Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

La Unitat de Transport Pediàtric de Son Espases i el SAMU 061 fan cada any devers tres-cents trasllats d’infants amb alguna patologia greu

2 de maig 2013
Esta imagen ilustra que: La Unitat de Transport Pediàtric de Son Espases i el SAMU 061 fan cada any devers tres-cents trasllats d’infants amb alguna patologia greu

La Unitat de Transport Pediàtric de Son Espases i el SAMU 061 fan cada any devers tres-cents trasllats d’infants amb alguna patologia greu - Hospital Universitari Son Espases

La Unitat de Transport Pediàtric Balear (UTPB) de l’Hospital Universitari Son Espases i el Servei d’Atenció Mèdica Urgent (SAMU) 061 varen fer 295 trasllats durant l’any 2012. D’aquesta xifra, el 65 % (194) es va fer amb l’UVI mòbil i el 35 % (101) amb helicòpter o avió ambulància. Des que es va crear l’octubre de 2004, aquesta unitat de referència a tot l’estat ha fet més de quatre mil trasllats pediàtrics.

El conseller de Salut, Família i Benestar Social, Martí Sansaloni, ha conegut de primera mà la feina de l’equip de la Unitat i del 061. L’han acompanyat el director general del Servei de Salut, Miquel Tomàs; el gerent de l’Hospital Universitari Son Espases, Víctor Ribot, i el coordinador de la Unitat, Kay Boris Brandstrup.


Aquesta Unitat s’encarrega de traslladar nounats i infants en edat pediàtrica amb alguna patologia greu des de l’hospital d’origen —públic o privat— de les Illes Balears fins a un altre centre, que habitualment és l’UCI Neonatal o l’UCI Pediàtrica de Son Espases, per prestar-los-hi les atencions especialitzades que necessitin. De vegades són traslladats a altres hospitals de l’estat, en els casos en què la patologia ho requereixi.

En el cas dels nounats, els problemes respiratoris i les patologies infeccioses són les causes principals que requereixen aquest servei, mentre que en el cas dels infants ho són les patologies respiratòries (bronquiolitis), traumatològiques i neurològiques. En el darrer any s’ha arribat a una mitjana de 0,8 trasllats diaris.

Les peculiaritats clíniques dels nadons i dels infants impliquen que els diagnòstics i els tractaments siguin, en moltes ocasions, diferents als dels adults. D’aquí la importància de disposar d’equips pediàtrics especialitzats que puguin estabilitzar clínicament el pacient a l’hospital emissor, cosa que en millora la situació vital, i a continuació traslladar-lo, en condicions extremes i sense les facilitats de l’UCI hospitalària. Per això està demostrat que estabilitzar in situ els pacients redueix les complicacions, l’aparició de seqüeles posteriors i també la mortalitat.

Unitat de referència a tot l’estat

La UTPB és una referència a tot l’estat i coordina el grup de treball de transport de la Societat Espanyola de Cures Intensives Pediàtriques amb la finalitat d’estendre a la resta del territori el model de les unitats de transport pediàtric especialitzat.



Actualment la de Son Espases és l’única unitat polivalent de tot l’estat, que en un mateix dia està preparada per fer trasllats de pacients pediàtrics per terra (amb l’UVI mòbil) o per aire (amb helicòpter o avió ambulància). També és pionera en trasllats aplicant-hi òxid nítric durant el vol, un gas medicinal que millora l’oxigenació de la sang als pulmons en augmentar el calibre dels vasos sanguinis, un procediment vital en els casos de pacients amb problemes cardíacs o pulmonars molt greus.

Un exemple d’aquestes operacions extremes fou el trasllat, la setmana passada, d’un nounat de 18 dies de vida amb una patologia pulmonar greu des de l’UCI Neonatal de Son Espases a l’Hospital Vall d’Hebron (Barcelona). La darrera opció de tractament possible era el procediment denominat “oxigenació amb membrana extracorpòria” (ECMO), que substitueix transitòriament les funcions pulmonar i cardíaca a l’espera que el procés pulmonar millori.

La dificultat d’aquest trasllat va requerir la presència de dos pediatres i d’una infermera de la Unitat. Durant el vol es va administrar òxid nítric al pacient, una tècnica —com hem dit— que només aquesta Unitat és capaç d’aplicar en un trasllat aeri. Després de dotze hores, que va requerir que la Guàrdia Civil activàs l’alerta verda per facilitar la circulació de l’UVI mòbil, el trasllat va acabar amb èxit, i actualment el nadó es recupera favorablement.

Una altra teràpia que aplica la Unitat és la ventilació d’alta freqüència oscil•latòria (VAFO), una modalitat de ventilació mecànica que permet donar suport respiratori en els casos de patologies pulmonars greus.

Aquests trasllats tan complicats impliquen l’ús d’un gran nombre d’aparells electromèdics —respiradors, monitors, incubadores, bombes d’infusió, etc.—, que estan en l’avantguarda de la tecnologia terapèutica. Aquest tipus d’intervenció és, doncs, un dels actes mèdics més complexos que es fan a tot l’estat en l’àmbit de l’assistència sanitària.



Activació del protocol d’actuació

El trasllat s’activa per mitjà d’un protocol clínic consensuat amb el Centre de Coordinació del SAMU 061, que permet categoritzar els pacients susceptibles de rebre tractament i ser traslladats posteriorment per la Unitat. Quan un hospital requereix aquest servei, hi ha una comunicació a tres bandes entre el metge del centre hospitalari emissor, el regulador del 061 i el pediatre de la Unitat; així aquest obté informació de primera mà sobre el pacient i fa suggeriments per estabilitzar-lo abans que arribi l’equip. Simultàniament s’envia una UVI mòbil a Son Espases per recollir l’equip pediàtric (pediatre i infermer) i el material necessari per atendre el pacient (incubadora, monitor, respirador, etc.). Les Illes Balears són l’única comunitat que disposa d’un protocol clínic específic per activar una unitat pediàtrica de manera consensuada amb el 061.

La UTPB compta amb una plantilla formada per cinc pediatres i nou infermers. Els recursos són compartits amb el SAMU 061, que disposa de set UVI mòbils (ambulàncies de transport vital avançat), dos avions ambulància i un helicòpter sanitari. Gràcies a aquesta estreta col•laboració és possible prestar servei ininterrompudament, durant les 24 hores del dia dels 365 dies de l’any.

Accés a la historia clínica des d’una tauleta electrònica

Els professionals sanitaris també disposen des d’ara de la possibilitat d’accedir a la història clínica dels pacients pediàtrics des d’una tauleta electrònica, com si fossin a la consulta d’un hospital. Això suposa un avantatge important per als professionals que participen en el trasllat pediàtric a l’hora de dirigir l’estratègia mèdica en l’atenció dels pacients.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324



En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19