Imprimir aquesta pàgina
Dilluns, 01 Juliol 2013 14:34

El Servei d’Oncologia Radioteràpica de Son Espases utilitza noves tècniques que permeten aplicar més dosis de radiació als tumors, de manera més precisa i amb menys efectes secundaris per als pacients Destacats

El Servei atén 1.300 pacients l’any, un 8,5 % més que l’any passat

El Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Universitari Son Espases utilitza noves tècniques que permeten aplicar més radiació als tumors, de manera més precisa i amb menys efectes secundaris per als pacients. El Servei disposa d’una unitat de braquiteràpia i de tres acceleradors lineals de darrera generació, que permeten —en col·laboració amb el Servei de Radiofísica— administrar les tècniques més sofisticades i assegurar la millor aplicació dels tractaments als pacients. Es calcula que el 60 % dels càncers diagnosticats requereixen en algun moment ser tractats amb radioteràpia.

 

El conseller de Salut, Martí Sansaloni, acompanyat pel gerent de Son Espases, Víctor Ribot, i el cap de Servei d’Oncologia Radioteràpica, José Pardo, ha visitat la sala d’operacions de braquiteràpia i un dels tres acceleradors lineals de que disposa l’Hospital.

 

Noves tècniques aplicables amb els acceleradors lineals

Una de les noves tècniques implantades a Son Espases és la radioteràpia guiada per la imatge, implantada des del febrer d’enguany, amb la qual és possible fer una tomografia computada just abans d’iniciar el tractament. En resulta un avantatge, perquè permet millorar en temps real el control de qualitat del tractament radioteràpic, ja que en comprova l’exactitud i en disminueix els possibles efectes secundaris.

 

Hipofraccionament

A Son Espases també s’aplica des de fa un any la tècnica de l’hipofraccionament, un tractament indicat per als pacients amb càncer de mama o de pròstata i que reben tractaments pal·liatius. Aquesta tècnica permet reduir el nombre total de sessions, tot i que es manté l’efectivitat terapèutica. Això aporta beneficis als pacients, ja que no han d’acudir tantes vegades a fer-se el tractament, i també al Servei, ja que pot tractar més pacients.

 

Noves tècniques que s’implantaran enguany

Durant aquest any, a Son Espases es treballa per incorporar dues tècniques noves a la cartera de serveis del Servei d’Oncologia Radioteràpica: es tracta de la radioteràpia d’intensitat modulada i de la radioteràpia estereotàctica intracranial (radiocirurgia).

a)      Radioteràpia d’intensitat modulada

Actualment, s’està preparant la implantació d’aquesta tècnica, que permetrà administrar dosis més altes als tumors o a regions dins un tumor mentre que es minimitzarà l’exposició a la radiació dels teixits sans i es reduiran els efectes secundaris. Es podran tractar tumors de la pròstata, del cap i del coll, de mama, del sistema nerviós central, ginecològics, hepàtics, pancreàtics, limfomes i sarcomes.

b)      Radioteràpia estereotàctica intracranial (radiocirurgia)

Amb aquesta altra tècnica s’aconsegueix irradiar una àrea amb dosis altes i localitzades amb precisió, però sense administrar dosis tòxiques als teixits adjacents. S’aplica als tumors cerebrals, a les malformacions arteriovenoses dels vasos cerebrals i als casos de metàstasis cerebrals. 

La implementació d’aquesta tècnica farà possible eliminar les derivacions d’aquests casos a hospitals de fora de les Illes Balears.

 Braquiteràpia ginecològica

Aquest tractament augmenta l’eficàcia dels tractaments oncològics i redueix considerablement els efectes secundaris. Consisteix a inserir temporalment fonts radioactives dins la vagina i/o l’úter de les pacients amb tumors ginecològics aprofitant les cavitats naturals. D’aquesta manera es pot actuar directament sobre el tumor. S’aplica a la sala d’operacions, de vegades amb anestèsia general, i pot requerir una repetició de 3 a 5 aplicacions per pacient.

Llegir 1256 vegades