Joves
Família
Escola
Clínics

INSTITUT BALEAR PER A LA SALUT MENTAL DE LA INFÀNCIA I L'ADOLESCÈNCIA (IBMSIA)

L’Institut Balear per a la Salut Mental de la Infància i l’Adolescència (IBSMIA) és l'organisme responsable de l'avaluació, diagnòstic i tractament de tots els infants i joves de les Illes Balears, menors de 18 anys, que tenen un trastorn mental greu. Continua llegint...

UNITAT D'IDENTITAT DE GÈNERE INFANTIL-ADOLESCENT I ADULTS

La Unitat d'Identitat de Gènere Infantil-Adolescent i Adults és servei d’atenció, orientació, assessorament i/o acompanyament psicoterapèutic per als infants, adolescents i adults quan el sexe, sentit i expressat, no es correspon amb l’atribuït en el naixement. És el que anomenem la transsexualitat.

El dispositiu segueix les bases de les principals recomanacions i estàndards assistencials nacionals i internacionals, centrant-se en una intervenció despatologitzant, desestigmatitzant i amb perspectiva de gènere.

Responsable de la Unitat: Fernando Rivera

Telèfon de contacte:

  • Cita prèvia: 971 43 70 79
  • També podeu cridar al 871 20 58 80, 871 20 58 81, 871 20 58 82 (Infància i adolescència) i al 871 20 62 43 (Adults)

MÚSICA A HOSPITAL DE DIA

El passat 1 de desembre, n'Arantxa Andreu, psicòloga, música, compositora i actualment formant-se com musicoterapèuta, ens va acompanyar en una activitat musical amb els joves de l'Aula Hospitalària.

Utilitzant els elements musicals com la melodia, harmonia, ritme i lletre, així com el cos i el silenci,...varem passar un parell d'hores màgiques, on els joves pogueren compartir en un llenguatge universal i emocional, idees, sensacions, desitjos i rialles.

Una presentació en grup fent servir el cos com a percussió va rompre el gel i la incertesa sobre el que havien de fer durant la sessió.

Després de conèixer-nos "musicalment", amb una base rítmica varen composar un rap, activitat que els va ocupar i divertir, i amb la que varen poder expressar de manera lúdica i creativa moltes idees i desitjos.

Va ser un matí diferent, on la música, una vegada més demostra que pot canviar el món. Una experiència que desitjam repetir!!

 

AULA HOSPITALÀRIA: EL SUPORT EDUCATIU A HOSPITAL DE DIA.

Quan parlam de l’Aula Hospitalària que la Conselleria d’Educació i Universitat té específicament per als nins i joves menors de 18 anys amb dificultats per problemes de salut mental, ens referim al servei integrat i coordinat amb l’Hospital de Dia de l’Institut Balear per a la Salut Mental de la Infància i l’Adolescència que està ubicat a l’Hospital Universitari de Son Espases.

Una orientadora educativa i una mestra de pedagogia terapèutica són les professionals d’Educació responsables d’afavorir la continuïtat del procés educatiu dels alumnes contemplant tant les necessitats educatives especifiques i adaptades als aspectes curriculars de cada un dels joves, com d’altres necessitats de tipus afectiu, personal, emocional i social.

L’aula és un espai integrat dins l’àrea d’Hospital de Dia de IBSMIA, amb una capacitat màxima per uns 24 alumnes, i durant el curs escolar s’empra prioritàriament com a aula hospitalària, tot i que també es pot utilitzar amb altres fins terapèutics. Sempre que es requereix es compta amb 2 aules annexes més (amb capacitat per 8 persones cada una) que permet fer diferents activitats de manera simultània, dividir els grups de treball, treballar individualment...

Ester Herrada, PT i Inés Cañellas, orientadora.

Com integrant de l’Hospital de Dia, l’equip educatiu participa i treballa coordinadament amb l’equip multidisciplinari d’Hospital de dia format per una psiquiatre, una psicòloga, dues infermeres, dos aux. d’infermeria i un professor. D’altra part, donada la funció educativa i terapèutica de l’aula en tot moment els professionals d’educació compten amb la presència i el suport de professionals sanitaris.

El perfil dels alumnes que assisteixen a l’aula és de nins i joves d’entre 6 i 17 anys que per diferents motius psicopatològics estan en les següents situacions:

•Estan hospitalitzats a la Unitat d’Hospitalització Breu d’IBSMIA i surten a Hospital de Dia a participar dels diferents tallers i activitats.
•Necessitat de fer una observació acurada, com a mínim durant una setmana, per poder fer valoració diagnòstica.
•Inestabilitat psicològica que no es motiu d’ingrés però que cal seguir de prop.
•Nins i joves que poden acudir als seus centres educatius però que fan un seguiment periòdic a l’aula per poder valorar l’adaptació al seu dia a dia, tant a nivell educatiu com social i familiar.
•Joves amb trastorn mental greu que requereixen un seguiment regular.

Els problemes de salut mental afecten a la vida emocional dels joves, a la seva percepció, a les seves funcions cognitives, a la motivació, als seus ritmes biològics, a les seves relacions socials, la seva autoestima…

Aquests problemes suposen importants alteracions en la vida personal i escolar dels joves, afectant el seu rendiment acadèmic i la seva vida escolar en general, arribant en molts de casos a un desarrelament escolar i a l’absentisme.

Per aquests motius es fonamental la tasca que realitzen els professionals d’Educació de coordinació amb els centres educatius de referencia perquè puguin posar en marxa totes les adaptacions necessàries per afavorir l’adequada tornada dels alumnes i el seguiment del seu itinerari formatiu, fomentant el seu benestar, la seva autoestima i les seves relacions amb un entorn, a vegades dificultós.