Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

El Servei d’Hospitalització a Domicili va atendre l’any passat més de 400 pacients

20 de juny 2014
Esta imagen ilustra que: El Servei d’Hospitalització a Domicili va atendre l’any passat més de 400 pacients

El Servei format per dos metges, cinc infermeres i una treballadora social atén, en el domicili del pacient, patologies principalment relacionades amb problemes respiratoris i cardíacs i tot tipus d’infeccions.

El Dr. Manuel del Rio de l’Hospital Universitari Son Espases és nomenat president de la Societat Espanyola d’Hospitalització a Domicili.

A Espanya, hi ha 104 Unitats d’Hospitalització a Domicili. Aquestes unitats permeten a alguns pacients superar una de les etapes de recuperació en el seu domicili però amb les atencions i cures pròpies d’un hospital.

La Unitat d’Hospitalització a Domicili de l’Hospital Universitari Son Espases presta atenció les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. Durant els nou anys d’existència, els professionals d’aquest servei han atès més de 4.500 pacients. Actualment, visiten una mitjana de 15 pacients al dia, de manera que cada pacient és valorat a diari pels membres de l’equip. La mitjana d’estada hospitalària en aquest servei és, aproximadament, de 6 dies.

Les principals patologies que poden ser ateses mitjançant aquest model d’hospitalització són les següents: malalties pulmonars obstructives cròniques (MPOC) i les infeccions respiratòries, els pacients que les pateixen necessiten tractaments amb oxigen, aerosols i antibiòtics per via parenteral; infeccions òssies; intestinals; urinàries, o postquirúrgiques. En alguns casos, també es poden tractar patologies com la meningitis o assistir malalts neurològics o grans paraplègics. Una altra prestació són les extraccions de mostres per a les analítiques.

L’ingrés hospitalari a domicili suposa una comoditat millor per al pacient i per als familiars, serveix per involucrar la família en la cura del malalt, minimitza el risc d’infeccions hospitalàries i implica que els pacients d’edat avançada no es desorientin tant. A més, s’eviten els enllitaments prolongats i s’anticipa la recuperació de la capacitat funcional. Finalment, també afavoreix la relació metge-pacient, ja que el facultatiu pot observar el pacient en el seu entorn. En qualsevol cas, l’hospitalització a domicili és sempre voluntària, primer es fa la consulta al pacient i, posteriorment, se sol·licita la conformitat dels familiars que el cuiden.

Per assegurar l’èxit del sistema, és important que el pacient disposi d’un entorn social i familiar adequat per seguir el tractament en el domicili, per exemple, és preferible que visquin amb algun acompanyant. El Servei compta amb un telèfon permanent d’atenció perquè els pacients o els seus familiars puguin consultar o comunicar qualsevol eventualitat i activar la resposta immediata dels professionals del Servei d’Hospitalització a Domicili o dels professionals del 061, els quals també col·laboren en l’atenció urgent dels pacients que ho requereixen.

 El Dr. Manuel del Rio ha estat nomenat president de la Societat Espanyola d’Hospitalització a Domicili 

Manuel del Rio, llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Santiago de Compostel·la, és especialista en Medicina Interna. Actualment, és el cap del Servei d’Hospitalització a Domicili de l’Hospital Universitari Son Espases, creat l’any 2005.

El Dr. Del Rio ha estat elegit president de la Societat Espanyola d’Hospitalització a Domicili. Amb aquest nomenament, es reconeix la bona feina desenvolupada pel Dr. Del Rio i pel seu equip al capdavant d’aquest servei de l’Hospital Universitari Son Espases i també la seva rellevància dins del col·lectiu nacional, en una societat multidisciplinària formada per metges, infermers i fisioterapeutes.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19