Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

Son Espases arriba als 1.000 donants d’òrgans

12 d’oct. 2023
Esta imagen ilustra que: Son Espases arriba als 1.000 donants d’òrgans
Esta imagen ilustra que: Son Espases arriba als 1.000 donants d’òrgans
Esta imagen ilustra que: Son Espases arriba als 1.000 donants d’òrgans

L’Hospital Universitari Son Espases ha assolit el miler de donants d’òrgans d’ençà que es va posar en marxa el Programa de Donació d’Òrgans a la nostra comunitat autònoma el 1989. Dels 1.000 donants, 837 (el 83,7 %) es detectaren a Son Espases i 163, en altres hospitals públics i clíniques privades de les Illes Balears (un 51,1 % i un 48,5 %, respectivament). Les UCI d’adults continuen sent l’àrea on es detecten més donants, seguit de les unitats de Reanimació i de l’UCI Pediàtrica. El 24,7 per cent del total dels donants (831) han estat estrangers, una xifra superior a la registrada en el conjunt de l’Estat.

El nombre de donants detectats any rere any a Son Espases consolida l’hospital de referència de les Illes Balears com un centre capdavanter i de rellevància arreu de l’Estat en aquesta pràctica.

Del miler de donants, 887 són pacients de mort encefàlica i 113 donants en asistòlia controlada. En aquest sentit, cal fer esment que en els darrers anys el nombre de donants en estat de mort encefàlica s’ha estancat, no només a les Illes Balears sinó en tot l’Estat, a causa de la millora en el control dels factors de risc cardiovascular i dels avenços en el tractament dels pacients amb patologies neuroquirúrgiques agudes. Per això, l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) ha impulsat el Programa de Donació en Asistòlia Controlada, que permet extreure òrgans i teixits de persones que han mort a causa d’una aturada cardiorespiratòria. A Son Espases es va iniciar aquest programa el 2016 i al Mateu Orfila de Menorca, el 2017.

La posada en marxa del Programa de Donació en Asistòlia Controlada ha permès augmentar el nombre de donants d’òrgans i, en conseqüència, el nombre de receptors que se’n poden beneficiar. Enguany, els donants en asistòlia controlada representen gairebé la meitat, el 47 % del total.

Segons el coordinador de Trasplantaments de Son Espases i cap del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital, Julio Velasco, «la donació i el trasplantament d’òrgans són el millor exemple de treball en equip en l’àmbit de la salut, ja que en tot el procés poden participar fins a un centenar de professionals. Sense un personal sanitari conscienciat sobre la importància de la donació d’òrgans és difícil tirar endavant els programes hospitalaris de donació i trasplantament. Aquesta fita és la conseqüència de la col·laboració, del treball i de la constància de tots els professionals de l’Hospital».

El doctor Velasco també destaca el paper fonamental dels donants i de les seves famílies, ja que «la donació d’òrgans és un acte de generositat i compassió que salva vides. Gràcies a la seva donació brinden una segona oportunitat als que lluiten contra malalties greus».

En el conjunt de les Illes Balears, des que es va engegar el Programa de Donació d’Òrgans a la nostra comunitat autònoma el 1989, s’han registrat 1.131 donants fins a dia d’avui, 1.000 dels quals s’han generat a l’Hospital Universitari Son Espases (el 88,4 %); 57 a l’Hospital Mateu Orfila de Menorca (el 5 %), i 74 a l’Hospital Can Misses d’Eivissa (el 6,5 %). En aquest període, l’Hospital Universitari Son Espases ha fet 1.391 trasplantaments renals.

Consolidació del Programa de Trasplantament Hepàtic

Des del començament del Programa de Trasplantament Hepàtc a les Illes Balears el juny de 2021, s’han fet vint-i-un trasplantaments de fetge, xifra que consolida aquest Programa, el qual ha estat possible gràcies a l’impuls dels professionals i de la col·laboració de la Conselleria de Salut i del Servei de Salut de les Illes Balears.

34 donants generats el 2023

Fins ara, Son Espases ha registrat 34 donacions, 18 de les quals han estat de donants en mort encefàlica i 16 de donació en asistòlia controlada. A més, s’ha fet altres tres donacions de donant viu per a trasplantaments renals. En aquest període, s’han fet 53 trasplantaments renals i 13 hepàtics.


On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324



En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19