Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

El conseller de Salut i Consum ha visitat el nou Institut Balear Salut Mental de la Infància i l’Adolescència a Son Espases, que gestionarà l’atenció especialitzada a més 5.000 pacients 

8 de febr. 2011
Esta imagen ilustra que: El conseller de Salut i Consum ha visitat el nou Institut Balear Salut Mental de la Infància i l’Adolescència a Son Espases, que gestionarà l’atenció especialitzada a més 5.000 pacients 

El conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, ha assistit avui a la presentació del nou Institut Balear de Salut Mental de la Infància i l’Adolescència (IBSMIA) que està situat a l’Hospital Universitari Son Espases i que gestionarà l’atenció especialitzada a més de 5.000 pacients de la comunitat. Vicenç Thomàs ha visitat les noves instal·lacions de l’IBSMIA acompanyat pel director del Servei de Salut de les Illes Balears, Josep Pomar; pel director de l’Hospital Son Espases, Luís Carretero i pel cap d’aquest institut, Jaume Morey.

L’IBSMIA integra, sota una dependència funcional única ubicada a l’Hospital Son Espases, tots els dispositius sanitaris que donen serveis als menors de 18 anys amb trastorns de salut mental de les Illes Balears, que fins ara depenien funcionalment de vuit gerències distintes. Té un pressupost de 3,4 milions d’euros anuals i gestionarà la tasca dels 70 professionals –psiquiatres, infermers, auxiliars, zeladors, psicòlegs, treballadors socials i administratius- ubicats a les unitats específiques de salut mental per a infants i joves de Menorca, Eivissa, Formentera, Manacor, Inca i Palma:

  • Unitats comunitàries de salut mental de la infància i la adolescència, que ofereixen consultes externes a pacients que resideixen a casa seva i que acudeixen a les unitats per consultar un o diversos professionals. Estan ubicades a Menorca, a Eivissa, a Formentera, a Manacor, a Inca i Palma.
  • Unitat Terapèutica Educativa de Suport (Hospital de Dia), que atén casos més complexos.
  • Unitat Hospitalària de Salut Mental de la Infància i l’Adolescència, que atén els casos més greus i complexos, que requereixen hospitalització.

Les Illes Balears tenen una població sanitària de menors de 18 anys de 209.229 targetes sanitàries individuals i, l’any 2010, aproximadament es comptabilitzaren 26.400 consultes externes de salut mental i 120 ingressos a la Unitat d’Hospitalització.

L’Hospital Son Espases és centre de referència de tota la comunitat. En el cas de l’atenció a la salut mental, a més de l’IBSMIA, està la Unitat de Psiquiatria d’Adults, formada per una planta d’hospitalització, un hospital de dia, el Servei d’Urgències Psiquiàtriques i les consultes externes de Psiquiatria i Psicologia Clínica d’Atenció a Programes Específics; i la Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària.

Avanç en l’atenció a la salut mental

El conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, ha destacat la optimització dels recursos que suposa l’IBSMIA, a més d’una millor organització i una nova manera de treballar basada en un tracte més centrat en el pacient; un servei més flexible i amb professionals d’alt nivell, on s’aposta per la continuïtat assistencial i una visió integral dels pacients. També incrementarà la col·laboració amb altres serveis sanitaris, associacions d’usuaris i altres institucions.

Així mateix, el conseller Vicenç Thomàs ha advocat per dotar de recursos específics a la salut mental infanto-juvenil diferenciats dels adults, i ha ressaltat l’important creixement dels dispositius i del personal que ha destinat la Conselleria de Salut i Consum a aquesta assistència. “Els menors amb trastorns de salut mental no són adults petits, sinó que les seves patologies més prevalents són distintes i els tractaments i les formes d’abordar-les són completament diferents”, ha afirmat el conseller.

Desprès de la visita a les instal·lacions de l’IBSMIA, el Vicenç Thomàs ha introduït la taula rodona titulada “Millorar l’atenció en salut mental infantojuvenil mitjançant la col·laboració”, que ha estat moderada pel coordinador autonòmic de Salut Mental, Joan Salvà, i en la qual han participat Columba Suinaga (Asociación Balear de Padres de Niños con TDAH); Maribel Morueco (Associació de Pares de Nens Autistes de les Balears); Mercè Cànaves (Federación Asperger) i José Vicent (AMADIBA).

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324



En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19