Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

El Servei de Salut incorpora un nou psiquiatre a l’Institut Balear de la Infància i de l’Adolescència (IBSMIA)

5 d’abr. 2017
Esta imagen ilustra que: El Servei de Salut incorpora un nou psiquiatre a l’Institut Balear de la Infància i de l’Adolescència (IBSMIA)

El Servei de Salut ha incorporat un nou psiquiatre a la plantilla de l’Institut Balear de la Infància i de l’Adolescència (IBSMIA), que es dedicarà a l’atenció dels problemes de neurodesenvolupament i a reforçar l’atenció del sector d’Inca i de Manacor. Així ho ha explicat avui la consellera de Salut, Patricia Gómez, que ha visitat aquest Institut, el qual, només a Mallorca, va atendre 21.671 consultes l’any passat.

L’objectiu d’aquesta incorporació és donar suport als centres d’educació especial de Son Ferriol, Joan XXIII, Joan Mesquida, ASNIMO, ASPACE, Mater Misericordiae, AMADIBA i La Puríssima. També es vol reforçar l’assistència clínica a les unitats comunitàries de salut mental infantil i adolescent d’Inca i Manacor. Cal recordar que els trastorns del neurodesenvolupament tenen l’origen en el període de desenvolupament de l’infant i produeixen limitacions que afecten els àmbits personal, social, acadèmic o ocupacional.

Entre les patologies que atén l’IBSMIA hi ha també l’ansietat, la depressió, el trastorn de dèficit d’atenció amb hiperactivitat (TDAH), el trastorn de l’espectre autista (TEA) i els trastorns de la conducta alimentària.

La consellera de Salut, Patricia Gómez, que ha visitat l’IBSMIA acompanyada pel director general del Servei de Salut, Juli Fuster, i pel coordinador autonòmic de Salut Mental, Oriol Lafau, ha presentat Isabel Flórez, psiquiatra de l’Hospital Universitari Son Espases, amb una àmplia experiència en psiquiatria infantil i juvenil que, des del desembre, és la nova directora de l’entitat.

Durant la visita a la planta d’hospitalització breu de psiquiatria infantil i juvenil, l’hospital de dia i les consultes externes, la directora ha explicat els programes d’atenció i els projectes de l’entitat que comparteixen amb altres institucions (educació, serveis socials, etc).

En acabar la visita, la consellera ha destacat la importància de la tasca dels professionals de l’IBSMIA per promoure una atenció precoç, ja que una bona assistència en la infància evita problemes greus en l’edat adulta, i per impulsar la “súper especialització per processos”, que permet oferir una atenció específica i individualitzada de qualitat.

En aquest sentit, ha recordat que el Pla Estratègic de Salut Mental que s’elabora en aquests moments preveu l’atenció específica als infants amb problemes de neurodesenvolupament, així com amb altres patologies, i preveu, a més, ajustar les plantilles de professionals per aconseguir ràtios millors.

Per a la Conselleria de Salut és prioritari dur l’atenció en salut mental a l’entorn natural de les persones amb patologies greus, oferir una assistència individualitzada, continuada, accessible i propera per al pacient i per als cuidadors, potenciar la prevenció i la promoció de la salut i impulsar la feina dels equips multidisciplinaris.

Objectius

L’IBSMIA és l’organisme responsable de l'avaluació, el diagnòstic i el tractament dels infants i joves de les Illes Balears afectats per algun trastorn mental. S’ubica a l'Hospital Universitari Son Espases i gestiona l'atenció especialitzada de pacients del conjunt de les Illes.

L’IBSMIA va ser creat l’any 2010 pel Servei de Salut i integra tots els dispositius sanitaris públics que ofereixen serveis per a l’atenció en salut mental dels menors de 18 anys i n’és un referent a les Illes Balears. Compta amb un equip multidisciplinari integrat per 71 professionals que pretén donar resposta de forma eficaç i eficient a aquests pacients, a més de desenvolupar programes de prevenció i rehabilitació.

Disposa de cinc unitats comunitàries de consultes externes, un hospital de dia i una unitat d’hospitalització breu. Del total d’unitats comunitàries n’hi ha tres a Mallorca (Palma, Inca i Manacor), una a Menorca, i una altra a Eivissa i Formentera. Estan constituïdes per psiquiatres, psicòlegs, infermers, treballadors socials i administratius. L’hospital de dia i la unitat d’hospitalització breu (ubicats a l’Hospital Universitari Son Espases) són dues unitats destinades a pacients amb un trastorn mental en fase aguda que requereixen un internament parcial o total.

L’IBSMIA treballa amb diferents programes com el TDAH, l’EADISOC —que se centren, respectivament, en el trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat i el trastorn de l’espectre autista— o trastorns de conducta amb infants que provenen de centres de protecció de menors, entre d’altres.

Com s’accedeix a l’IBSMIA

El pacient ha de ser derivat a la unitat comunitària de referència pel seu pediatre o metge d’Atenció Primària, o bé per un metge especialista hospitalari. Un cop derivat, se li assigna una primera visita d’acollida que duen a terme els professionals de l’IBSMIA en la qual es determina qui serà el referent de l’infant durant el procés terapèutic.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19