Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

Amb motiu de l'aniversari del descobriment dels raigs X El Servei de Radiologia de l'Hospital celebra una jornada de portes obertes per mostrar la seva tecnologia i acostar-se als pacients

7 de nov. 2014
Esta imagen ilustra que: Amb motiu de l'aniversari del descobriment dels raigs X El Servei de Radiologia de l'Hospital celebra una jornada de portes obertes per mostrar la seva tecnologia i acostar-se als pacients

L'objectiu de la jornada és posar de manifest la necessitat imprescindible de les proves radiològiques per al correcte diagnòstic, tractament i seguiment de les malalties.

La radiologia serveix per veure el cos per dedins. En la medicina moderna, per a infinitat de patologies, constitueix un element de prova, pràcticament indispensable, a l'hora de fer un diagnòstic correcte i encertar en la prescripció del tractament més adequat.

Wilhelm Conrad Röntgen va ser el descobridor de la capacitat dels raigs X de fotografiar l'estat real dels diferents òrgans del cos humà. El descobriment de Röntgen va revolucionar la medicina permetent determinar malalties que abans no es podien diagnosticar. La radiologia, que aviat va incorporar altres tecnologies com l'ecografia i la ressonància magnètica, és sens dubte una de les especialitats mèdiques que més ha evolucionat en els darrers anys; sent, avui en dia, impensable, per a qualsevol procés mèdic, que la imatge no jugui un paper fonamental en el diagnòstic o en el tractament dels pacients.

En el Servei de Radiologia treballen diferents col·lectius professionals ben preparats i molt qualificats amb l'objectiu de prestar el millor servei al pacient que atenen. Aquests professionals són: els tècnics de radiologia (TER), que són els que fan els estudis radiològics; els infermers, que atenen les cures específiques d'infermeria que acompanyen els processos radiològics, i els metges radiòlegs, que són els que interpreten i informen els estudis radiològics i decideixen quina prova diagnòstica és la més adequada per al pacient.

Enguany, la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica (SERAM) ha posat en marxa la campanya informativa: Que nom el vostre radiòleg? Això és així, perquè tot i la gran importància de la imatge en la medicina actual, el radiòleg continua sent un gran desconegut per a la majoria de pacients que creuen que qui interpreta els seus estudis radiològics és el metge que els ha sol·licitat. Volen donar-se a conèixer i explicar que el radiòleg, a més d'emetre l'informe diagnòstic de les proves d'imatge que s’efectuen al pacient, és el responsable que es facin amb la millor qualitat possible i amb la màxima seguretat per al pacient. També és el metge radiòleg el que, personalment, realitza les exploracions més complexes com les puncions i les biòpsies dirigides per imatge i aplica procediments terapèutics, en les sales de radiologia intervencionista, com l’embolització d’aneurismes cerebrals o el tractament d'alguns tumors hepàtics o pulmonars per radiofreqüència.

Els pacients tenen dret a conèixer el seu radiòleg, igual que coneixen el seu cardiòleg, el traumatòleg o el pediatre dels seus fills. També tenen dret que totes les proves radiològiques que els facin siguin valorades i informades per radiòlegs del seu hospital i a conèixer l'informe que han emès. Si volen saber més coses sobre la radiació o si tenen algun altre dubte sobre les proves que els han de fer, tenen dret a demanar pel radiòleg responsable i a conèixer-lo.

Jornada de portes obertes i visita dels alumnes de l'Institut Josep Maria Llompart a l'Hospital Universitari Son Espases

Amb la intenció de transmetre aquesta idea, el Servei de Radiologia de l'Hospital Universitari Son Espases ha convocat una jornada de portes obertes a la qual ha convidat els alumnes de l'Institut Josep Maria Llompart, per fer-los partícips de la importància i de les enormes possibilitats de les proves amb raigs X que permeten la curació de pacients i per tant, salvar vides.

Durant la visita a l'Hospital Universitari Son Espases, els alumnes de l'Institut Josep Maria Llompart han pogut conversar amb els radiòlegs, que els han explicat les claus i la importància fonamental del seu treball diari i han resolt els seus dubtes.

A més, han pogut comprovar la tecnologia de primer nivell amb què està dotat l’hospital de referència de les Illes Balears. Concretament, l’equip de mamografia digital, la ressonància de gran resolució, els tomògrafs digitals, les sales d’informes i, finalment, han pogut experimentar veient l'interior del seu cos amb els ecògrafs disponibles en el Servei.

Ha estat una jornada lúdica en què els radiòlegs de Son Espases han volgut donar a conèixer l’activitat que desenvolupen i l’extraordinària utilitat que el seu treball té perquè la resta de facultatius encertin en el diagnòstic tant de les patologies més comunes, com de les malalties més greus.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19