Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

143 pacients ingressats a planta i de salut mental han estat traslladats avui de Son Dureta a l’Hospital Universitari Son Espases

19 de des. 2010
Esta imagen ilustra que: 143 pacients ingressats a planta i de salut mental han estat traslladats avui de Son Dureta a l’Hospital Universitari Son Espases

143 pacients hospitalitzats i de l’Àrea de Salut Mental han estat traslladats avui de Son Dureta al nou Hospital Universitari Son Espases. El trasllat s’ha iniciat a les 7.30 del matí amb la constitució del Comitè de Direcció del Trasllat que està encapçalat pel conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs; i està format pel director general del Servei de Salut; Josep Pomar; el director general de Son Espases, Luis Carretero; a més de directius de l’hospital i de l’Ib-salut; del servei d’emergències sanitàries 061; del servei d’emergències 112; representants de la Policia Local i la Guàrdia Civil; del departament de Carreteres del Consell de Mallorca i de l’empresa concessionària de Son Espases.


L’operació del trasllat s’ha iniciat a les 8.30 hores amb la sortida del primer pacient i el darrer ha sortit de Son Dureta a les 18.30 hores. En el dispositiu han participat 25 ambulàncies del 061, de les què 18 han estat de suport vital bàsic; 5 UVIs mòbils; 2 ambulàncies de transport col•lectiu i un autobús per als pacients de salut mental.


En concret, dels 143 pacients traslladats, dels que 12 són de l’Àrea de Salut Mental. El conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, ha agraït la col•laboració, la implicació i l’entrega dels professionals que han possibilitat que el trasllat es realitzés sense cap incidència. “S’han bolcat en aquesta jornada, com sempre han demostrat al llarg de més de 50 anys de vida de Son Dureta”, ha manifestat el conseller.

Així mateix, Vicenç Thomàs ha llançat un missatge d’agraïment a totes les institucions: Conselleria de Salut, Servei de Salut, 061, 112, Consell de Mallorca, Guàrdia Civil, Policia Local, representants sindicals, empreses col•laboradores i empresa concessionària. Igualment, ha agraït la comprensió dels malalts i familiars per aquest trasllat que ha finalitzat sense cap incidència especial.

El nou hospital de referència compta amb totes les àrees i dispositius del bloc quirúrgic, de la UCI i de Reanimació postoperatòria. D’aquesta manera, totes les instal•lacions de l’hospital estan plenament operatives i l’activitat assistencial es realitzarà al 100% una vegada traslladades durant aquesta setmana les persones internades a les UCI i a l’Àrea Maternal Infantil.

A partir de les 22.00 d’avui, les Urgències de l’Hospital Son Espases estaran plenament operatives i hauran tancat les de Son Dureta, malgrat que quedarà un equip a l’antic hospital per si de cas s’han donar assistència a alguna persona que precisi atenció urgent.


Recorregut del trasllat

A les 8.30 del matí ha sortit el primer pacient en una ambulància, que ha cobert sense incidències el recorregut de 8 km entre els dos hospitals. La cadència de sortida de les ambulàncies ha estat de 3 minuts.

Els primers pacients a sortir han estat els d’Urgències i desprès, els malalts hospitalitzats. El criteri ha estat mobilitzar primer els pacients que presentaven menys complexitat i, a continuació, s’han incorporat els malalts seguint el criteri de major a menor gravetat. Durant els dies previs al trasllat, els pacients i els seus familiars han estat informats de la programació, i de que el canvi d’hospital es produeix des de l’habitació que ocupa a Son Dureta fins a l’habitació que li han assignat a Son Espases, procés en el què sempre han estat acompanyats de personal sanitari.

Tots els pacients han tingut una polsera identificativa i un full de trasllat, mentre que el personal sanitari (de sortida de Son Dureta, del 061 i d’arribada a Son Espases) ha comptat en tot moment amb les dades de la seva història clínica, la unitat d’origen i la unitat de destí; el llit a Son Dureta i el del nou hospital i la zona on arribarà a Son Espases. D’altra banda, els professionals de les ambulàncies han disposat, a més del full de trasllat, de la història clínica i la farmacoteràpia prescrita al pacient.


Operatiu

  • PACIENTS D’URGÈNCIES I D’HOSPITALITZACIÓ CONVENCIONAL: Els pacients han estat conduïts de forma escalonada en el Servei d’Urgències de Son Dureta, on ha estat el seu moll de sortida i des d’on s’han distribuït en ambulàncies de transport, fins arribar als diferents punts establerts a Son Espases, segons les especialitats.

    La transferència dels malalts s’ha fet de la següent manera: el pacient ha passat del llit de l’hospital de Son Dureta a la llitera de l’ambulància i, en arribar a Son Espases, s’ha fet en sentit invers, de tal manera que han passat de la llitera de l’ambulància a la de transport hospitalari i el personal sanitari els ha conduït a la seva habitació, on se’ls ha col•locat en el seu llit.
  • PACIENTS DE SALUT MENTAL: Els pacients de psiquiatria d’adults s’han traslladat acompanyats per personal sanitari en un autobús específic fins que han arribat al seu nou emplaçament a Son Espases.

 

Activitat desenvolupada a Son Espases

1.- URGÈNCIES

Entre les 8 i les 17.30 hores d’avui, s’han comptabilitzat 74 urgències (quan la mitjana és de 130) que han generat 7 ingressos a l’Hospital Son Espases.

En total, el Servei d’Urgències ha generat 15 ingressos al nou hospital, ja que als 7 d’avui s’han d’afegit altres 8 que provenen de la guàrdia realitzada aquesta nit passada a Son Dureta.

2.- CODIS INFART

S’han produït dos codis d’infart: un a l’Hospital de Manacor, que ha tornat a la UCI d’aquest hospital i un segon cas a les 15 hores, que s’ha fet hemodinàmica amb èxit i ingressarà a la Unitat de Reanimació de Son Espases.

3.- URGÈNCIES QUIRÚRGIQUES

S’han comptabilitzat dos casos: una fractura de turmell que està pendent de decidir en què moment serà intervinguda quirúrgicament i una possible apendicitis que finalment s’ha descartat.

4.- ALTRES SERVEIS

S’ha realitzat una analítica urgent i una hemotransfusió a les 14.45 a un pacient ingressat en el servei d’Hematologia. També s’han realitzat a Son Espases 8 diàlisis programades.

5.- HOSPITALITZACIÓ

143 malalts han estat traslladats a Hospitalització amb aquesta distribució:

Medicina Interna: 22
Pneumologia: 17
Oncologia: 16
Neurocirurgia: 14
Neurologia: 12
Cardiologia: 12
Psiquiatria: 12
Cirurgia General i Digestiva: 7
Aparell Digestiu: 6
Hematologia: 5
Cirurgia Toràcica: 4
Traumatologia: 4
Nefrologia: 4
Urologia: 3
Endocrinologia: 2
Cirurgia Vascular: 1
Cirurgia Maxilofacial: 1
Cirurgia Plàstica: 1

Operatiu per a dies successius

Dilluns 20 de desembre: el Servei d’Urgències de Son Espases ja funcionarà al 100%, malgrat que sempre romandrà un equip a Son Dureta en cas que hagi d’actuar per atendre a qualsevol pacient.

Dimarts 21 de desembre: es traslladarà la Unitat de Cures Intensives (UCI) amb 18 pacients i participaran 5 UVIs mòbils.

Dimecres, 22 de desembre: es traslladarà l’Àrea Maternal-Infantil, amb prop de 70 pacients. El 061 aportarà 7 UVIs mòbils, 7 ambulàncies de suport vital bàsic i una ambulància de transport col•lectiu.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19