Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

L’Hospital ha assolit 800 trasplantaments de ronyó

30 de set. 2014
Esta imagen ilustra que: L’Hospital ha assolit 800 trasplantaments de ronyó

L’Hospital de referència de les Illes Balears ha efectuat aquest estiu el trasplantament de ronyó número 800. A la nostra Comunitat Autònoma, la mitjana de temps d’espera és de tretze mesos, la meitat de la mitjana de tems que esperen els pacients a la Península. A les Consultes Externes de Son Espases, després d’haver-se efectuat la intervenció, es fa el seguiment de més de 500 pacients trasplantats.

La important activitat en donació d’òrgans, impulsada a l’Hospital Universitari Son Espases per la Coordinació de Trasplantaments i el treball en equip dels serveis implicats (Nefrologia, Urologia, Immunologia, Anestesiologia, Infermeria, zeladors i altres professionals no sanitaris), ha permès, al centre de referència de les Illes, assolir els 800 trasplantaments de ronyó des que es va iniciar aquesta acció l’any 1989.

La decisió d’iniciar el procediment per a un trasplantament de ronyó la pren el nefròleg, el qual valora criteris com l’edat, la patologia de base i el grau de l’afectació renal del pacient. Quan es creu convenient la realització del trasplantament, de manera gairebé immediata, s’efectuen al pacient estudis d’immunologia, urològics i anatòmics i es du a terme l’avaluació del seu estat general. A continuació, és inclòs a la llista d’espera en la qual es creuen les seves dades amb tots els possibles donants a l’àmbit nacional.

La mitjana de temps d’espera per a un trasplantament és de 13 mesos, tot i que s’han donat casos de pacients que han estat trasplantats de manera immediata, fins i tot sense haver iniciat el programa de diàlisi, per haver sorgit un donant compatible amb les seves característiques.

Un trasplantament pot requerir la col·laboració de més de 100 persones, les quals han de fer la seva feina a contrarellotge, ja que es recomana que no passin més de 24 hores des que el ronyó s’extreu del donant fins que s’implanta al pacient receptor.

L’operació de trasplantament dura devers 3 hores i requereix 10 dies d’ingrés hospitalari i un seguiment de per vida a les Consultes Externes de l’Hospital. Actualment, a les Consultes Externes de Son Espases, es fa el seguiment de més de 500 pacients que ja han estat trasplantats.

La vida mitjana d’un ronyó trasplantat oscil·la entre els 12 i els 14 anys, segons l’edat del donant.. Com a alternativa al trasplantament de donant mort, en l’actualitat es treballa per impulsar també el trasplantament de donant viu, un tipus de trasplantament que, des de l’any 2010, a les Illes Balears, ja s’ha efectuat en 6 ocasions.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19