El Servei de Cardiologia de l’Hospital Universitari Son Espases ja ha fet 68.000 cateterismes i, el passat mes de setembre, arribà a les 20.000 angioplàsties efectuades des de la creació del primer Laboratori d’Hemodinàmica, l’any 1992, a l’antic Hospital Universitari Son Dureta. L’angioplàstia és un procediment terapèutic mitjançant el qual s’introdueix un petit “catèter baló” que dilata una artèria obstruïda per restaurar el flux sanguini bloquejat per les plaques d’ateroma, de colesterol o per un trombe.
El 60% dels pacients als quals s’ha de practicar un cateterisme ingressen a la Unitat de Dia de Son Espases, la qual cosa permet que el pacient torni al seu domicili el mateix dia. Precisament, l’ambulatorització dels cateterismes redunda en un benefici per al pacient i també per a l’Hospital, ja que evita ingressos hospitalaris, permet un estalvi de costos i, en definitiva, es tradueix en una actuació més eficient dels serveis sanitaris públics.
L’equip de Cardiologia Intervencionista de l’Hospital Universitari Son Espases està integrat per devers 60 professionals, que atenen pacients que pateixen malalties coronàries (angines de pit, infarts, el 90%) i cardiopaties congènites o estructurals (el 10%). Segons les dades epidemiològiques, aproximadament un 0,6/milió d’habitants pateix un infart cada any, el que suposa per a les Illes Balears al voltant de 600 infarts anuals.
Des que es començaren a fer angioplàsties, la quantitat ha augmentat, ha passat de les 9 practicades el 1992 a les prop de 1.000 realitzades el 2020, xifres que situen les ràtios d’activitat del Servei de Cardiologia de Son Espases entre les més avançades del país.
Actualment, el Servei de Cardiologia de Son Espases compta amb dos laboratoris d’Hemodinàmica. El primer es posà en marxa el 1992 i el segon, el 2002, el qual coincidí amb la posada en marxa de la cirurgia cardíaca a la sanitat pública. Des de llavors, s’han anat creant noves tècniques que ofereixen un tractament de més qualitat i eficàcia a aquests pacients. Entre aquestes tècniques, cal esmentar: el tancament de defectes congènits cardíacs (any 2001), la guia de pressió intracoronària (2002), els stents farmacoactius (2004), l’oclusió percutània de l’orelleta de l’aurícula esquerra (2008), programes d’implant de pròtesis aòrtiques percutànies (2009), i la introducció de la tomografia de coherència òptica (2015) per millorar la visió de les artèries coronàries, entre altres. El futur més immediat passa pel tractament de totes les cardiopaties estructurals.
Sota l'aliança estratègica d'hemodinàmica i cardiologia intervencionista de les Illes Balears, les sales d'hemodinàmica de l'Hospital Universitari Són Llàtzer i de l'Hospital Ca Misses d'Eivissa depenen del Servei de Cardiologia de Son Espases.
Codi Infart
Tant la posada en marxa del programa “Codi Infart” el mes de març de l’any 2008 com els avenços avalats per la comunitat científica amb relació a l’abordatge dels problemes coronaris han possibilitat duplicar l’aplicació de la tècnica de les angioplàsties front a l’administració de fàrmacs fibrinolítics. D’aquesta manera, les Balears són, juntament amb les comunitats de Galícia, Múrcia, Catalunya i Navarra, pioneres en la implantació d’aquest programa d’atenció al pacient amb infart agut de miocardi, que permet un millor tractament amb reducció de la morbimortalitat per aquesta greu malaltia.
Entre el mes de març de 2008 i el mes de setembre de 2021, s’han produït més de 5.000 urgències via “Codi Infart”. Aquest programa possibilita una intervenció en menys de 90 minuts sobre els problemes que han originat l’infart.
En transporte público:
EMT: Líneas 6, 20, 29, 33, 34, 36, 39
En coche:
. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A y Ma-20
Bicipalma
https://www.bicipalma.com/es/palma/
Descargar díptico: "Cómo llegar a Son Espases"
De lunes a viernes 8h - 20h
En transporte público:
En coche: