Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

L’Hospital Universitari Son Espases ha lliurats els premis d’Investigació 2014

15 de gen. 2015
Esta imagen ilustra que: L’Hospital Universitari Son Espases ha lliurats els premis d’Investigació 2014

La dotació global dels premis és de 16.500 euros, que es reparteixen entre les categories de Millor Publicació Científica, Projectes Pilot i Borsa de Viatge.

El Premi a la Millor Publicació Científica ha estat concedit a Borja García-Cosío per l’article “Structure–function relationship in COPD revisited:an in vivo microscopy”.

Els Projectes Pilot més votats han estat els de: Tofol Vives, titulat “Identificació de les variables genètiques associades a la aparició del trastorn de control d’impulsos en pacients de parkinson sotmesos a tractament dopaminergènic”, seguidament Carla Lopez pel projecte “Análisis de la estructura del lípido A en Pseudomonas aeruginosa aisladas de pacientes EPOC.”, el tercer projecte pilot premiat es el de Mª Aránzazu González del Alba “Estudio de la vía de Wnt como nueva diana terapéutica en cáncer de próstata resistente a la castración”.

Els Premis d’Investigació de l’Hospital Universitari Son Espases són una iniciativa anual de la Comissió d’Investigació que cerca fomentar l’activitat científica de totes les categories dels professionals sanitaris del centre de referència de les Illes, així com recompensar l’excel·lència assolida en aquesta matèria.

Hi ha tres categories de premis remunerats: Millor Publicació Científica, que premia la publicació d’un article a la revista que ha tengut un major factor d’impacte; Millor Projecte Pilot, que pretén donar suport a projectes que poden ser finançats en convocatòries externes nacionals i internacionals, i, finalment, ajudes per despeses de viatge i inscripció a congressos científics al personal que hi assisteix per fer alguna aportació ja sigui en un pòster o una comunicació.

El premi a la Millor Publicació Científica es un article publicado pel Doctor Borja García-Cosío, relacionat amb una malaltia que desenvolupen els fumadors amb el temps i que destrueix els pulmons poc a poc. Concretament la malaltia fa que uns petits poros microscòpics que té el pulmó i que fan que l’organisme capti l’oxigen per a respirar, es transformin en forats cada vegada més grossos, desenvolupant el que es denomina en termes mèdics com enfisema pulmonar. Els investigadors de SonEspases-IdISPa han desenvolupat una novedosa tècnica per la que es pot visualitzar i mesurar aquests petits poros mitjançant una sonda microscòpica (alveoloscòpia) que visualitza l’interior del pulmó, el que permet avaluar l’enfisema fins i tot abans de que les tècniques de diagnòstic que s’empran habitualment (espirometria, TAC) detectin alguna alteració. Aquestes troballes obren possibilitats de diagnòstic precoç i d’avaluació de nous tractaments per a la regeneració del pulmó. El treball, realitzat per investigadors dels serveis de Neumologia, Radiología i Anatomía patològica de l’Hospital Universitari Son Espases, liderats pel Doctor Borja García-Cosío, han estat publicats en una de les revistes de major impacte internacional en medecina respiratòria.

Pel que fa als projectes pilot, el liderat per Tofol Vives planteja que la manifestació del Trastorn de Control d’Impulsos en pacients malalts de Parkinson sotmesos a terapia dopaminérgica té una base genètica, que una vegada identificada permetrà avançar quina será la resposta dels pacients al tractament.

Balanç de l’activitat investigadora a l’Hospital Universitari Son Espases a l’any 2014. 

A més, a l’acte s’han destacat les 207 publicacions en revistes científiques aconseguides l’any 2014, amb un factor d’impacte de 784. Per altre banda, s’han desenvolupat 90 assatjos clínics amb un pressupost de 1.600.000 euros. En relació als projectes d’investigació concedits l’any 2014, destaquen un Projecte de la Unió Europea, 2 projectes FIS i 2 contractes finançats per l’Institut Carlos III, per un valor total de 700.000euros.

L’entrega de premis, celebrada avui a la Sala d’Actes de l’Hospital Universitari Son Espases, ha comptat amb la presència del director general del Servei de Salut, Miquel Tomàs, i el Director Gerent de l’Hospital Universitari Son Espases, Victor Ribot.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19