Convocada la Tercera Cursa de Son Espases

L’Hospital Universitari Son Espases ha organitzat la Tercera Cursa Son Espases per al diumenge 23 de...

Son Espases lliura els Premis d’Investigació 2019

L’Hospital Universitari Son Espases ha lliurat avui matí els Premis d’Investigació 2019, que pretene...

Son Espases, el primer hospital d’espanya a aplicar un nou sistema que permet monitorar la còclea durant l’implant de l’elèctrode

Unitat d’Otorrinolaringologia de l’Hospital Universitari Son Espases ha estat la primera d’Espanya a...

Son Espases registra la xifra de trasplantaments renals més alta amb un total de 83 intervencions

L’Hospital Universitari Son Espases ha realitzat, durant l’any 2019, vuitanta-tres trasplantaments d...

Son Espases realitza per primera vegada a les balears una intervenció d’endometriosi profunda amb visualització de l’urèter amb contrast

El Servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital Universitari Son Espases ha realitzat, per prime...

HSE Twitter

Personal Comunicación

Divendres, 20 Setembre 2019 12:44

Pneumologia de Son Espases organitza una classe de ioga amb pacients amb fibrosi pulmonar idiopàtica Destacats

La Unitat de Malalties Intersticials del Servei de Pneumologia de Son Espases ha organitzat avui matí una sessió de ioga per a pacients amb fibrosi pulmonar idiopàtica. Es tracta d’una malaltia poc freqüent i crònica que es caracteritza per una cicatrització anòmala dels pulmons que provoca una disminució progressiva de la funció pulmonar. Es calcula que un centenar de persones pateixen aquesta malaltia a les Balears i devers 7.500 persones arreu d’Espanya.

 L’objectiu d’aquesta sessió —en què han participat una cinquantena de persones, entre pacients i familiars— és donar a conèixer a la població aquesta malaltia respiratòria i conscienciar pacients i familiars de la importància de mantenir hàbits de vida saludables, entre ells, l’activitat física.

 Tot i que es desconeix la causa que la provoca, sí se sap que el consum de tabac és un factor de risc que multiplica les possibilitats de patir-la. També és una malaltia que triga a diagnosticar-se perquè els símptomes principals, com la tos seca i la dispnea (dificultat per respirar durant l’exercici físic), són freqüents també en altres patologies. La confirmació del diagnòstic es realitza per mitjà d’una entrevista clínica exhaustiva per descartar altres causes que poden provocar fibrosi pulmonar i amb la realització d’una TAC de tòrax.

 En alguns casos específics també s´ha de fer biòpsia pulmonar.  A l´Hospital Universitari  Son Espases hi ha un Comitè Multidisciplinari —que està constituït per professionals de la pneumologia, la radiologia, l’anatomia patològica, la cirurgia toràcica, la farmàcia, la reumatologia, la medina interna i la infermeria— davant el qual es presenten els casos de pacients amb fibrosi pulmonar idiopàtica o altres malalties intersticials pulmonars per arribar a un diagnòstic el més acurat possible.

 Actualment, els pacients amb fibrosi pulmonar idiopàtica es tracten amb fàrmacs antifibròtics que, tot i que no curen, milloren les expectatives de vida. Es prenen per via oral i requereixen un seguiment constant per controlar els possibles efectes adversos. Abans que apareguessin aquests fàrmacs, la supervivència mitjana des del diagnòstic de la malaltia era de tres a cinc anys.

 

Es recomana que els pacients amb fibrosi pulmonar idiopàtica mantinguin hàbits de vida saludables, com ara fer exercici físic moderat i portin una dieta equilibrada, no fumin i es vacunin de la grip estacional. En alguns casos està indicat el trasplantament de pulmó. 

Llegir 187 vegades