Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

L’Hospital acull la XII Jornada de Donació i Coordinació de Trasplantaments de les Illes Balears

23 de set. 2014
Esta imagen ilustra que: L’Hospital acull la XII Jornada de Donació i Coordinació de Trasplantaments de les Illes Balears

La XII Jornada de Donació i Coordinació de Trasplantaments de les Illes Balears pretén donar a conèixer als professionals sanitaris i no sanitaris (jutges i metges forenses) que hi assisteixen el procediment per a la donació en asistòlia, una via alternativa per obtenir òrgans de pacients que ingressen en un centre sanitari amb una aturada cardiorespiratòria o pacients ingressats amb els quals, d’acord amb els familiars i sota el criteri dels professionals, es limita l’esforç terapèutic.

Actualment, el fet positiu de la disminució del nombre d’accidents de trànsit ha reduït el nombre de defuncions per traumatisme cranioencefàlic. Per una altra banda, s’han moderat els factors de risc d’hemorràgia cerebral gràcies a la millora en el tractament de malalties com la diabetis o la hipertensió. Per tot això ha minvant en el conjunt de l’estat el nombre de donants per mort encefàlica, la qual cosa ha fet necessària la recerca d’altres vies, com la donació en asistòlia.

En aquest sentit, el coordinador nacional de trasplantaments, Rafael Matesanz, ha pronunciat una conferència magistral a l’Hospital Universitari Son Espases, en la qual ha destacat la feina dels equips de la Coordinació Autonòmica i de l’Hospital Universitari Son Espases i ha analitzat els aspectes generals de la donació en asistòlia. L’acte ha comptat amb la presència del director general de Salut Pública, Rafael Santiso; el director gerent de l’Hospital Universitari Son Espases, Víctor Ribot; el coordinador autonòmic de trasplantaments, Miguel Agudo, i el coordinador hospitalari, Julio Velasco.

Per la seva part, Rafael Santiso ha precisat que les Illes Balears és una de les deu regions d’Europa amb un índex més alt de donacions per cada miler d’habitants. Un dels motius que expliquen aquests bons resultats és el “model espanyol de donació”, considerat com un referent mundial, ja que és el que registra un nombre més gran d’òrgans per a trasplantaments per nombre d’habitants. L’èxit d’aquest model, en el qual està integrada la Coordinació Autonòmica de les Illes Balears, és degut a l’estructuració de funcions, a la xarxa de coordinació de trasplantaments estatal i a l’equip de coordinadors específics als hospitals públics.

Son Espases assoleix xifres d’excel·lència en matèria de donació d’òrgans

L’Hospital Universitari Son Espases està adscrit a la Coordinació Autonòmica, dirigida per Miguel Agudo, i disposa d’un equip de coordinació liderat per Julio Velasco, en el qual participa més d’un centenar de persones en el moment en què es posa en marxa el protocol de donació.

Tot i que el nombre de donacions per mort encefàlica ha minvat a tot l’estat, Son Espases és encara un dels centres amb una xifra més alta de donants per aquesta causa; per tant, aquí la donació en asistòlia és una via complementària.

Cal destacar el nombre de 35 donants d’òrgans que s’han registrat fins aquestes dates d’enguany, 1 més que en tot l’any 2013, cosa que ha suposat l’obtenció de 110 òrgans: 58 ronyons, 29 fetges, 11 pulmons, 9 cors i 3 pàncrees; a més, també s’han obtengut 48 còrnies i teixit osteotendinós. Un altre fet destacable és que des de 2004 sempre s’ha superat la xifra de 30 donants, una dada estadística que convida a continuar treballant per obtenir donacions, que permeten salvar vides i que acredita l’Hospital Universitari Son Espases com un dels més actius de l’estat en aquesta activitat.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19