Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

El Servei de Cardiologia ha efectuat per primera vegada una tècnica de cateterisme que permet als pacients amb arítmies cardíaques persistents abandonar la medicació anticoagulant

27 d’ag. 2014
Esta imagen ilustra que: El Servei de Cardiologia ha efectuat per primera vegada una tècnica de cateterisme que permet als pacients amb arítmies cardíaques persistents abandonar la medicació anticoagulant

La realització de les tècniques de “Tancament percutani d’apèndix auricular esquerre combinada amb la tècnica de crioablació” requerien, fins al moment, dos procediments diferenciats, però l’equip de Cardiologia de l’Hospital Universitari Son Espases ha aconseguit fer els dos processos en una mateixa intervenció. A més d’estalviar temps i molèsties, aquest procediment possibilita que els pacients puguin abandonar la medicació anticoagulant per via oral, que comporta controls mensuals de la coagulació de la sang.

En una mateixa intervenció, l’Hospital Universitari Son Espases efectua la tècnica de “Tancament percutani d’apèndix auricular esquerre i la tècnica de crioablació” per corregir la fibril·lació auricular i la generació de coàguls al cor.

Els pacients amb fibril·lació auricular tenen un major risc de formació de coàguls i, consegüentment, un risc 5 vegades més alt de patir accidents cerebrovasculars. La zona en què es produeixen coàguls amb més freqüència i especialment si hi ha fibril·lació auricular és a l’apèndix auricular esquerre del cor. Per a aquests casos, i per prevenir accidents cerebrovasculars, en els pacients que també pateixen fibril·lació auricular, s’ha demostrat que el tancament de l’apèndix auricular esquerre és una bona opció.

Habitualment, la realització del procediment de “Tancament percutani d’apèndix auricular esquerre combinat amb la crioablació” requerien dos procediments diferents, però l’equip de Cardiologia de l’Hospital Universitari Son Espases ha aconseguit fer els dos processos en una mateixa intervenció, amb la qual cosa s’estalvia temps i molèsties al pacient. Aquest procediment pot permetre, a un elevat nombre de pacients, abandonar la medicació anticoagulant per via oral, que suposa la molèstia de fer-se controls mensuals de la coagulació de la sang.

Tècnica de tancament de l’apèndix auricular esquerre

El tancament de l’apèndix auricular es duu a terme sense cirurgia oberta; s’efectua mitjançant la introducció d’un catèter proveït d’una pròtesi metàl·lica desplegable que impedeix l’entrada de sang en aquesta cavitat del cor i, així, s’evita la generació de coàguls sanguinis i que aquests coàguls circulin pel sistema cardiovascular i que arribin fins al cervell. Aquesta tècnica és indicada per als pacients que necessiten prendre anticoagulants o que tenen problemes amb la coagulació de la sang.

Tècnica de crioablació

Prèviament a aquesta tècnica, però en el mateix procés, es practica la crioablació que és una tècnica avançada per al tractament d’arítmies cardíaques en la qual la font d’energia que s’aplica és el fred i no la calor, a diferència del procediment convencional efectuat amb radiofreqüència. En el procediment de crioablació, l’aplicació del fred s’aconsegueix gràcies a la introducció, des de la vena femoral (a l’engonal), mitjançant un catèter, d’un baló ple d’òxid nitrós (compost químic emprat com a font de fred). Els electrofisiòlegs aconsegueixen fer arribar aquest dispositiu fins a la desembocadura de les venes pulmonars a l’aurícula esquerra. Quan s’infla el baló, l’òxid nitrós Fa que es congeli a una temperatura aproximada de -40ºC / -50ºC. Quan s’oclou l’orifici de la vena, es genera una lesió en tot el perímetre intern de la vena pulmonar, que aïlla i impedeix la propagació de l’impuls elèctric anòmal. Aquesta tècnica s’efectua amb sedació i sense anestèsia general. La mitjana d’estada hospitalària és de només 48 hores.

La intervenció es prolonga durant 3 o 4 hores, requereix ingrés hospitalari i permet, quan han transcorregut alguns mesos i s’ha comprovat la bona evolució de les dues tècniques, eliminar la medicació anticoagulant. L’equip de Cardiologia de Son Espases està preparat per aplicar aquestes tècniques de forma paral·lela en una mateixa intervenció i té previst fer-les de manera rutinària sempre que el cas ho requereixi.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19