Idioma:
Govern de les Illes Balears
Page
Inici / / Tràmits / Vull ser donant
ASSISTÈNCIA I TRÀMITS

Vull ser donant

Què és un trasplantament?

Fer un trasplantament consisteix a substituir un òrgan o un teixit malalt per un altre que funcioni adequadament. Avui en dia és una tècnica molt desenvolupada que aconsegueix uns resultats magnífics per als receptors, però necessita obligatòriament l’existència de donants. Sense donant no hi ha transplantament.


En què consisteix el procés de donació?

La donació només es pot realitzar en un hospital autoritzat, ja que ha de reunir una sèrie de requisits. Després de la mort, l’Equip de Coordinació de Trasplantaments:

  • Comprova que s’han complert tots els requisits legals marcats per la Llei.
  • Valora els òrgans i els teixits que puguin ser vàlids per a trasplantament.
  • Consulta la família sobre la voluntat del mort en relació amb la donació.
  • Posa en marxa els mecanismes per dur a terme amb èxit la donació i el trasplantament als receptors més adequats.

Poden arribar a intervenir en tot el procés més d’un centenar de professionals sanitaris i no sanitaris.

La donació d’òrgans i de teixits és un acte solidari i altruista. No es permet cap tipus de compensació econòmica i no es poden donar a conèixer les identitats ni dels donants ni dels receptors.


Qui pot ser donant?

Els donants d’òrgans són persones de qualsevol edat que moren en un hospital. La persona que en vida decideixi que després de morir els seus òrgans poden servir per salvar o per millorar la vida d’altres persones, és suficient que transmeti als seus familiars més directes la voluntat de fer-se donant d’òrgans. El seu desig serà sempre respectat.


Què puc fer si vull ser donant?

Parlau amb els vostres familiars i amics sobre la donació d’òrgans. Informau-vos sobre què en pensen i expressau-los la vostra decisió.

També podeu sol·licitar el carnet de donant d’òrgans i teixits. El carnet és només la vostra declaració d’intenció. Com a document, no compromet legalment a res. Fins i tot si, una vegada que el tengueu, decidiu canviar d’idees, basta que l’espenyeu i que comuniqueu la decisió als vostres familiars. D’aquesta manera, el carnet deixarà de tenir cap valor.



Vull ser donant de sang

Donar sang és molt senzill, només heu de tenir més de 18 anys, pesar més de 50 quilos i tenir bona salut. Podreu tornar a donar sang passats 60 dies. En podreu donar quatre vegades a l’any, si sou home, i tres, si sou dona.

Si teniu dubtes sobre si podeu donar sang o no, enviau un missatge al personal sanitari del Banc de Sang: http://www.donasang.org/que-es-la-sang/questionari_medic.html

Com és l’experiència de donar sang?

L’Hospital Universitari Son Espases disposa d’un punt fix d’extracció de sang, que està situat a la planta 0, mòdul F. Està obert el primer i el tercer dimecres de cada mes. Per donar sang, és necessari sol·licitar cita a travès del web https://www.donasang.org/index.php.

Abans de donar sang, és important que no deixeu de fer cap menjada i que us mantengueu hidratat. En arribar, heu d’emplenar el formulari amb les vostres dades personals i el qüestionari de salut. Heu de mostrar a la persona que us atendrà el vostre DNI o el passaport o algun document que us identifiqui. Tot seguit, un metge us farà una entrevista mèdica confidencial. Us mesuraran la tensió i el nivell d'hemoglobina per garantir la vostra salut i la del pacient que rebrà la sang.

Si tot està bé, podreu passar a la Sala de Donació. Us desinfectaran la zona del braç on us han de punxar i en cinc o en deu minuts estareu llest. Perquè l’extracció vagi millor, estrenyeu i relaxau els glutis mentre donau la sang o moveu els peus. Després, us col·locaran una tireta i us demanaran que estrenyeu bé la zona durant uns minuts.

Us entregaran unes recomanacions de salut. Beveu molt de líquid i estigueu tranquil la resta del dia.

Rebreu un SMS cada vegada que algun dels vostres components sanguinis s'enviï a un hospital per a un pacient. A més, us enviarem el resultat de l’analítica, el carnet de donant i una enquesta per saber com ha anat la vostra donació.

Què passa amb la meva sang després de la donació?

Totes les donacions de sang es processen al Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears. Les unitats es registren, els tubs s'envien al Laboratori i les bosses s’envien a la sala de fraccionament. En el laboratori, els tècnics analitzen el grup sanguini i detecten si conté virus o bacteris. Això es fa per garantir que la sang és segura per a la transfusió. Al mateix temps, a la sala de fraccionament, les bosses s'introdueixen en centrifugadores que separen els components sanguinis. A continuació, unes màquines extreuen cada component. Cada component es filtra per eliminar-ne els glòbuls blancs. Si tot està correcte, les bosses s'etiqueten i s'emmagatzemen per enviar a un pacient.

Qui rebrà la meva sang?

Un 60,4% de la sang donada es destina a persones amb càncer o amb malalties sanguínies i a pacients amb determinats tipus d'anèmia.

Un 34,3% és per a malalts operats, s’inclouen els pacients amb afeccions cardíaques, i per a persones que han patit algun tipus de traumatisme, com els ocasionats en accidents de circulació.

Un 2,4% és per a les pacients d'Obstetrícia i Ginecologia i un 2,9% per a infants.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324



En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19