Idioma:
Govern de les Illes Balears
Page
Inici / / Qui som / Entorn

Entorn

Durant les obres de construcció de l’Hospital es va descobrir una important zona arqueològica que uneix dues cultures: l’autòctona balear, d’arrels prehistòriques, i la romana. De la primera, es conserven les restes d’un santuari talaiòtic i, de la segona, un conjunt d’estructures de barracons d’un campament romà. La localització del jaciment arqueològic ocupa una superfície de 62.000 m², aproximadament.

Les restes estructurals del santuari posen de manifest l’existència d’un possible assentament del talaiòtic final a Mallorca (550 aC-123 aC). El santuari es troba en una de les cotes més altes del solar i està orientat cap al sud –on es troben les cases de Son Cabrer i el Camí dels Reis. Aquesta troballa demostra que els assentaments del talaiòtic final també foren presents en el terme de Palma.

El conjunt d’estructures més important de l’excavació és constituït per les restes del que s’ha interpretat com un campament militar d’època romana i ocupen una superfície d’uns 2.800 m². Les pedres utilitzades per construir-lo eren del mateix lloc, petites, i formaven parets primes d’una mitjana de 40 cm d’amplada. Les construccions estan orientades en direcció nord-oest/sud-est i es divideixen en tres zones: dues de laterals, separades per una àrea central, lliure de construccions, que devia actuar com a esplanada o carrer.  

La forma i la distribució de les estructures demostren la materialització d’un projecte planificat a partir del mòdul de 50 peus (15 m) per cada costat, molt habitual a les construccions dels campaments romans d’època republicana.

L’estudi dels materials arqueològics, sobretot de la ceràmica, ha permès establir la cronologia del jaciment. Pel que fa a les estructures, s’han pogut identificar dos moments cronològics dominants: un de fundació i ús, datat cap al 120 aC/110 aC, i, l’altre, d’abandonament, datat cap a l’any 50 aC.

El nostre principal propòsit se centra a gestionar aquest patrimoni, conservar-lo i utilitzar-lo com a important font de coneixement que és, en benefici de les persones que transitam per aquest entorn.

Tríptic "Son Espases, un entorn ple d'història"

Tríptic "Son Espases, un entorn ple d'història"

Versió infantil

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324



En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19