Cada any es detecten cinquanta casos de càncer d’ovari a les Illes Balears

Cada any es detecten 50 casos de càncer d’ovari a les Illes Balears, i en el conjunt de l’estat se’n...

Son Espases inaugura l’exposició «Som molt més que la talla» centrada en els trastorns de la conducta alimentària

L’Hospital Universitari Son Espases ha inaugurat una exposició d’onze còmics avui dia 10 d’octubre a...

Son Espases ha registrat enguany 42 donants d'òrgans

L’Hospital Universitari Son Espases ha registrat enguany 42 donants d’òrgans i es manté com un dels ...

Donació de jocs d'estratègia per als infants ingressats a Son Espases

L'Hospital Universitari Son Espases ha rebut la donació de jocs d’estratègia per als infants ingre...

Pneumologia de Son Espases organitza una classe de ioga amb pacients amb fibrosi pulmonar idiopàtica

La Unitat de Malalties Intersticials del Servei de Pneumologia de Son Espases ha organitzat avui mat...

HSE Twitter

Personal Comunicación

Divendres, 20 Setembre 2019 12:44

Pneumologia de Son Espases organitza una classe de ioga amb pacients amb fibrosi pulmonar idiopàtica Destacats

La Unitat de Malalties Intersticials del Servei de Pneumologia de Son Espases ha organitzat avui matí una sessió de ioga per a pacients amb fibrosi pulmonar idiopàtica. Es tracta d’una malaltia poc freqüent i crònica que es caracteritza per una cicatrització anòmala dels pulmons que provoca una disminució progressiva de la funció pulmonar. Es calcula que un centenar de persones pateixen aquesta malaltia a les Balears i devers 7.500 persones arreu d’Espanya.

 L’objectiu d’aquesta sessió —en què han participat una cinquantena de persones, entre pacients i familiars— és donar a conèixer a la població aquesta malaltia respiratòria i conscienciar pacients i familiars de la importància de mantenir hàbits de vida saludables, entre ells, l’activitat física.

 Tot i que es desconeix la causa que la provoca, sí se sap que el consum de tabac és un factor de risc que multiplica les possibilitats de patir-la. També és una malaltia que triga a diagnosticar-se perquè els símptomes principals, com la tos seca i la dispnea (dificultat per respirar durant l’exercici físic), són freqüents també en altres patologies. La confirmació del diagnòstic es realitza per mitjà d’una entrevista clínica exhaustiva per descartar altres causes que poden provocar fibrosi pulmonar i amb la realització d’una TAC de tòrax.

 En alguns casos específics també s´ha de fer biòpsia pulmonar.  A l´Hospital Universitari  Son Espases hi ha un Comitè Multidisciplinari —que està constituït per professionals de la pneumologia, la radiologia, l’anatomia patològica, la cirurgia toràcica, la farmàcia, la reumatologia, la medina interna i la infermeria— davant el qual es presenten els casos de pacients amb fibrosi pulmonar idiopàtica o altres malalties intersticials pulmonars per arribar a un diagnòstic el més acurat possible.

 Actualment, els pacients amb fibrosi pulmonar idiopàtica es tracten amb fàrmacs antifibròtics que, tot i que no curen, milloren les expectatives de vida. Es prenen per via oral i requereixen un seguiment constant per controlar els possibles efectes adversos. Abans que apareguessin aquests fàrmacs, la supervivència mitjana des del diagnòstic de la malaltia era de tres a cinc anys.

 

Es recomana que els pacients amb fibrosi pulmonar idiopàtica mantinguin hàbits de vida saludables, com ara fer exercici físic moderat i portin una dieta equilibrada, no fumin i es vacunin de la grip estacional. En alguns casos està indicat el trasplantament de pulmó. 

Llegir 111 vegades