El Servei d’Angiologia i Cirurgia Vascular de l’Hospital Universitari Son Espases tracta cada any més d’una cinquantena de pacients que presenten patologia isquèmica per malaltia a la caròtida extracranial, responsable de provocar entre el 20 % i el 30 % dels ictus (infarts cerebrals). Les tècniques aplicades són la cirurgia oberta o la implantació d’stents (introducció d’una molla expansiva dins l’artèria afectada) per tal de restablir el flux sanguini cap al cervell i prevenir les conseqüències de les malalties cardiovasculars que l’afecten.
La patologia cerebrovascular suposa la segona causa de mort i la primera d’incapacitat al primer món, cosa que fa palesa la necessitat d’avançar en aquest camp. La incidència en la població és molt alta i en el grup de persones de més de 70 anys se situa al voltant dels 1.800 casos per cada 100.00 habitants i any. De fet, és la segona causa de mortalitat en la població general i la primera entre les dones.
Val a dir que, en els darrers anys, el tractament de la patologia carotídia ha evolucionat de manera molt notable, cosa que ha permès reduir dràsticament les conseqüències en els pacients que presenten una estenosi carotídia (estrenyiment per la formació de plaques de colesterol a les artèries que duen la sang al cap, especialment al cervell).
Avenços en el tractament de la patologia carotídia
El Servei d’Angiologia i Cirurgia Vascular de Son Espases ha organitzat per a avui i demà, divendres, un curs sobre la patologia carotídia orientat a aprofundir en el tracte de la malaltia isquèmica extracranial (estenosi i oclusió de les artèries que irriguen el sistema nerviós). D’aquesta manera es pretén ampliar el coneixement dels participants per mitjà de debats, col·loquis, presentació d’actualitzacions i els darrers avenços en aquest camp. Les sessions, que combinen teoria i pràctica, són conduïdes per radiòlegs, neuròlegs, anestesiòlegs i cirurgians vasculars. A més, el nombre de participants s’ha limitat a una vintena, la qual cosa permet que rebin una atenció més personalitzada.
Pel que fa a la pràctica, s’hi apliquen dues tècniques: la primera consisteix en pràctiques anatòmiques amb dummies (models utilitzats habitualment per analitzar els danys en els accidents de trànsit), que representen amb molta fidelitat l’anatomia humana, concretament la del coll, incloent-ne totes les estructures vasculars i nervioses. Aquesta pràctica simula casos en què el pacient presenta una lesió carotídia que requereix una intervenció quirúrgica oberta. Per això, l’alumne ha de dur a terme la reparació quirúrgica de la lesió carotídia de la mateixa manera com ho faria en una sala d’operacions.
L’altra tècnica consisteix a localitzar la lesió carotídia amb catèters i balons per tal de tractar-la posteriorment tal com es faria amb un pacient en una sala d’angiografia. Per aplicar aquesta tècnica s’utilitzen simuladors digitals, que són ordinadors molt precisos que reprodueixen amb gran exactitud l’anatomia de l’interior dels vasos sanguinis.
El curs està destinat a doctors joves i metges en formació, com ho són els metges interns residents (MIR) de l’especialitat d’angiologia i cirurgia vascular, però està obert a altres especialistes que vulguin actualitzar els coneixements i el maneig de les tècniques en el tractament de la patologia carotídia. La satisfacció dels alumnes és molt gran, ja que poden actualitzar coneixements i practicar les noves tècniques amb simuladors molt realistes sense l’estrès ni la tensió que produeix l’atenció de casos reals.
En transporte público:
EMT: Líneas 6, 20, 29, 33, 34, 36, 39
En coche:
. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A y Ma-20
Bicipalma
https://www.bicipalma.com/es/palma/
Descargar díptico: "Cómo llegar a Son Espases"
De lunes a viernes 8h - 20h
En transporte público:
En coche: