Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

El Servei de Neurocirurgia realitza la primera intervenció de cirurgia de Parkinson a les Illes Balears

10 de nov. 2014
Esta imagen ilustra que: El Servei de Neurocirurgia realitza la primera intervenció de cirurgia de Parkinson a les Illes Balears

La intervenció requereix un estudi complex de les característiques de la malaltia i prop d'un mes de preparació del pacient. El procés quirúrgic consisteix en la implantació d'un elèctrode a un nucli cerebral de localització profunda, amb aquesta inserció es mitiga el tremolor i la rigidesa pròpia del Parkinson de manera immediata.

Un equip multidisciplinari format per neurocirurgians, neuròlegs, anestesiòlegs i radiòlegs de l'Hospital Universitari Son Espases ha efectuat la primera intervenció de cirurgia del moviment a les Illes Balears. L’operació dura entre 6 i 8 hores i consisteix en la implantació d'un elèctrode que permet millorar el control dels símptomes incapacitants de la malaltia de Parkinson mitjançant l'estimulació elèctrica crònica d'alguns petits grups de neurones situades en regions de localització profunda, o bé a l'interior o a prop del tronc cerebral. El tronc cerebral és la zona del cervell que té la missió de coordinar i de fer que les funcions vitals del cos es puguin desenvolupar de manera automàtica.

La cirurgia inclou la utilització de proves radiològiques (radiografia, escàner, ressonància magnètica) per a la preparació de la intervenció. A més, requereix que, durant el procediment, el pacient respongui ordres simples de l’equip multidisciplinari com, per exemple, moure un braç; per aquest motiu, el pacient roman despert i conscient durant algunes parts de l’operació.

Abans de la intervenció quirúrgica, l’equip de neuròlegs i neurocirurgians du a terme una preselecció dels candidats més adequats. Per a la selecció, s’efectuen i es valoren les proves següents: un estudi de ressonància magnètica, un estudi neuropsicològic i una avaluació del grau d'afectació de la malaltia en el pacient. En termes generals, els candidats idonis per ser sotmesos a aquesta operació complexa són els pacients de menys de 70 anys amb una malaltia de Parkinson d’evolució prolongada que o bé ja no responen a la medicació o bé que la medicació els genera efectes adversos.

Els símptomes de la malaltia de Parkinson són tremolor, rigidesa, inestabilitat a la marxa, alteracions en la parla i lentitud de moviments.

Si el resultat de la intervenció es satisfactori, s'aconsegueix un efecte que es pot definir com un descompte en el temps d'evolució de la malaltia: el pacient experimenta una millora dels símptomes a curt termini i es redueix la medicació que pren diàriament. La recuperació de la qualitat de vida aconseguida per aquesta intervenció permet realitzar tasques quotidianes com caminar o vestir-se de manera autònoma als pacients amb la malaltia de Parkinson avançada.

A l'Hospital Universitari Son Espases s’ha dut a terme la intervenció d’una pacient de 66 anys, amb símptomes de tremolor i de rigidesa més incapacitants a l’hemicòs esquerre i amb una mínima resposta i efectes adversos a la medicació antiparkinsoniana.

La pacient estava afectada de la malaltia de Parkinson des de feia més de 10 anys. La intervenció, que ha durat 8 hores, ha permès la implantació de dos elèctrodes, un a cada una de les regions anatòmiques (de menys d’1 centímetre) conegudes com a nuclis subtalàmics dret i esquerre respectivament. El funcionament d’aquests elèctrodes ha permès reduir els símptomes de la malaltia, com a mínim, en un 60%, ha millorat la mobilitat i ha implicat la reducció de la medicació antiparkinsoniana. D'aquesta manera, s'ha fet possible una millor qualitat de vida de la pacient des del postoperatori immediat.

El procés postoperatori inclou les revisions habituals diàries durant l'ingrés, i visites setmanals i mensuals posteriors a l'alta a les consultes dels serveis implicats.

L'Hospital Universitari Son Espases farà entre 6 i 10 intervencions de cirurgia del moviment cada any. 

 La realització d'aquest tipus de cirurgies requereix un llarg procés d'estudi preoperatori per definir els pacients que reuneixen les característiques idònies per a la intervenció, ja que aquest tractament quirúrgic només està indicat a un percentatge limitat d'aquests malalts i no és convenient en tots els casos. Inicialment, està previst que els professionals de Son Espases, cada any, puguin dur a terme entre 6 i 10 cirurgies del moviment.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19