Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

Autoritzar el conveni entre el Servei de Salut i la UIB per a la gestió conjunta del centre de simulació clónica de Son Espases

30 de nov. 2020
Esta imagen ilustra que: Autoritzar el conveni entre el Servei de Salut i la UIB per a la gestió conjunta del centre de simulació clónica de Son Espases

El Consell de Govern ha autoritzat el conveni de col·laboració entre el Servei de Salut de les Illes Balears i la Universitat de les Illes Balears per a la gestió conjunta del Centre de Simulació Clínica de l’Hospital Universitari Son Espases i el desenvolupament d’un programa de simulació clínica. Aquest conveni de col·laboració té una durada de quatre anys i un import de 762.481,44 €, que serviran per atendre les despeses de material, consum d’energia, residus, manteniment, etc.

La UIB i l’Hospital Universitari Son Espases (HUSE) estan permanentment en col·laboració per a la pràctica, l’aprenentatge i la formació d’estudiants de grau i postgrau de títols oficials propis, en aquest cas del grau de Medicina. La Facultat de Medicina se situa actualment dins les instal·lacions de l’HUSE, amb el qual comparteix espais per dur a terme les pràctiques dels seus alumnes.

D’altra banda, a l’HUSE s’ha creat un centre de simulació clínica, per a la qual cosa s’ha reformat un espai de la planta -1 del mòdul F, que ha estat dotat amb la infraestructura bàsica pròpia d’aquest tipus d’instal·lacions. Té 240 m2 repartits en dues aules de formació, dues sales de simulació amb les respectives sales de control, una sala de brífing, un laboratori d’habilitats i una consulta.

En aquest marc de col·laboració mútua se circumscriu aquest conveni, atès que les parts són conscients que el fet de posar en marxa el programa de simulació clínica al Centre de Simulació permetrà l’aprenentatge pràctic tant de les tècniques o dels procediments aïllats com de les respostes a situacions clíniques simples o complexes de manera sistematitzada i sense risc per als pacients.

El centre que ha posat en marxa l’Hospital Universitari Son Espases permet a professionals, residents i estudiants de Ciències de la Salut practicar exercicis i procediments tècnics en circumstàncies semblants a la realitat, utilitzant maniquins o realitat virtual. El Centre de Simulació és una aposta decidida per la innovació i ha comptat amb la col·laboració de la Facultat de Medicina de la Universitat de les Illes Balears.

Estudiants i professionals poden practicar amb malalts virtuals i maniquins fins a assolir seguretat en l’aplicació de les destreses tècniques adquirides. Un dels aspectes clau és que aquesta forma d’autoaprenentatge també permet observar com s’enfronta un equip multidisciplinari a una situació complexa, per tal d’aprendre dels possibles errors comesos i avaluar les competències.

L’aula de formació és un espai destinat a l’observació i l’aprenentatge en què es du a terme la part teòrica de la formació en simulació i es fan les proves d’autoavaluació. Les dues sales de simulació són espais dissenyats especialment per a la simulació clínica avançada amb el màxim realisme. Es poden simular diferents situacions de casos complexos, com ara politraumatismes, amb l’ajuda d’un maniquí d’altes capacitats.

El pacient està monitorat en tot moment i la sala disposa d’una càmera de 360° i d’una de fixa per poder enregistrar i observar les diferents situacions simulades. Al Centre de Simulació també hi ha una consulta per a l’assaig d’habilitats no tècniques (com s’han de comunicar els diagnòstics, les males notícies, etc.). Disposa de dues sales més: una per a situacions de simulació de fidelitat mitjana i baixa, com ara les intubacions, les epidurals o les sutures, i, finalment, una altra amb un maniquí d’una dona embarassada.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19