Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

Son Espases mostra a una delegació de Rio de Janeiro coneixements i experiències en l’aplicació de les noves tecnologies a la salut

10 d’abr. 2013
Esta imagen ilustra que: Son Espases mostra a una delegació de Rio de Janeiro coneixements i experiències en l’aplicació de les noves tecnologies a la salut

Son Espases mostra a una delegació de Rio de Janeiro coneixements i experiències en l’aplicació de les noves tecnologies a la salut - Hospital Universitari Son Espases

L’Hospital Universitari Son Espases ha acollit una jornada a la que han participat una delegació de la Prefectura de Rio de Janeiro i de l’Administració de l’Estat de Rio. Durant la trobada, s’ha explicat l’experiència de les Illes Balears com a referent espanyol i internacional en l’àmbit de les tecnologies aplicades a la salut. En concret, s’han presentat tres projectes que mostren els beneficis que suposa aplicar les noves tecnologies en l’àmbit sanitari, tant per als pacients com per als professionals: es tracta del Codi infart, de la possibilitat de visualitzar una intervenció quirúrgica des de qualsevol dispositiu mòbil i del transport pediàtric urgent.

Segons el director general del Servei de Salut, Miquel Tomàs, “les Illes Balears són capdavanteres arreu de l’estat en l’aplicació de les tecnologies a la salut. De fet, varen ser la primera comunitat autònoma que va implantar el sistema de recepta electrònica, que va integrar la història clínica electrònica al cent per cent i l’única que disposa d’una unitat de transport pediàtric urgent.”

 Per part seva, el Gerent de l’Hospital Son Espases, Victor Ribot ha destacat “L’excel·lent equip humà que sumat a les tecnologies capdavanteres permeten a l’Hospital Son Espases desenvolupar la seva funció com centre de referència de la Comunitat,  i prestar un servei adaptat a les necessitats d’una població repartida en quatre illes”

 Aquesta visita de les autoritats Brasileres, s’emmarca en el protocol de col·laboració entre l’executiu autonòmic i l’Ajuntament de Rio de Janeiro subscrit en matèria de recerca i noves tecnologies i l’aplicació d’aquestes en sectors com el turisme, la sanitat i el medi ambient.

 
Codi infart

El Servei de Salut ha centrat l’aposta d’atenció dels pacients a posar a disposició dels seus millors professionals sanitaris tecnologia capdavantera. Amb aquest esperit se l’ha dotat d’equipament innovador, una tecnologia d’avantguarda que permet transmetre electrocardio­grames en línia des de les ambulàncies del 061 als cel·lulars dels facultatius que han d’atendre un Codi infart a l’Hospital.

Els avantatges principals són la possibilitat de posar ràpidament en marxa el sistema de resposta de Son Espases i traslladar el pacient directament a la taula d’hemodinàmica en els casos que ho requereixin. Segons el doctor Miquel Fiol, cap de secció de la UCI de Son Espases, “acurçar el temps de reacció és un element clau a l’hora de salvar el nombre màxim possible de cèl·lules de miocardi i, amb això, evitar complicacions posteriors.”

A més, és una eina que ajuda a fer els diagnòstics i permet que els especialistes aconsellin els metges que atenen la urgència in situ sobre les operacions que cal fer de camí a l’Hospital. Amb l’avançament i l’actuació durant els primers noranta minuts després d’un infart és possible reduir les complicacions posteriors i la mortalitat, de manera que disminueixen el nombre d’estades hospitalàries i la despesa sanitària.

 


Unitat de Transport Pediàtric Urgent

La Unitat de Transport Pediàtric s’encarrega de traslladar nounats i infants en edat pediàtrica que, a causa d’una patologia greu, requereixin ingressar en la Unitat de Cures Intensives. Actualment, és l’única de tot l’estat que està preparada per traslladar pacients pediàtrics per terra amb ambulància o per aire, tant amb avió ambulància com amb helicòpter. El doctor Joan Figuerola, cap del Servei de Pediatria de Son Espases, explica que “l’objectiu principal és acostar l’atenció i la tecnologia de la UCI de Son Espases a tots els hospitals de les Illes Balears”.

 Les claus del transport pediàtric són l’anticipació a les complicacions que es puguin produir durant el vol i l’optimització dels limitats recursos en situacions extremes. Per fer un trasllat és fonamental, primer de tot, estabilitzar el pacient; és una tasca que s’avança amb la coordinació entre els equips de l’hospital d’origen i l’equip de la Unitat de Transport Pediàtric, que és qui finalment es farà càrrec del pacient. Posteriorment, comença el procés del trasllat, un procediment de risc alt en els casos de pacients crítics i que suposa, des del punt de vista assistencial, l’acte mèdic més complex que es pot dur a terme. Per exemple, aquesta Unitat és l’única que fa trasllats protocol·litzats amb òxid nítric, un gas medicinal que permet oxigenar la sang durant el vol, un procediment vital per als pacients amb problemes cardiològics o pulmonars. La combinació de la tecnologia capdavantera amb un equip humà molt coordinat permet el trasllat aeri de cent cinquanta pacients cada any.


Tecnologia per la imatge en línia a les sales d’operacions

Les Illes Balears han desenvolupat una tecnologia que permet als seus facultatius seguir les intervencions quirúrgiques des de diferents dispositius tecnològics, com les tauletes o els telèfons intel·ligents. Aquest avenç permet als cirurgians contrastar opinions amb altres companys i decidir conjuntament sobre situacions puntuals durant una intervenció. A més, també permet que la resta dels facultatius facin el seguiment en viu de les intervencions des de qualsevol punt de l’Hospital, sense necessitat d’entrar a la sala d’operacions.

Segons el cap del Servei d’Otorinolaringologia, Manuel Tomás, “aquesta aplicació evita la necessitat que un facultatiu o un cap de servei s’hagi de vestir i rentar per entrar en una sala d’operacions en els casos en què sorgeixin complicacions. Pot transmetre per telèfon, d’una manera ràpida i segura, les directrius que consideri oportunes. D’aquesta manera, també s’afavoreix l’actuació coordinada i consensuada dels diferents facultatius i els serveis de l’Hospital”.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324



En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19