Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

El Servei de Farmàcia incorpora un robot que prepara medicaments de forma automatitzada

20 de jul. 2022
Esta imagen ilustra que: El Servei de Farmàcia incorpora un robot que prepara medicaments de forma automatitzada
Esta imagen ilustra que: El Servei de Farmàcia incorpora un robot que prepara medicaments de forma automatitzada

El Servei de Farmàcia de l’Hospital Universitari Son Espases és un dels dos hospitals, juntament amb Brigham and Women's Hospital de Boston, que ha incorporat el robot Kiro Fill, per fer-ne una validació. Es tracta d’una unitat centralitzada de preparació de medicaments injectables no perillosos que afavoreix la reducció dels riscs d’error en la preparació i en l’administració. Aquesta incorporació tecnològica ha estat possible gràcies a la col·laboració pública i privada entre Son Espases i l’empresa Kiro Grífols. Es tracta del primer robot d’aquestes característiques que s’utilitza a Europa.

Aquesta mena de col·laboracions s’emmarquen en el desenvolupament del Health Living Lab Son Espases, un projecte que és part de les estratègies d’innovació del Govern i que persegueix incrementar el paper de la innovació en el mon sanitari per mitjà de la col·laboració dels centres assistencials, la Universitat i l’IDISBA amb els emprenedors i les empreses del sector.

El robot està ubicat a una sala blanca asèptica del Servei de Farmàcia, el que garanteix l’esterilitat durant la preparació dels medicaments, així com la seva seguretat i traçabilitat gràcies als controls de qualitat que es duen a terme (gravimètrics i microbiològics). És una passa més en la millora de la seguretat dels medicaments.

El robot omple les xeringues o les borses de perfusió que s’han d’enviar a les diferents unitats de l’Hospital ja llestes per administrar el medicament. Aquesta elaboració automatitzada suposa una major eficiència de producció que la preparació manual a les plantes i redueix els possibles errors. El nou sistema permet dedicar menys temps a la preparació de medicaments en les unitats clíniques i, alhora, allibera infermers per a la realització d’altres tasques assistencials.

Segons la cap del Servei de Farmàcia Hospitalària, Olga Delgado, «la incorporació d’aquesta tecnologia comporta l’homogeneïtzació i la seguretat dels medicaments parenterals, així com facilita el treball d’infermeria, ja que disposa de medicament llestos per administrar al pacient».

De moment, els medicaments elaborats es distribueixen principalment a les àrees de crítics i als serveis quirúrgics. El projecte s’ha iniciat amb la preparació de medicaments vasoactius i de fàrmacs per al control del dolor, ambdós considerats d’alt risc per l’Institut per a l’Ús Segur de Medicaments (ISMP) en cas d’un ús incorrecte.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19