Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la migranya és la tercera malaltia més freqüent, i afecta el 12 % de la població. És fins a tres vegades més freqüent en dones que en homes —per factors hormonals i genètics— i la seva màxima activitat sol aparèixer a partir de la segona dècada fins als 55/65 anys, tot i que també afecta de forma important els infants —un 6 %.
Es calcula que a les Illes Balears, 110.000 persones pateixen migranya, tot i que gairebé la meitat no estan diagnosticades. Un 20 % del total d’afectats tenen migranya crònica, és a dir, en poden arribar a patir cada dia.
Avui matí, la consellera de Salut i Consum, Patrícia Gómez, ha presidit la inauguració de les primeres Jornades sobre la Migranya a les Illes Balears, que tenen lloc fins dissabte a l’Hospital Universitari Son Espases. També hi han estat presents el director gerent de l’Hospital, Josep Pomar; l’organitzador d’aquest encontre, el neuròleg Francisco Molina; la presidenta de l’Asssociació Balear de Pacients amb Cefalea, Nina Ferrer; la presidenta de l’Associació Espanyola de Migranya i Cefalea (AEMICE), Isabel Colomina, i la coordinadora del Grup d’Estudi de Cefalees de la Societat Espanyola de Neurologia (GECSEN), Sonia Santos. La consellera de Salut i Consum, ha aplaudit l'organització d'aquestes primeres jornades a les Balears, que «serviran com a punt de trobada per intercanviar idees i per elaborar estratègies que permetran millorar la qualitat de vida dels pacients.» Gómez també ha elogiat el fet que en aquestes jornades hi hagin participat persones afectades. En aquest sentit, ha assegurat que «una de les fites més importants que s'han assolit els darrers anys ha estat consolidar la cultura de tenir en compte els usuaris a l'hora de prendre decisions que els afecten.»
La migranya és un tipus de mal de cap crònic que es caracteritza per episodis repetits de gran intensitat, que poden impedir a la persona afectada desenvolupar les seves activitats diàries. És la primera malaltia neurològica i entre el 70 i el 80 % dels casos té una alta influència genètica. Es caracteritza per l’aparició de crisis o atacs amb mal de cap intens, al qual s’afegeixen altres símptomes (nàusees, vòmits, pèrdua de gana, diarrea, hipersensibilitat a qualsevol estímul, etc.). Aquests símptomes es veuen agreujats amb qualsevol activitat física quotidiana. A més, un 20 % pacients tenen aures, que són símptomes que indiquen que hi ha una disfunció neuronal. Durant aquests episodis —que poden durar entre vint minuts i una hora— les persones poden patir alteracions de la parla, pèrdua de la visió, formigueig i, fins i tot, paràlisi de les extremitats.
L’OMS cataloga la migranya com la sisena malaltia més discapacitant i afirma que té un gran impacte en la productivitat laboral i en els costos sanitaris. Suposa el 10 % de les visites al metge en atenció primària, el 20 % a l’especialista en Neurologia i l’1,5 % del total de les urgències hospitalàries.
Per tractar aquesta malaltia complexa cal fer un abordatge multidisciplinari. D’una banda, hi ha tractaments farmacològics per a les crisis de migranya i d’altres preventius que tenen per objectiu reduir la freqüència dels atacs i millorar la vida dels pacients. A banda del tractament farmacològic és molt important controlar altres factors com ara realitzar exercici físic moderat i regular, mantenir una bona alimentació, dormir bé (almenys vuit hores diàries) i identificar i tractar altres malalties que poden afavorir que apareguin episodis d’atacs de migranya, com ara la depressió, l’ansietat o l’estrès.
En transporte público:
EMT: Líneas 6, 20, 29, 33, 34, 36, 39
En coche:
. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A y Ma-20
Bicipalma
https://www.bicipalma.com/es/palma/
Descargar díptico: "Cómo llegar a Son Espases"
De lunes a viernes 8h - 20h
En transporte público:
En coche: