Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

Les Illes Balears tendran un Centre de Naixements pioner perquè les dones puguin tenir un part desmedicalitzat en un entorn amable i segur

18 de març 2023
Esta imagen ilustra que: Les Illes Balears tendran un Centre de Naixements pioner perquè les dones puguin tenir un part desmedicalitzat en un entorn amable i segur

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha presentat el projecte arquitectònic del nou Centre de Naixements de l’Hospital Universitari de Son Espases, acompanyada de la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez.

Armengol ha destacat que «no hi ha millor finalitat per a les cases de Son Espases Vell que una Casa de Naixements pionera a les Illes Balears i a Espanya, la qual cosa em fa sentir molt orgullosa perquè ens coneguin a tot l’Estat per garantir els drets de les dones a poder tenir un part de forma no medicalitzada, en un espai absolutament segur i ajudades per les comares».

La infraestructura, ha explicat Armengol, suposa 2’1 milions d’euros «d’inversió en present i en futur, que dona sortida al desig de moltes dones de tenir aquest part al gran tresor que tenim, la sanitat pública». Tendrà un termini d’execució de 12 mesos.

Per part seva, la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha assegurat que aquesta casa «serà una experiència que compta amb totes les garanties sanitàries en un procés que les matrones duran a terme de forma totalment natural».

La infraestructura tindrà tres habitacions individuals amb accés directe a l’exterior, la qual cosa beneficiarà les dones durant el procés del part, ja que en ocasions requereix hores i és necessari molt moviment per alleugerir les sensacions. Cada habitació tindrà una superfície de 33 m2, amb bany.

Segons el projecte arquitectònic elaborat per l’UTE Soler Herrera Montis, el Centre de Naixements —envoltat d’una zona verda i orientat a la serra de Tramuntana— tindrà una entrada independent des del carrer, tal com estableixen els estàndards, i disposarà d’una via ràpida als serveis de suport de l’Hospital en cas de necessitat. L’objectiu és crear un continu entre la llar de la dona i el Centre mitjançant un entorn respectuós que transmeti seguretat, calidesa i serenitat.

En total, les instal·lacions tindran una superfície construïda de 822 m2 repartits en dues plantes i en diferents espais per a l’acompanyament de la dona durant l’embaràs, el part i el postpart, i també del nounat fins que rebin l’alta. S’han dissenyat espais tan oberts com ha estat possible per facilitar la comunicació entre les famílies i els professionals, que convidaran a l’intercanvi d’experiències i inquietuds entre les famílies amb el mínim possible de barreres arquitectòniques.

L’objectiu del Centre de Naixements és oferir a les dones amb gestacions de baix risc un model assistencial públic de continuïtat de cures liderat per comares durant l’embaràs, el part i el postpart, en un entorn segur extrahospitalari i que mantengui la dona i el seu nadó en el centre de les cures.

Per tal de garantir l’èxit d’aquest nou model, serà imprescindible la correcta continuïtat de les cures des de l’atenció primària, el Centre de Naixements i els serveis de suport de l’Hospital, de manera que la dona i la seva família percebin una comunicació fluïda entre tots.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19