Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

Son Espases inaugura l'exposició «La darrera pesta d'Europa: La Pesta de 1820 al Llevant de Mallorca»

27 de febr. 2020

L’Hospital Universitari Son Espases ha inaugurat avui matí una exposició sobre el darrer brot de pesta que hi va haver a Europa i que afectà el llevant de Mallorca. Es tracta d’un treball de recerca, organitzat pel Grup d’Investigació de la Història de la Salut (GIHS) i que compte amb la col·laboració de l’Acadèmia Mèdica Balear i de la Reial Acadèmia de Medicina amb el Departament d’Història de la Universitat de les Illes Balears. La mostra, titulada  «La darrera pesta d’Europa: la pesta de 1820 al llevant de Mallorca», consta de 18 panells explicatius distribuïts en 6 cossos de 3 panells cada un.

L’objectiu principal de l’exposició és explicar què és la pesta bubònica a partir de tres aspectes: l’històric, la localització a Mallorca i l’estat actual. L’aspecte històric se centra a definir què és la pesta, quina relació té amb la zoonosi, com es va descobrir el bacteri conegut com a Yersina Pestis, com es propaga i com arriba als humans, per quin motiu fou tan mortal i per què s’ha de considerar que, encara avui, és una malaltia endèmica a determinats països. El segon aspecte de l’exposició tracta sobre com va entrar aquesta epidèmia a Mallorca: quina va ser l’actuació del sistema sanitari i de l’Administració de l’època, l’èxit de les mesures d’aïllament fetes a través d’un cordó sanitari creat per persones, que va impedir entrades i sortides de les zones contaminades per evitar la propagació de la pesta a altres pobles de l’Illa. El darrer aspecte se centra en l’actualitat i tracta sobre la necessitat de prendre precaucions polítiques i sanitàries per evitar epidèmies com la de 1820 o d’altres.

Avui matí, el cap del Servei de Medicina Interna de Son Espases, Javier Murillas; el responsable de la Unitat de Virologia, Jordi Reina, i el professor d’Història Contemporània de la Universitat de les Illes Balears, Pere Salas, han estat els encarregats de presentar l’exposició. El director gerent de l’Hospital Universitari Son Espases, Josep Pomar, i el coordinador del GIHS, Joan March, també han estat presents a l’acte.

L’exposició podrà ser visitada fins al dia 11 de març, al vestíbul d’Extraccions de Son Espases (planta 0, mòdul K).


On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19