L’Hospital Universitari Son Espases ha posat en marxa, des del passat dia 12 d’abril, la Unitat Multidisciplinària de Càncer de Mama, que ofereix una atenció integral a tots els pacients afectats d’aquesta patologia. La persona a qui es diagnostiqui un càncer de mama (un cop que es conegui tot el diagnòstic histològic) ja pot ser atesa el mateix dia per tots els professionals que hagin de participar en el tractament i en el seguiment del seu procés (principalment, ginecòlegs, oncòlegs i cirurgians plàstics).
L’entrada en funcionament d’aquesta nova unitat permet que, en un sol dia, es pugui plantejar al pacient tota la planificació del seu tractament i que, a la vegada, pugui conèixer tots els especialistes que l’hagin de tractar durant el procés.
Gràcies a aquesta nova Unitat Multidisciplinària de Càncer de Mama, les persones amb aquesta patologia poden ser ateses en un mateix espai físic, en el qual tots els especialistes que pertanyen a l’esmentada Unitat analitzen cada pacient en tres consultes interconnectades en què es passa visita al mateix temps. L’objectiu de tenir aquest espai comú és prestar una atenció més personalitzada i global a cada pacient i que els professionals de les diferents especialitats puguin estudiar conjuntament cada cas concret.
La Unitat de Càncer de Mama de l’Hospital Universitari Son Espases és formada per un representant de cada especialitat disciplinària: Ginecologia, Oncologia, Radioteràpia, Radiologia, Medicina Nuclear, Cirurgia Plàstica, Psicologia Clínica, Infermeria, Anestèsia i Anatomia Patològica. A cada un d’aquests serveis hi ha un responsable de la Unitat. Això no vol dir que només hi hagi un professional de cada especialitat a la Unitat, sinó que hi haurà diversos professionals que hi col·laboraran, però un d’ells serà el responsable a la Unitat i al Comitè de tumors.
El responsable d’aquesta Unitat, el Dr. Joan Torrecabota, ha d’establir els circuits, coordinar tots els professionals esmentats i vetllar perquè hi hagi tots els mitjans necessaris per a la implantació d’aquesta Unitat a l’Hospital Universitari Son Espases. El Dr. Torrecabota ha destacat que Son Espases “té a la seva disposició tota la tecnologia i professionals altament qualificats per atendre aquesta patologia en aquesta Unitat”.
Encara que cada persona sigui atesa per diferents especialistes, durant tota l’evolució tendrà un metge de referència que en farà el seguiment, normalment un ginecòleg o un oncòleg (dependrà de cada cas), després d’haver passat pels processos de cirurgia i de quimioteràpia.
La Unitat tracta tant la patologia benigna com la maligna dels homes i de les dones, en els àmbits de: prevenció, diagnòstic precoç, tractament i seguiment. La Unitat compta amb un equip de radiòlegs especialitzats en mama, els quals poden fer qualsevol tipus de diagnòstic per la imatge.
La Unitat de Mama de l’Hospital Universitari Son Espases és la unitat de referència de tota la Comunitat Autònoma, ja que els serveis de Radioteràpia, Cirurgia Plàstica i Medicina Nuclear s’ofereixen únicament en aquest Hospital.
L’objectiu final d’aquesta Unitat és que totes les persones de les Illes Balears tenguin accés a les mateixes prestacions, al més alt nivell de servei i amb un resultat òptim, independentment dels dispositiu (hospital o centre de salut en què hagin acudit per resoldre el seu problema de salut) i del seu lloc de residència.
300 casos de càncer de mama a l’any a les Illes Balears
A les Illes Balears, cada any es detecten més de 300 casos de càncer de mama. A Son Espases anualment es tracten 150 casos, després d’haver estudiat un total de 1.500 pacients que presentaven una sospita de tenir aquesta patologia. És a dir, per cada càncer de mama diagnosticat, es veuen 10 casos d’altres persones que no han desenvolupat la malaltia.
Circuit d’entrada a la Unitat Multidisciplinària de Càncer de Mama
Les persones amb patologia o amb sospita de càncer de mama poden accedir a la Unitat des de les vies següents:
Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama de la Conselleria de Salut i Consum
Atenció Primària
Consulta de Consell Genètic
Altres vies (Urgències o Consulta de Ginecologia d’Àrea)
En primer lloc, s’estudien tots els casos de les persones a qui s’ha diagnosticat un càncer de mama en el Comitè de Tumors, que es reuneix cada dimarts de les 8.30 h a les 10.00 h, a l’aula 204 de Docència de l’Hospital Universitari Son Espases.
A continuació, el mateix dia, de 10.00 h a 12.00 h, es fa la consulta multidisciplinària del procés de càncer de mama, en la qual passen visita tots els especialistes que han de participar conjuntament en el tractament de cada pacient. Aquesta consulta multidisciplinària, que depèn del Servei de Ginecologia, està situada a la planta 0, mòdul H, portes 019H, 021H i 023H de l’Hospital Universitari Son Espases.
Tipus de tractament
Cirurgia conservadora de mama i axil·la (tècnica de gangli sentinella), acreditada a l’Hospital des de l’any 2005. Es duu a terme en el 70% dels casos.
Reconstrucció de mama, amb la tècnica més adequada en cada cas, amb teixit propi i microcirurgia.
Acreditació europea i Guia Clínica
Un dels objectius és complir els requisits per aconseguir que la Unitat de Mama s’acrediti segons el model europeu EUSOMA. En tota la Unió Europea només hi ha 32 unitats de mama acreditades, la majoria a Alemanya, no n’hi a cap a Espanya.
Els requisits per acreditar-se per la norma EUSOMA són:
La Unitat de Mama ha de ser independent en la gestió
Disposar d’una casuística suficient: tractar almanco 150 nous casos a l’any.
Disposar de personal especialitzat en cada disciplina.
Disposar d’un equip multidisciplinari
Atenció a prevenció, estudi genètic, diagnòstic, tractament, pal·liatius
Suport del pacient
Base de dades cada 5 anys i auditories periòdiques
Reacreditación cada 5 anys
Actualment s’ha començat a elaborar la Guia Clínica d’aquesta Unitat, cada Servei ha de presentar les seves propostes de tractament i amb aquesta informació es confeccionarà un esborrany perquè el Comitè de Tumors emeti el vistiplau. El Comitè de Tumors també ha d’aprovar el document definitiu.
La importància de la prevenció
La mesura més eficaç per combatre el càncer de mama és la detecció precoç mitjançant la mamografia, que ha demostrat la seva utilitat des del punt de vista científic. És una eina terapèutica molt important perquè el diagnòstic precoç augmenta de manera molt significativa la possibilitat de curació als 5 anys.
Programa de prevenció del càncer de mama:
Aquest programa poblacional de detecció precoç del càncer de mama amb mamografia funciona des de l’any 1997 i, en aquesta legislatura, s’ha ampliat l’edat de cobertura, de tal manera que actualment es poden beneficar les dones entre els 50 i els 69 anys. Durant 2010, s’acolliren a aquest programa que depèn de la Direcció General de Salut Pública i Participació 21.522 dones de les Illes Balears, de les que 15.981 foren de Mallorca; 2.386 de Menorca i 3.155 d’Eivissa i Formentera.
A les mamografies a les que es varen sotmetre aquestes 21.522 dones, també s’han d’afegir altres 7.509 que foren realitzades pels hospitals del Servei de Salut a pacients que es trobaven fora d’aquest programa de cribatge poblacional: 606 a Mallorca; 2.425 a Menorca; 4.397 a Eivissa i 81 a Formentera. En total, 29.031 dones de les Illes es varen realitzar una mamografia de cribatge durant 2010.
Circuits ràpids per al diagnòstic i tractament del càncer de mama, colorectal i de pulmó
És el resultat d’un objectiu estratègic fixat pel Servei de Salut que començà a funcionar l’any 2009 i l’any passat beneficià a 1.178 persones. Es tracta de millorar el temps de resposta en els processos oncològics, per disminuir la demora entre la sospita diagnòstica i l’inici del tractament en aquests tres tipus de càncers (mama, colorectal i pulmó), que són els de major incidència i mortalitat a les Illes Balears.
Els circuits ràpids permeten que les persones que siguin derivades des dels centres de salut amb sospita de càncer tinguin una cita directa i preferent amb els serveis d’oncologia o altres serveis del seu hospital de referència en un període inferior als 7 dies, i de 30 per rebre tractament.
Durant 2010, a Mallorca es realitzaren 962 derivacions a través dels circuits ràpids: 504 en sospites de càncer de mama; 392 de colon i recte, i 66 de pulmó. A Menorca, es comptabilitzaren 57 derivacions per sospita de càncer de mama i, a Eivissa i Formentera, foren 70 casos per sospita de càncer de colon; 56 per càncer de mama i 36 per càncer de pulmó.
En transporte público:
EMT: Líneas 6, 20, 29, 33, 34, 36, 39
En coche:
. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A y Ma-20
Bicipalma
https://www.bicipalma.com/es/palma/
Descargar díptico: "Cómo llegar a Son Espases"
De lunes a viernes 8h - 20h
En transporte público:
En coche: