Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

Son Espases acull una jornada sobre el cribratge i el diagnòstic prenatal d’anomalies congènites i preeclàmpsia

26 d’oct. 2017
Esta imagen ilustra que: Son Espases acull una jornada sobre el cribratge i el diagnòstic prenatal d’anomalies congènites i preeclàmpsia

El Servei d’Anàlisis Clíniques i el Servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital Universitari Son Espases han organitzat una jornada sobre l’actualització de les tècniques de cribratge i el diagnòstic prenatal d’anomalies congènites i preeclàmpsia, que consisteix en una apujada de la pressió arterial ocasionada per l’embaràs que pot afectar tant al fetus com la gestant.

En la Jornada s’ha tractat sobre tres objectius clars: establir mètodes de cribratge dels factors materns i biomarcadors en el primer, el segon i el tercer trimestre de la gestació que permetin seleccionar les gestants de risc; unificar el cribratge prenatal a les Illes Balears i establir indicadors de qualitat per millorar el diagnòstic d’anomalies congènites, i establir protocols que ajudin a prevenir la preeclàmpsia i a millorar l’actuació clínica d’aquest problema de salut.

La Jornada ha consistit en ponències a càrrec de professionals sanitaris procedents dels serveis d’Anàlisis Clíniques, d’Obstetrícia i Ginecologia i de Genètica, tant de Son Espases com d’altres hospitals de la resta de l’estat. Hi han assistit professionals de la salut implicats en el diagnòstic prenatal i en la preeclàmpsia.

Les tècniques per prevenir les anomalies cromosòmiques

El cribratge clàssic d’aneuploides es fa a totes les embarassades entre l’onzena setmana de l’embaràs i la catorzena —entre la quinzena i la devuitena en els casos d’embarassades que arriben tard. Permet detectar possibles casos de síndrome de Down, entre d’altres anomalies cromosòmiques, ja que a partir dels marcadors bioquímics i ecogràfics i de l’edat de la mare es calcula la probabilitat que el fetus estigui afectat per una anomalia cromosòmica: si és alta, es fa una prova invasiva (una biòpsia corial o amniocentesi) i, a partir d’aquí, es pot diagnosticar quin tipus de malaltia cromosòmica és. Una altra de les tècniques de cribratge prenatal aplicades des de 2012 és la detecció de l’ADN fetal en la sang materna (DNA fetal).

És important remarcar que totes dues tècniques són de cribratge, però la segona és més efectiva —i també més cara— ja que té una gran sensibilitat per diagnosticar la síndrome de Down (entre el 97 % i el 99 % dels casos), amb un 0,1 % de proves invasives, mentre que el cribratge clàssic d’aneuploides té una sensibilitat del 90% en les setmanes 11a i 14a, amb un 3 % de proves invasives. En aquesta Jornada s’ha plantejat oferir a les gestants de risc la detecció de l’ADN fetal en combinació amb el cribratge clàssic per tal de millorar la detecció de la síndrome de Down i reduir el nombre de proves invasives.

L’aspirina com a mètode preventiu de la preeclàmpsia precoç

La preeclàmpsia és una afecció freqüent durant l’embaràs; es tracta d’una complicació del període de gestació a causa de la hipertensió arterial, l’alteració en la placenta i els danys en els ronyons i en altres òrgans, que té un grau de morbimortalitat molt alt, tant per al fetus com per a la gestant. Afecta el 5 % de les dones embarassades, aproximadament.

Tal com s’ha anunciat en la Jornada, els darrers estudis han descobert que l’aspirina pot prevenir la preeclàmpsia precoç: s’ha descobert que prendre’n després de les dotze primeres setmanes d’embaràs redueix el risc de patir aquesta afecció, però s’ha de dir que només ajuda a prevenir-la, no a tractar-la. És important seleccionar la població d’embarassades amb risc de patir-ne, ja que l’aspirina pot tenir efectes adversos o perjudicials per a la mare i per al fetus.

Val a dir que les gestants afectades no sempre presenten símptomes de preeclàmpsia, i per això té una importància vital detectar-la precoçment per mitjà d’un cribratge que inclou factors materns —com ara la presa de la pressió arterial, marcadors ecogràfics i biomarcadors placentaris— que es poden mesurar al mateix temps que es fa el cribratge d’aneuploides.


On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324



En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19