Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

Devers 250 pacients amb politraumatismes greus ingressen cada any a la Unitat de Cures Intensives de Son Espases

26 de febr. 2016
Esta imagen ilustra que: Devers 250 pacients amb politraumatismes greus ingressen cada any a la Unitat de Cures Intensives de Son Espases

L’Hospital Universitari Son Espases atén cada any devers 250 pacients amb politraumatismes greus que acaben ingressats a la Unitat de Cures Intensives. Els traumatismes constitueixen la primera causa de mort en els menors de 40 anys i és la primera causa d’invalidesa i tetraplegia entre els joves. Cal tenir en compte que qualsevol persona és susceptible de ser un pacient politraumàtic.

En aquest context, el Servei de Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu de Son Espases ha organitzat la II Jornada d’Actualització en el Pacient Politraumàtic amb l’objectiu de fomentar la formació continuada dels professionals sanitaris que atenen aquest tipus de pacients, des que són recollits i transportats fins que són assistits a l’Hospital. En definitiva, es tracta que els equips que atenen aquests pacients adquireixin els coneixements i les habilitats adequats per tal de reduir la mortalitat dels processos traumàtics i les seqüeles. Durant la Jornada es presentaran sis casos clínics reals i diferents professionals analitzaran i discutiran com s’hi va actuar i si es podia haver millorat l’actuació.

Codi Trauma

El temps és fonamental per atendre els pacients politraumàtics, ja que és un factor clau per a la supervivència. L’objectiu és aconseguir un tractament definitiu en el lapse de temps més breu possible des de l’accident fins a l’atenció hospitalària. Per això són tan importants la coordinació i l’organització extrahospitalària i hospitalària.

Els equips extrahospitalaris —principalment el 061— actuen immediatament per estabilitzar el pacient i poder traslladar-lo a un hospital en les millors condicions. Mentrestant, es contacta amb l’hospital per explicar la situació clínica del pacient i s’activa l’anomenat Codi Trauma, que mobilitza metges d’urgències, cirurgians, intensivistes, anestesistes, radiòlegs i personal d’infermeria per rebre el pacient. Una vegada al Servei d’Urgències, se’n fan una valoració inicial i les exploracions adients (radiografies, ecografia FAST, TC, etc.) per detectar i tractar les lesions que puguin comprometre la seva vida, i si és necessari s’hi intervé quirúrgicament. Durant els 365 dies de l’any, Son Espases compta amb especialistes formats específicament en el camp que requereixi el pacient traumatitzat, ja sigui el cap, el tòrax o l’abdomen.

Primer registre de balconing

El Servei de Cirurgia General ha posat en marxa un registre de casos de balconing a Mallorca. En els darrers cinc anys se n’han registrat seixanta casos. El perfil d’aquest tipus de pacient és un home de 15 a 30 anys, de procedència estrangera (el 50 % són britànics), amb un alt índex d’alcohol. Majoritàriament presenta traumatisme cranioencefàlic i medul·lar i està ingressat a la Unitat de Cures Intensives entre 30 i 40 dies, de mitjana. En aquest context, s’ha fet una aproximació del que s’entén per balconing, ja que no hi ha bibliografia científica que reculli aquest terme. L’objectiu és enviar els resultats a una revista científica i fer un estudi prospectiu d’aquest fenomen per analitzar les possibles mesures relatives a la prevenció de la salut.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324



En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19