Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

Son Espases inaugura l'exposició «La darrera pesta d'Europa: La Pesta de 1820 al Llevant de Mallorca»

27 de febr. 2020
Esta imagen ilustra que: Son Espases inaugura l'exposició «La darrera pesta d'Europa: La Pesta de 1820 al  Llevant de Mallorca»

L’Hospital Universitari Son Espases ha inaugurat avui matí una exposició sobre el darrer brot de pesta que hi va haver a Europa i que afectà el llevant de Mallorca. Es tracta d’un treball de recerca, organitzat pel Grup d’Investigació de la Història de la Salut (GIHS) i que compte amb la col·laboració de l’Acadèmia Mèdica Balear i de la Reial Acadèmia de Medicina amb el Departament d’Història de la Universitat de les Illes Balears. La mostra, titulada  «La darrera pesta d’Europa: la pesta de 1820 al llevant de Mallorca», consta de 18 panells explicatius distribuïts en 6 cossos de 3 panells cada un.

L’objectiu principal de l’exposició és explicar què és la pesta bubònica a partir de tres aspectes: l’històric, la localització a Mallorca i l’estat actual. L’aspecte històric se centra a definir què és la pesta, quina relació té amb la zoonosi, com es va descobrir el bacteri conegut com a Yersina Pestis, com es propaga i com arriba als humans, per quin motiu fou tan mortal i per què s’ha de considerar que, encara avui, és una malaltia endèmica a determinats països. El segon aspecte de l’exposició tracta sobre com va entrar aquesta epidèmia a Mallorca: quina va ser l’actuació del sistema sanitari i de l’Administració de l’època, l’èxit de les mesures d’aïllament fetes a través d’un cordó sanitari creat per persones, que va impedir entrades i sortides de les zones contaminades per evitar la propagació de la pesta a altres pobles de l’Illa. El darrer aspecte se centra en l’actualitat i tracta sobre la necessitat de prendre precaucions polítiques i sanitàries per evitar epidèmies com la de 1820 o d’altres.

Avui matí, el cap del Servei de Medicina Interna de Son Espases, Javier Murillas; el responsable de la Unitat de Virologia, Jordi Reina, i el professor d’Història Contemporània de la Universitat de les Illes Balears, Pere Salas, han estat els encarregats de presentar l’exposició. El director gerent de l’Hospital Universitari Son Espases, Josep Pomar, i el coordinador del GIHS, Joan March, també han estat presents a l’acte.

L’exposició podrà ser visitada fins al dia 11 de març, al vestíbul d’Extraccions de Son Espases (planta 0, mòdul K).


On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19