Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

Els Premios Profesor Barea guardonen una APP de l’Hospital Comarcal d’Inca que serveix de guia als professionals per actuar en cas de catàstrofe externa

9 de maig 2018
Esta imagen ilustra que: Els Premios Profesor Barea guardonen una APP de l’Hospital Comarcal d’Inca que serveix de guia als professionals per actuar en cas de catàstrofe externa

Una aplicació per a dispositius mòbils desenvolupada per l’Hospital Comarcal d’Inca que serveix de guia als professionals del centre per actuar en cas de catàstrofe ha estat guardonada en la setzena edició dels Premios Profesor Barea, en la categoria de “Innovació digital”. Per la seva banda, l’Hospital Universitari Son Espases hi ha estat finalista amb un projecte que pretén donar resposta a tots els professionals involucrats en un esdeveniment advers. Els Premios Profesor Barea reconeixen l’esforç d’institucions públiques i privades per implantar sistemes de gestió sanitaris innovadors que permetin donar resposta tant a la sostenibilitat del sistema com a una atenció sanitària de qualitat.

En tota situació d’emergència sanitària, els hospitals han d’estar preparats per donar assistència al nombre de ferits més alt possible en el lapse de temps més breu i de la manera més eficient; per això han de disposar d’un protocol d’actuació. Com que es tracta de situacions molt poc freqüents, és probable que els professionals no recordin el protocol, i d’aquí va sorgir la idea de l’Hospital Comarcal d’Inca de desenvolupar aquesta aplicació, que pretén servir-los de guia i com a llista de verificació de les accions que han de dur a terme en temps real, sempre tenint en compte el nombre de ferits i la capacitat de l’Hospital en el moment precís, a fi de ser tan eficients com sigui possible.

L’aplicació, que s’ha dissenyat perquè sigui el màxim possible de visual, intuïtiva i pràctica, té tres apartats bàsics: Informació, relativa als aspectes que cal tenir en compte depenent de la fase activada; Tasques, que permet dur un control de les accions executades i de les que s’han d’executar, i Comptadors, que preveu el nombre de professionals necessaris. Tots els canvis que es fan en qualsevol moment en l’aplicació s’actualitzen immediatament en tots els dispositius mòbils que la tenen instal·lada.

El disseny i el desenvolupament de l’aplicació han estat possibles gràcies al treball en equip i a la implicació de molts professionals de diferents categories.

Son Espases, accèssit per un programa de suport als professionals en cas d’esdeveniment advers

Per la seva part, l’Hospital Universitari Son Espases hi ha estat finalista amb el programa “Resposta hospitalària davant els esdeveniments adversos: suport als professionals implicats”, en la categoria de “Desenvolupament professional per a la millora de l’atenció sanitària”. Aquest programa s’emmarca en l’aposta de l’Hospital per fomentar la cultura de la seguretat dels pacients, la transparència i la comunicació a l’Hospital.

El programa, liderat per la Unitat de Qualitat de Son Espases, s’ha creat per donar resposta a tots els professionals involucrats en un esdeveniment advers, és a dir, un incident imprevist relacionat directament amb l’atenció o amb els serveis que es presten al pacient. Aquests incidents poden ocasionar un impacte emocional greu en el professional. Per això s’han constituït dos grups de professionals voluntaris: el Grup de Suport de Segon Nivell i el Grup de Gestió de Riscos Clínics, l’objectiu dels quals és establir una resposta adequada i útil per als professionals i ajudar-los en la descàrrega emocional, a minimitzar l’impacte i a valorar les possibles repercussions personals i professionals causades per la situació (absentisme, abandonament professional, desmotivació o inseguretat).
On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19