Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

La Farmàcia de l'Hospital Universitari Son Espases ja té un robot per a la dispensació automatitzada de medicaments

13 d’abr. 2011
Esta imagen ilustra que: La Farmàcia de l'Hospital Universitari Son Espases ja té un robot per a la dispensació automatitzada de medicaments

De cada vegada, els medicaments requereixen un control més exhaustiu; per aquest motiu, en el magatzem del Servei de Farmàcia de l'Hospital Universitari Son Espases ja tenen un robot per controlar els medicaments de manera informàtica i automatitzada.

A les plantes de l’Hospital, també tenen a la seva disposició armaris controlats per a la dispensació de medicaments que funcionen com un caixer automàtic. Amb aquest sistema, el personal d'infermeria pot agafar el tractament que el metge ha prescrit al pacient, sense haver d’esperar a que s’enviï des de Farmàcia.

Un dels principals avantatges de l’Hospital Universitari Son Espases és tenir la història clínica informatitzada dels pacients, per la qual cosa la validació del tractament es pot fer de forma ràpida, comprovant que els medicaments s’adeqüen a les característiques del pacient, a la seva malaltia i a les dades analítiques i clíniques; en canvi, a Son Dureta havien de revisar la història clínica en paper i desplaçar-se a la planta. A més, també està disponible el tractament que el pacient prenia abans de l’ingrés a l'Hospital, i es poden detectar interaccions o duplicitats de medicaments d’una forma senzilla.

A Son Espases també està implantada la prescripció, a través de la recepta electrònica, de manera que, a l'alta del pacient, el metge pot prescriure, electrònicament, els medicaments que necessita el pacient perquè els pugui recollir a qualsevol oficina de farmàcia, sense necessitat d'una recepta en paper.

En aquest Servei, també s'han duit a terme algunes activitats adequant-les a les necessitats del nou hospital. Així, la preparació dels tractaments de quimioteràpia s'ha traslladat a l'Hospital de Dia, d’aquesta manera es dóna una atenció més ràpida i més propera als pacients oncològics i hematològics i es disminueix el temps d'espera.

Totes aquestes millores en el Servei de Farmàcia han permès que es treballi d'una manera més còmoda i eficaç a l'Hospital i que s’optimitzin els recursos, tant els humans com els econòmics.

La Farmàcia sempre ha treballat amb els objectius actuals i ha estat un Servei molt innovador i reconegut; però, el trasllat al nou Hospital ha donat l'oportunitat de millorar les instal·lacions i ha permès dotar aquest Servei d'una tecnologia de darrera generació, d'acord amb les necessitats actuals.


Objectius i funcions del Servei de Farmàcia

L’objectiu del Servei de Farmàcia de l'Hospital Universitari Son Espases és subministrar els medicaments que necessiten els pacients d’una forma segura, i col·laborant perquè s’obtinguin els màxims beneficis clínics pels pacients. Per aquest motiu, es revisen diàriament els medicaments que es prescriuen per comprovar que són correctes, no solament els dels pacients que estan hospitalitzats, sinó també els dels que acudeixen a l'Hospital de Dia, així com els dels pacients externs que necessiten tractaments que no es venen en les oficines de farmàcia.


Més de 60 professionals formen el Servei de Farmàcia, que funciona tant de dia com de nit, tots els dies de l'any. Hi treballa personal d’infermeria especialitzat en Farmàcia, auxiliars, personal administratiu i 25 farmacèutics que revisen els medicaments i supervisen que es preparin i distribueixin adequadament perquè arribin al pacient.


Docència i investigació

El Servei de Farmàcia de l'Hospital desenvolupa una important funció docent amb els farmacèutics que fan l'especialitat en Farmàcia Hospitalària, i amb estudiants de diferents facultats de Farmàcia. En aquest àmbit, l'Hospital col·labora amb la Universitat de Barcelona i amb la Universitat de Salamanca, acollint estudiants en pràctiques. A més, el Servei de Farmàcia duu a terme treballs de recerca (assajos clínics) propis o en col·laboració amb els altres serveis de l'Hospital.


Mesures de racionalització i de contenció de la despesa en farmàcia

El Servei de Farmàcia de l'Hospital no disposa de tots els medicaments que existeixen en el mercat, sinó que hi ha una comissió que selecciona els medicaments més adequats perquè estiguin a l'Hospital, bé perquè són més eficaços o perquè són més segurs.

A l'Hospital Universitari Son Espases es treballa de manera que es minimitzin els costos dels tractaments, per la qual cosa els productes es compren de forma centralitzada per aconseguir els millors preus. També se seleccionen els tractaments que tenen el millor perfil cost/benefici, es dosifiquen per adequar-los a les necessitats dels pacients i es dispensen de forma controlada, sempre amb la finalitat d’obtenir els màxims beneficis sense minvar la qualitat dels tractaments.

 

Dades del servei de Farmàcia

La Farmàcia de l’Hospital compta anualment amb:

-1.700 medicaments

-1.100 principis actius

-5.400 pacients externs vénen a l’Hospital a recollir el seu medicament (medicaments que no es poden adquirir a una farmàcia)

-25.000 tractaments de quimioteràpia

Medicina Interna, Hematologia i Oncologia són els serveis amb més demanda de la Farmàcia

-30.000 fórmules preparades a l’Hospital que no es comercialitzen (càpsules, solucions orals, càpsules, pomades, etc.)


On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19