Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

Professionals de Son Espases reben formació per aplicar una tècnica de darrer recurs que pot salvar la vida d’un pacient en estat crític

20 d’ag. 2014
Esta imagen ilustra que: Professionals de Son Espases reben formació per aplicar una tècnica de darrer recurs que pot salvar la vida d’un pacient en estat crític

Es tracta de la cricotiroidotomia, que permet restablir la respiració d’un pacient en situació crítica quan altres tècniques, com la ventilació o la intubació, no han donat resultat. Consisteix a fer una incisió en la membrana cricotiroïdal a l’altura de la laringe per introduir-hi una cànula d’intubació.

Els serveis d’Anestèsia i d’Otorinolaringologia de l’Hospital Universitari Son Espases organitzen periòdicament cursos de formació per a professionals d’urgències, metges intensivistes i residents per tal de capacitar-los per actuar ràpidament i salvar la vida de pacients en estat crític aplicant-los la tècnica anomenada “cricotiroidotomia”, que consisteix a fer-los una incisió en la membrana cricotiroïdal a l’altura de la laringe per introduir-hi una cànula d’intubació, cosa que els permet respirar.

És una tècnica de darrer recurs per restablir la respiració d’un pacient en situació crítica, que s’aplica quan les tècniques no invasives no han donat resultat i, consegüentment, no ha estat possible ventilar o intubar el pacient perquè pugui respirar. S’hi intervé molt ràpidament, en menys d’un minut, tot i que posteriorment s’estableix una via aèria definitiva fent una traqueotomia reglada.

La formació del personal que atén els pacients en estat crític —com els facultatius de l’àrea d’urgències, tant hospitalàries com extrahospitalàries (061)— és fonamental, ja que són els que els presten l’atenció inicial. Aquests cursos per als professionals de l’Hospital Universitari Son Espases es reeditaran cada sis mesos amb l’objectiu que els facultatius adquireixin més destresa en aquesta tècnica a fi d’aplicar-la adequadament quan calgui.

L’Hospital Universitari Son Espases disposarà del material i dels dispositius necessaris per aplicar la cricotiroidotomia a Urgències, en els carretons d’aturada, a les sales d’operacions, a l’àrea de pediatria i a les ambulàncies del 061.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19