Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

El 70 % dels pacients d’MPOC no n’estan diagnosticats

16 de nov. 2016
Esta imagen ilustra que: El 70 % dels pacients d’MPOC no n’estan diagnosticats

Es calcula que aproximadament el 70 % de les persones que pateixen malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) no n’estan diagnosticades. És una malaltia comuna que es caracteritza per una disminució progressiva de la capacitat pulmonar a causa de l’obstrucció dels bronquis i la destrucció dels pulmons, produïda principalment pel nociu efecte del tabac. Es calcula que afecta el 10 % de la població de més de 40 anys i es preveu que sigui la quarta causa de mort més freqüent arreu del món abans de 2030. Els hospitals de les Illes Balears registren devers dos mil ingressos hospitalaris anuals de pacients amb aquesta malaltia.

Atesa la forta càrrega sociosanitària i econòmica d’aquesta malaltia, el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat va elaborar una estratègia nacional. En aquest sentit, les Illes Balears han estat pioneres en l’abordatge d’aquesta malaltia i també té una estratègia autonòmica. Hi destaquen iniciatives com ara la possibilitat de fer espirometries a tots els centres de salut, els programes d’atenció dels pacients més vulnerables, els programes de rehabilitació de pacients seleccionats i la presència de grups de recerca en aquest àmbit.

L’eina principal de prevenció de l’MPOC és la lluita contra el tabaquisme. L’espirometria —que consisteix a mesurar el flux d’aire inspirat i expirat— és essencial per fer el diagnòstic i el seguiment de la malaltia. Pel que fa al tractament, és imprescindible deixar de fumar, fer exercici físic moderat (i de vegades rehabilitació respiratòria) i rebre tractament específic amb fàrmacs broncodilatadors, antiinflamatoris i, en alguns casos, oxigen.

El Servei de Pneumologia de Son Espases disposa de dispositius que permeten abordar millor els pacients amb MPOC. Per exemple, la Unitat d’MPOC Fràgil, que permet millorar l’atenció dels pacients ambulatoris, i la Unitat de Cures Respiratòries Intermèdies (UCRI), on s’apliquen tècniques complexes amb monitoratge durant els ingressos hospitalaris (ventilació mecànica no invasiva).

La Unitat d’MPOC Fràgil —en col·laboració amb la Unitat d’Hospitalització a Domicili, el Programa de Rehabilitació Respiratòria per a Pacients Crítics (RESC) de l’Hospital Joan March i l’atenció primària— proposa un tracte integral dels pacients que requereixin freqüents ingressos hospitalaris per aguditzacions de la malaltia. Les dues infermeres i els dos metges que hi fan feina s’encarreguen de fer el seguiment d’aquests pacients: intervenen sobre els factors de risc (tabaquisme, infeccions…), optimitzen el tractament de la malaltia (fàrmacs, rehabilitació…) i de les comorbiditats associades i permeten l’accés a l’Hospital de manera dirigida en cas d’empitjorament, cosa que suposa evitar visites al Servei d’Urgències i ingressos hospitalaris.

Una de les grans àrees de recerca del Servei de Pneumologia se centra en l’àmbit de l’MPOC. De fet, investigadors d’aquest Servei formen part de l’Institut d’Investigació Sanitària de Palma (IdISPa) i del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Malalties Respiratòries (CIBERES, per la denominació en espanyol, Centro de Investigación Biomédica en Red de Enfermedades Respiratorias). A més, alguns dels treballs de recerca sobre aquesta malaltia es duen a terme en col·laboració amb altres centres de l’estat i d’altres països.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19