Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

El Servei d’Aparell Digestiu edita vídeos explicatius per ajudar als pacients a preparar-se correctament abans d’una colonoscòpia

8 de jul. 2021
Esta imagen ilustra que: El Servei d’Aparell Digestiu edita vídeos explicatius per ajudar als pacients a preparar-se correctament abans d’una colonoscòpia

Els professionals de la Unitat d’Endoscòpies Digestives del Servei de l’Aparell Digestiu de Son Espases han elaborat tres vídeos explicatius adreçats als pacients en els quals se’ls explica en què consisteix una colonoscòpia, com s’ha de fer una correcta preparació -matí i horabaixa- i quines cures s’han de tenir en compte després de la prova. L’objectiu d’aquesta acció -emmarcada per l’aposta de l’Hospital per la prescripció digital- consisteix a afavorir una preparació correcta abans de la colonoscòpia per poder detectar possibles lesions al còlon i al budell prim i, alhora, evitar cancel·lacions. Cada any s’efectuen devers 3.500 colonoscòpies a l’Hospital.

La colonoscòpia és una prova diagnòstica que consisteix en l’exploració del còlon i de la part final del budell prim. Es recomana com a prova de prevenció i de detecció del càncer colorectal, però també per al diagnòstic de la malaltia inflamatòria intestinal (colitis ulcerosa i malaltia de Crohn) o per a la detecció de diverticles o de lesions vasculars, entre d’altres. S’insereix un tub flexible a través de l’anus i s’avança al llarg del recte i del còlon. Gràcies a l’ajuda del colonoscopi, format per una lent i una font de llum, es poden veure les imatges de l’interior en un monitor de vídeo i, d’aquesta manera, detectar lesions o prendre mostres per a biòpsies.

Està demostrat que a major grau de neteja prèvia a la prova és millor el resultat diagnòstic, per la qual cosa ajudar els pacients i els familiars en aquest procés de preparació és fonamental per aconseguir-ne l'èxit.

Amb l'objectiu de proveir els pacients de la informació adequada en el moment adequat, a partir de demà divendres, els pacients que estiguin pendents de fer una colonoscòpia rebran un SMS recordatori de la seva cita juntament amb l’enllaç al vídeo ‘Què és una colonoscòpia?’ (https://www.youtube.com/watch?v=ioD46FO6nOs). L’objectiu és acompanyar el pacient durant tot el procés, per aquest motiu li enviaran un SMS amb la informació adequada per a cada etapa. Uns dies abans de la proba, en el segon SMS s’enviarà el vídeo explicatiu ‘Preparació per a una colonoscòpia en horari de matí (https://www.youtube.com/watch?v=9XEIe2p4QD0) i d’horabaixa’ (https://www.youtube.com/watch?v=4ZJ7CGX1GEk). Finalment, dos dies abans de la colonoscòpia, s’enviarà un SMS amb el vídeo ‘Cures per a després d’una colonoscòpia’ (https://www.youtube.com/watch?v=YMy3CExLTcE).

Els suaris valoren molt satisfactòriament la informació rebuda

Durant els mesos de maig i juny, la Unitat d’Endoscòpies Digestives ha fet una prova pilot amb dos-cents pacients als quals havien de fer una colonoscòpia. A un grup de pacients els van enviar els enllaços als vídeos amb l’SMS de recordatori i, a l’altre grup, se’ls va facilitar la informació de tot el procés de la prova impresa en paper. En una enquesta posterior, el 90 per cent dels usuaris que varen visualitzar els vídeos manifestaren que la informació rebuda mitjançant els vídeos els havia ajudat en el procés de la colonoscòpia, en contraposició del 72 per cent dels usuaris que varen rebre la informació en paper.

El 94 per cent dels pacients tornarien a consultar els vídeos en cas de necessitat, davant del 77,5 per cent dels que ho farien en paper. I, el que encara és més important, el 94 per cent recomanaria a un amic visualitzar aquests vídeos com a font d’informació en cas d’haver-se de fer aquesta prova diagnòstica.

El material audiovisual ha estat elaborat pel Servei d’Audiovisuals, juntament amb els professionals de la Unitat d’Endoscòpies Digestives i amb el suport del Servei d’Informàtica en l’enviament dels SMS. Es tracta d’un exemple de treball interdisciplinari orientat al benefici dels pacients.

Tots els vídeos tenen una versió en català i en castellà i estan disponibles al canal Youtube de l’Hospital: https://www.youtube.com/user/sonespases.


On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19