Son Espases incorporarà una estació robotitzada per fer fins a 2.400 proves PCR al dia

El Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari Son Espases incorporarà una estació robotitzad...

El Dr. Ginard i la Dra. Torrent, nous caps de servei i secció, respectivament

El director gerent de l’Hospital, Josep Pomar, acompanyat de la subdirectora mèdica de l’Àrea Quirúr...

S'aprova el projecte d'obres per reformar la Unitat d'Estada Llarga de l'Hospital Psiquiàtric

El Consell de Govern ha aprovat avui el projecte d’obres de reforma de la unitat d’estada llarga (ed...

43 residents de Medicina acaben la formació especialitzada a Son Espases

Quaranta-tres residents de Medicina han finalitzat la formació especialitzada a l’Hospital Universit...

Estam amb tu

 L’Hospital posa en marxa una campanya perquè tothom qui vulgui pugui enviar missatges de suport als...

HSE Twitter

Personal Comunicación

Dimecres, 20 Març 2019 10:52

Més de 200 infermeres assisteixen a Son Espases a la I Jornada d’Infermeria de Pràctica Avançada Destacats

Més de 200 professionals de la infermeria de tots els hospitals públics de les Illes Balears han assistit avui a la I Jornada d’Infermeria de Pràctica Avançada, organitzada per la Direcció d’Infermeria de l’Hospital Universitari Son Espases, amb la col·laboració del Servei de Salut i el Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears. L’objectiu de la Jornada ha estat compartir experiències de projectes relacionats amb els professionals de la infermeria de pràctica avançada referents d’altres comunitats —alguns ja consolidats— amb altres d’incipients, com és el cas de la nostra comunitat autònoma.

 La consellera de Salut, Patrícia Gómez, que ha participat per vídeo en la presentació de la Jornada, ha destacat la importància de mobilitzar el coneixement a través de la formació i la investigació i, sobretot, d’avaluar els resultats en salut per prioritzar la qualitat en lloc de la quantitat, a l’hora de traslladar aquest coneixement i la innovació a la pràctica clínica. Així mateix, ha felicitat els organitzadors i els participants en la trobada per la seva capacitat de lideratge. També hi han estat presents el director gerent de Son Espases, Josep Pomar; el director d’infermeria, Juan Manuel Gavala; la presidenta del Col·legi d’Infermeria de les Illes Balears, Rosa Maria Hernández, i el subdirector de Cures Assistencials i Atenció a l’Usuari del Servei de Salut, Carlos Villafáfila.

 La infermeria de pràctica avançada és el nivell més alt de pràctica en l’àmbit de la infermeria. S’hi integren una formació de postgrau, la pràctica clínica directa basada en l’evidència i la recerca, a més d’aspectes relacionats amb el lideratge clínic, la gestió de les cures i una clara autonomia professional. Es tracta de perfils professionals orientats a donar resposta a les necessitats concretes dels sistemes sanitaris. Sovint, la implementació de rols d’infermeria de pràctica avançada suposa innovacions disruptives, eficients i que augmenten l’accessibilitat dels pacients a recursos específics i milloren la continuïtat assistencial.

 A hores d’ara no hi ha cap norma ni autonòmica ni estatal que reguli la figura i el rol que han de desenvolupar els professionals de la infermeria de pràctica avançada, tot i que el nombre d’experiències d’implantació s’han multiplicat en els darrers anys.

 Precisament d’aquestes experiències s’ha parlat durant la Jornada, des dels desafiaments de futur en l’entorn estatal i europeu fins a experiències concretes de projectes relacionats amb associacions de pacients, amb la valoració integral de l’ancià fràgil, amb el lideratge clínic i amb la transferència del coneixement basat en la millor evidència disponible i l’impacte sobre els resultats de millora en unitats d’hospitalització convencional, entre d’altres.

 Durant la Jornada ha quedat palesa l’embranzida de la infermeria de pràctica avançada com una de les opcions amb resultats més bons per donar resposta a les necessitats del sistema sanitari, i s’ha evidenciat que està àmpliament estesa i, en alguns casos, consolidada arreu de l’estat.

Llegir 972 vegades