Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

Una setantena de professionals debaten sobre els avenços en el diagnòstic i en el tractament del càncer de mama

15 d’oct. 2021
Esta imagen ilustra que: Una setantena de professionals debaten sobre els avenços en el diagnòstic i en el tractament del càncer de mama

Amb motiu del Dia Mundial de Càncer de Mama que se celebra el 19 d’octubre, la Unitat Funcional de Càncer de Mama (UFCM) de l’Hospital Universitari Son Espases ha organitzat avui una jornada en la qual una setantena de professionals de diferents especialitats han debatut sobre els avanços en el diagnòstic i en el tractament d’aquesta patologia.

El de mama és el tipus de càncer més freqüent en les dones espanyoles, però gràcies a les innovacions en el diagnòstic i en el tractament, actualment més del 80 % de les pacients sobreviuen deu anys després del diagnòstic. Tot i així, es continuen fent esforços per millorar aquestes xifres i per reduir les seqüeles que els tractaments provoquen, amb l’objectiu de curar les dones amb càncer.

La Jornada s’ha estructurar en quatre taules de discussió. En la primera d’elles, la taula de diagnòstic, radiòlegs i anatomopatòlegs de Son Espases i Son Llàtzer han debatut sobre el paper dels radiòlegs en les lesions B3 de mama i sobre els vells i nous biomarcadors tumorals.

La segona taula s’ha centrat en els avenços en la cirurgia reconstructiva. El doctor Joan Fontdevila, del Servei de Cirurgia Plàstica de l’Hospital Clínic, de Barcelona, ha parlat de la tècnica del lipofilling en la cirurgia mamària, que consisteix en augmentar el volum mamari amb el mateix greix de la pacient, que prèviament s’ha extret d’altres zones del cos.

La tercera taula de discussió s’ha centrat en el tractament quirúrgic, més concretament en les darreres novetats en cirurgia guiada per ecografia i en noves maneres de localitzar i marcar tumors de mama. En aquest sentit, Son Espases va incorporar recentment la tècnica del doble marcatge axil·lar en aixelles afectades pel tumor. D’aquesta manera es pot saber si el gangli ha tingut una bona resposta al tractament i, si és així, s’extirpen el gangli marcat i el gangli sentinella, que en algunes ocasions és el mateix. Així s’eviten buidaments axil·lars innecessaris i es disminueix l aparició de limfedemes.

Finalment, la darrera taula de la Jornada s’ha centrat en els darrers avenços en l’àmbit de l’oncologia, com ara les darreres indicacions sobre adjuvància i la firma gènica prequirúrgica. A més, la infermera de la Unitat Funcional de Càncer de Mama, Núria de Juan, ha explicat el funcionament d’aquest dispositiu.

Professionals de diferents Serveis de l’Hospital —Anatomia Patològica, Cirurgia Plàstica, Ginecologia, Medicina Nuclear, Oncologia i Radiologia— formen part de la Unitat Funcional de Càncer de Mama. Aquesta Unitat treballa de manera multidisciplinària per aconseguir els millors resultats en el tractament de la malaltia.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19