Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

El Govern inverteix 10 milions en reformar i obrir a la ciutat de Palma el Parc Sanitari Bons Aires

16 d’ag. 2021
Esta imagen ilustra que: El Govern inverteix 10 milions en reformar i obrir a la ciutat de Palma el Parc Sanitari Bons Aires

La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada per la consellera de Salut, Patricia Gómez, ha visitat avui les obres de reforma de l’Hospital Psiquiàtric, que passarà  a rebre el nom de Parc Sanitari Bons Aires i es convertirà en un centre d’atenció obert a la ciutat, amb una inversió de 10 milions d’euros.

Tal com ha explicat la presidenta, des de fa 6 anys un dels objectius fonamentals del Govern ha estat el de transformar l'atenció de la salut mental “perquè una de les assignatures pendents era la de fer una atenció molt més oberta i adequada a totes les persones que poden patir un problema de salut mental”. Aquest canvi de plantejament, ha indicat, s’exemplifica en la reconversió de l’Hospital Psiquiàtric, que passarà a anomenar-se Parc Sanitari Bons Aires: “volem que aquest recinte sigui un espai obert a la ciutat de Palma, gràcies a una inversió tant en el canvi en l’atenció, com en les infraestructures per tal d’aconseguir que aquest no sigui un recurs finalista, sinó que cada usuari que en un moment donat necessita atenció sanitària en salut mental pugui accedir al recurs que li pertoqui”. En aquest sentit, es pretén aconseguir que els ingressos no siguin de llarga durada, sinó que cada pacient pugui fer la seva vida diària  vivint en el seu entorn i fent ús dels recursos comunitaris. De fet, des de l’any 2015, els ingressos de més de mig any a l’hospital psiquiàtric s’han reduït en un 64% passant de 130 a 44 persones en aquesta situació, de les quals 12 mantenen estades superiors als 5 anys.

Fins avui, en aquest nou parc sanitari s’hi ha dut a terme una inversió de 4 milions d’euros i està previst que al setembre es pugui licitar una nova fase, que implicarà una inversió de 6 milions més i que suposarà, entre d’altres actuacions, obrir el recinte, eliminant els murs que donen al carrer, connectant el barri de Bons Aires amb el Parc de sa Riera.

Les actuacions

La reforma de l’Hospital Psiquiàtric ha suposat, fins ara, una inversió de 4 milions d’euros en la reforma integral dels edificis de les unitats de llarga estada (Alfàbia), mitjana estada (Lluerna), en l’adequació de les instal·lacions de climatització de l’edifici de la Unitat del Psicogeriàtric i en la rehabilitació de la façana, l’estructura i la coberta del club social.

La rehabilitació integral de l’edifici de la unitat de llarga estada (Alfàbia) millora els llocs de convivència dels pacients. A la planta baixa s’han reformat la sala d’estar, el menjador, les consultes, el pati, el templet i els jardins. L’escala i la barana per la qual s’accedeix a la primera planta s’han conservat i les 14 habitacions són d’ús individual amb bany. Pel que fa a la reforma de l’edifici Lluerna ha permès la creació de la Unitat de Patologia Dual. L’edifici de dues plantes té a la planta baixa un hospital de dia de 20 places i a la planta superior, 8 habitacions per a 15 places d’ingrés.  

D’altra banda, les reformes també han millorat les instal·lacions i la climatització de la Unitat del Psicogeriàtric i la teulada, la coberta, la balustrada i la façana del club social, amb la qual cosa s’allarga la vida útil dels edificis.

Pel que fa a la segona part de la transformació del Parc Sanitari Bons Aires, actualment s'està revisant el projecte i la previsió és que durant el mes de setembre es licitaran les obres. Aquestes obres tenen una execució prevista de 18 mesos i comprendran la millora en instal·lacions, sanejaments, enderrocament de l’edifici de bugaderia, rehabilitació paisatgística i l’obertura del recinte a la ciutat de Palma per arribar al Parc de sa Riera.

Cal recordar, a més, que també està previst que el parc sanitari inclogui el nou Centre de Salut Bons Aires i un nou SUAP, que encara no han sortit a licitació.

Usos de les instal·lacions

Aquestes reformes s'emmarquen en el Pla Estratègic de Salut Mental de les Illes Balears (2016-2022). La reorganització dels espais i la creació d’altres de nous formen part del canvi de model en l’atenció als pacients de salut mental.

L’objectiu és que l’Hospital Psiquiàtric no es converteixi en un recurs residencial i es fomenta que les persones estiguin, en la mesura que sigui possible, a recursos de la comunitat. D’aquesta manera, l’ús de la unitat de llarga estada (Alfàbia) està destinat a pacients amb trastorn mental greu que requereixen ingressos més perllongats. Fins ara, la unitat albergava 24 usuaris en espais clarament deficitaris. A partir del mes de setembre aquesta unitat acollirà 14 pacients en espais moderns de teràpia, convivència i habitacions individuals amb bany propi, gràcies a la reforma integral d’aquest espai. 

L'edifici Lluerna començarà l’activitat al novembre de 2021 i serà la nova Unitat de Patologia Dual per a pacients amb un trastorn mental associat a una conducta addictiva. Els pacients rebran una atenció integral i coordinada amb els recursos de salut mental, la xarxa d'atenció a les drogodependències, l’atenció primària i els serveis socials.

De les 15 places d’ingrés, se’n reservaran 4 per a pacients procedents d’Eivissa i Formentera i 2 per a pacients provinents de Menorca. A més, a la planta baixa tendrà un hospital de dia per a l’atenció a la patologia dual amb 20 places.

Pel que fa als ingressos, la unitat de llarga estada (Alfàbia) té 14 places d’ingrés amb estades superiors als 6 mesos; la unitat de mitjana estada (Galatzó) disposa de 24 places d’ingrés, amb una estada de 2 mesos a 3 anys; el Psicogeriàtric té a hores d’ara 30 persones en règim d’ingrés de les 60 places de què disposa, i la Unitat de Subaguts té en aquests moments 24 places d’ingrés i els pacients hi poden estar entre 1 i 2 mesos. Finalment, a la Unitat de Problemes Relacionats amb l’Alcohol (UPRA) els pacients reben tractament durant 12 dies en règim d’ingrés i disposa de 12 places en total.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19