Una cinquantena de professionals de l’àmbit sanitari han participat avui matí a la I Jornada d’Actualització en Càncer Hereditari, organitzada per la Unitat de Genètica i Genòmica de les Illes Balears (GENIB). Durant la Jornada, s’ha explicat l'estructura de la GENIB, els resultats de la tasca realitzada fins ara, la seva coordinació amb la Unitat de Càncer Familiar Hereditari de l'Hospital Universitari Son Espases, i s’han presentat models d'èxit realitzats a altres hospitals i projectes de futur.
La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha presidit la inauguració de la Jornada i ha afirmat que «la GENIB representa el nucli central d’una autèntica revolució en l’assistència oncològica a les Illes Balears, amb una aposta ferma per l’excel·lència, la personalització i el suport de la ciència a tots els pacients i a les seves famílies».
La creació, fa 4 anys, de la Unitat de Genètica i Genòmica de les Illes Balears (GENIB) estableix un pla d'actuació dinàmic i transversal comunitari per garantir que qualsevol persona afectada per una malaltia de base genètica, amb el risc de patir-la o de transmetre-la en un futur, o per un problema de salut que requeresqui tècniques d'anàlisi genètica o genòmica, disposi d'un accés equitatiu a l'avaluació clínica, al consell genètic i a les proves pertinents per al tractament correcte d'aquest problema.
La GENIB, coordinada per la Dra. Icíar Martínez-López, aglutina un gran nombre de professionals que requereixen per a la seva activitat assistencial la realització d'estudis genètics. La Unitat de Genètica i de Genòmica de les Illes Balears disposa de tecnologia innovadora per a la realització dels estudis d'anàlisis genètiques. L'abast incideix especialment en les famílies amb càncer hereditari i facilita l'activitat iniciada l’any 2008 per la Unitat de Càncer Familiar Hereditari.
La creació del laboratori centralitzat de la GENIB-ONCO, liderat per les doctores Antònia Obrador i Carmen Vidal, ha permès internalitzar les determinacions genètiques de la Comunitat Autònoma que, amb anterioritat, eren derivades a centres externs i de manera dispersa.
Aquest canvi de model equitatiu i eficient ha generat un avenç en el coneixement de les famílies de la Comunitat Autònoma en establir una base única de dades genètiques, un únic programa en desenvolupament de gestió de famílies i una posada en comú dinàmica entre els professionals amb la creació de comitès.
L'activitat clínica ha estat efectuada per diferents unitats on s'ha fet la selecció i el consell genètic dels pacients. La Unitat de referència, situada a l'Hospital Universitari de Son Espases, està coordinada pel Dr. Jesús Alarcón i compta amb professionals del Servei d’Oncologia i del Servei d’Aparell Digestiu i amb una gestora de pacients, la infermera Catalina Lladó. Aquesta Unitat atén la majoria de famílies afectades de la Comunitat Balear.
A més, s'han implementat unitats específiques per a les famílies amb predisposició a patir càncer colorectal hereditari, dependents dels serveis d'Aparell Digestiu a l'Hospital Universitari Són Llàtzer, a l’Hospital de Manacor i a l’Hospital Comarcal d'Inca.
Treballar sota l'empara de la GENIB ha permès establir aliances amb líders com l'ICO de Barcelona i col·laborar en projectes de recerca amb universitats de reconegut prestigi com la Universitat de Yale.
La Junta Provincial de Balears de l’Associació Espanyola Contra el Càncer, presidida pel Dr. Josep Reyes Moreno, avala i dona suport als projectes presents i a les accions de futur de la GENIB com a garantia d'una medicina de màxima qualitat per als ciutadans de les Illes Balears.
En transporte público:
EMT: Líneas 6, 20, 29, 33, 34, 36, 39
En coche:
. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A y Ma-20
Bicipalma
https://www.bicipalma.com/es/palma/
Descargar díptico: "Cómo llegar a Son Espases"
De lunes a viernes 8h - 20h
En transporte público:
En coche: