Balears han ass...

Un hospital per als ossos de peluix

Per tercer any consecutiu, l’Associació d’Estudiants de Ciències de la Salut de la UIB ha organitzat...

HSE Twitter

Personal Comunicación

Dijous, 07 Desembre 2017 12:12

Son Espases supera el centenar de pacients operats de Cirurgia Oncològica Peritoneal Destacats

La Unitat de Cirurgia Oncològica Peritoneal del Servei de Cirurgia General i Digestiva de Son Espases ha consolidat el Programa de Cirurgia Oncològica Peritoneal implantat al 2014, superant el centenar d’intervencions de carcinomatosi peritoneal (CP). Es tracta d’una malaltia produïda per diferents tipus de tumors malignes originats a l’abdomen com el càncer de colon, d’ovari o els apendiculars. Altres càncers que també poden produir-la són el càncer gàstric i el càncer de pàncrees.

 El càncer colorectal és un dels tumors malignes més freqüents a les Illes Balears. Aproximadament un 10 per cent dels pacients tenen una carcinomatosi peritoneal quan es diagnostica el tumor i un 50 per cent la desenvolupa al llarg de la seva vida. D’altra banda, el càncer d’ovari és un tumor que en el moment del diagnòstic ja presenta carcinomatosi peritoneal en el 70 per cent de les pacients. Aquestes dades reflecteixen la importància de detectar precoçment la patologia.

 El tractament consisteix a extirpar tota la massa tumoral i en l’aplicació de quimioteràpia dins l’abdomen a una temperatura entre 41 i 43 °C (quimioteràpia intraperitoneal hipertèrmica – HIPEC). La quimioteràpia intraperitoneal permet utilitzar altes dosis de citostàtics sense els efectes secundaris que es presenten quan s’administren per via intravenosa. Aquesta tècnica ha permès que una malaltia considerada fins fa poc temps terminal augmenti de forma significativa l’esperança de vida dels pacients.

 Tot el procés és laboriós i complex. La durada mitjana de les intervencions és de nou hores, i requereix la participació d’un equip de professionals multidisciplinari format per oncòlegs, gastroenteròlegs, cirurgians, radiòlegs, anestesistes, patòlegs i personal d’infermeria especialitzat. Gràcies a aquest tractament s’està aconseguint, d’una banda, augmentar la supervivència dels pacients amb carcinomatosi peritoneal, i, d’altra banda, millorar-ne la qualitat de vida.

 Els estudis publicats fins ara reflecteixen que els nivells de percepció de benestar, així com l’activitat física i funcional, es normalitzen en la majoria dels pacients als sis mesos i aproximadament el 85 per cent dels pacients tenen una activitat normal a l’any de la intervenció. Actualment, es treballat en un estudi sobre la qualitat de vida dels pacients operats amb aquesta tècnica a l’Hospital.

Llegir 546 vegades