Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

Es presenta a Son Espases la primera UVI mòbil pediàtrica de les Illes Balears

22 d’oct. 2019
Esta imagen ilustra que: Es presenta a Son Espases la primera UVI mòbil pediàtrica de les Illes Balears

L’Hospital Universitari Son Espases ha acollit la presentació de la primera UVI mòbil pediàtrica de les Illes Balears, dotada de tecnologia específicament preparada per al trasllat d’infants.  És la segona d’aquestes característiques que existeix a Espanya, després de la de Catalunya.

 La nova UVI mòbil pediàtrica, dissenyada pels professionals de la Unitat de Transport Pediàtric i el SAMU-061, disposa d’espais més amplis per a l’estabilització del pacient, la realització de maniobres vitals o la vigilància durant el trasllat així com el trasllat en incubadora preservant la millor qualitat assistencial i la seguretat. A més, està dotada amb professionals de medicina i infermeria de l'Hospital Universitari de Son Espases i del SAMU-061 especialitzats en l’atenció al pacient pediàtric i neonatal crític.

 El vehicle s’incorpora a la Unitat de Transport Pediàtric Balear, dedicada 24 hores al dia, els 365 dies de l'any, al transport terrestre i aeri en l'àmbit del territori balear i també peninsular, si el pacient requereix trasllat a altres hospitals de la península.

 La Unitat de Transport Pediàtric de Balears és l'única del país que disposa d’un protocol específic d'activació. A més, el seu és l’únic personal d'unitats de transport pediàtric especialitzat que indistintament pot traslladar un pacient en ambulància, helicòpter o avió sanitari.

 La UTPB és l’única que aplica des de fa anys la teràpia amb òxid nítric inhalat en els trasllats aeris i de les poques que ho fa en desplaçaments terrestres. A més, és de les poques que aplica l'oxigenoteràpia d'alt flux durant el trasllat (única a nivell aeri) i l'única que compta amb un equip que no necessita aire comprimit per a la seva utilització. Igualment, la UTPB ha estat la primera unitat a incorporar dos respiradors de transport que permeten ventilar tots els pacients en edat pediàtrica, independentment del pes o edat.

 La Unitat de Transport Pediàtric Balear també va a ser la primera unitat especialitzada (n’hi ha poques a Europa) a incorporar el sistema d'escalfament i humidificació activa de l'aire, en els pacients neonatals amb ventilació mecànica invasiva, no invasiva i d'alta freqüència neonatal. Així mateix, és de les poques d'Europa que va incorporar el tractament amb Ventilació d'Alta Freqüència Percusiva neonatal per als trasllats terrestres i aeris.

 El 2014, per primera vegada a Espanya, va realitzar el trasllat aeri d'un pacient pediàtric amb Ventilació d'Alta Freqüència, la qual cosa va ser una fita en la sanitat espanyola.

 El nou vehicle que ara s’incorpora s'adapta a les necessitats del trasllat i aspectes  abans citats. Per al seu disseny s'han tingut en compte aquests aspectes tècnics i logístics que doten de seguretat tota l'operativa, juntament amb la incorporació de tot el material d'electromedicina que possibilita oferir les necessitats assistencials, sense compromís d'espai de les ambulàncies convencionals d'adults.

 Incorpora tres noves lliteres elèctriques especialment dissenyades per al trasllat d’infants en incubadora aèria a les illes de Mallorca, Menorca i Eivissa i Formentera. Pel que fa a la reflectància i il·luminació d’emergència també disposa de  les darreres novetats en seguretat.

 Així mateix s'ha intentat minimitzar l'impacte emocional que pot suposar per als nens i familiars, amb la "humanització" d'un disseny extern i intern de l'ambulància amb motius infantils.

 Al llarg de 2018, el SAMU-061 va atendre un total de 309 pacients pediàtrics, 244 urgents i 65 programats. Si es té en compte el nombre de trasllats en funció de l’hospital de destí, l’Hospital Universitari Son Espases va ser el que més en va rebre, amb 255 pacients.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19