Pneumologia de Son Espases organitza una classe de ioga amb pacients amb fibrosi pulmonar idiopàtica

La Unitat de Malalties Intersticials del Servei de Pneumologia de Son Espases ha organitzat avui mat...

Son Espases i Atenció Primària de Mallorca comparteixen un sistema de notificació d'incidents per millorar la seguretat del pacient

L’Hospital Universitari Son Espases i Atenció Primària de Mallorca comparteixen un sistema de notifi...

Devers 110.000 persones pateixen migranya a les Illes Balears

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la migranya és la tercera malaltia més freqüent, i ...

Les usuàries de Maternitat qualifiquen amb un excel·lent l’atenció rebuda durant el seu part a Son Espases

Les usuàries de Maternitat de Son Espases qualifiquen amb un excel·lent —un 9,1— l’atenció rebuda du...

Son Espases inverteix més de mig milió d’euros en la reforma integral de l’Àrea de Radiologia de l’Hospital General

La Gerència de l’Hospital Universitari Son Espases–Sector Ponent ha iniciat les obres per a la refor...

HSE Twitter

Personal Comunicación

Dimecres, 20 Març 2019 10:52

Més de 200 infermeres assisteixen a Son Espases a la I Jornada d’Infermeria de Pràctica Avançada Destacats

Més de 200 professionals de la infermeria de tots els hospitals públics de les Illes Balears han assistit avui a la I Jornada d’Infermeria de Pràctica Avançada, organitzada per la Direcció d’Infermeria de l’Hospital Universitari Son Espases, amb la col·laboració del Servei de Salut i el Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears. L’objectiu de la Jornada ha estat compartir experiències de projectes relacionats amb els professionals de la infermeria de pràctica avançada referents d’altres comunitats —alguns ja consolidats— amb altres d’incipients, com és el cas de la nostra comunitat autònoma.

 La consellera de Salut, Patrícia Gómez, que ha participat per vídeo en la presentació de la Jornada, ha destacat la importància de mobilitzar el coneixement a través de la formació i la investigació i, sobretot, d’avaluar els resultats en salut per prioritzar la qualitat en lloc de la quantitat, a l’hora de traslladar aquest coneixement i la innovació a la pràctica clínica. Així mateix, ha felicitat els organitzadors i els participants en la trobada per la seva capacitat de lideratge. També hi han estat presents el director gerent de Son Espases, Josep Pomar; el director d’infermeria, Juan Manuel Gavala; la presidenta del Col·legi d’Infermeria de les Illes Balears, Rosa Maria Hernández, i el subdirector de Cures Assistencials i Atenció a l’Usuari del Servei de Salut, Carlos Villafáfila.

 La infermeria de pràctica avançada és el nivell més alt de pràctica en l’àmbit de la infermeria. S’hi integren una formació de postgrau, la pràctica clínica directa basada en l’evidència i la recerca, a més d’aspectes relacionats amb el lideratge clínic, la gestió de les cures i una clara autonomia professional. Es tracta de perfils professionals orientats a donar resposta a les necessitats concretes dels sistemes sanitaris. Sovint, la implementació de rols d’infermeria de pràctica avançada suposa innovacions disruptives, eficients i que augmenten l’accessibilitat dels pacients a recursos específics i milloren la continuïtat assistencial.

 A hores d’ara no hi ha cap norma ni autonòmica ni estatal que reguli la figura i el rol que han de desenvolupar els professionals de la infermeria de pràctica avançada, tot i que el nombre d’experiències d’implantació s’han multiplicat en els darrers anys.

 Precisament d’aquestes experiències s’ha parlat durant la Jornada, des dels desafiaments de futur en l’entorn estatal i europeu fins a experiències concretes de projectes relacionats amb associacions de pacients, amb la valoració integral de l’ancià fràgil, amb el lideratge clínic i amb la transferència del coneixement basat en la millor evidència disponible i l’impacte sobre els resultats de millora en unitats d’hospitalització convencional, entre d’altres.

 Durant la Jornada ha quedat palesa l’embranzida de la infermeria de pràctica avançada com una de les opcions amb resultats més bons per donar resposta a les necessitats del sistema sanitari, i s’ha evidenciat que està àmpliament estesa i, en alguns casos, consolidada arreu de l’estat.

Llegir 838 vegades